Dome slatki dome
PILOT-PROJEKT EUROPSKA DIREKTIVA 20-20-20

Počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj
Objavljeno 15. studenog, 2018.
Riječ je o kući koja štedi energiju i koja je svojevrsni pilot-projekt koji pokazuje kakve će se kuće morati graditi nakon 2020.

Nakon Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, u zagrebačkim Remetama počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj. Riječ je, naime, o kući koja štedi energiju i koja je svojevrsni pilot-projekt koji pokazuje kakve će se kuće morati graditi nakon 2020. godine, kada na snagu stupa Europska direktiva 20-20-20.


Projekt je pokrenula tvrtka Wienerbeger, zajedno sa svojim poznatim brendovima Porotherm i Tondach te tvrtkama VELUX, Knauf Insulation, Bosch, Baumit, Semmelrock i Pipelife, PANA Windows te Građevinskim fakultetom iz Zagreba. Svi oni vodeći su stručnjaci u svojim područjima, a imaju i jednu zajedničku misiju - napraviti kuću s 4 "e" - ekologija, ekonomija, energetika i, ne manje važno - emocije.


- Ne trebamo čekati 2020. godinu kada mi to možemo napraviti već danas. Europska direktiva obvezuje da će sve nove kuće nakon 2020. godine morati imati 20 % manje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s 1990. godinom, 20 % udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji te 20 % manju potrošnju energije nego dosadašnje kuće. To pred nas proizvođače stavlja veliki izazov i zato smo pokrenuli projekt uzorne e4 kuće koja će nam pokazati kako se naši izračuni ponašaju u praksi. Dat će nam realno iskustvo koje će nam pomoći da spremni dočekamo 2020. godinu i budućnost koja je pred nama - objasnio je Tomislav Franko, regionalni product i marketing manager za tvrtku Wienerberger te e4 kuću.


I upravo zato ovo nije jedan od pilot-projekata koji ostaje samo u teoriji, vodeći računa isključivo o energetskoj učinkovitosti i tehnološkom aspektu "gotovo nulte energetske kuće", nego je to projekt u kojemu će sudjelovati pravi ljudi koji upravo započinju gradnju svoje kuće iz snova.


Gradnju kuće možete pratiti preko livecama na web-stranici www.e4kuca.hr, a kako bi konačan projekt zaista ispunio ciljeve i očekivanja u projekt će biti uključen monitoring u trajanju najmanje dvije godine od početka upotrebe objekta. Dobiveni rezultati bit će odlična smjernica za daljnja poboljšanja na samome projektu i konceptu, kao i izvrsno "know-how" iskustvo za stvaranje kuća budućnosti.
Jasminka Knežević
Energetski učinkovit dom
Riječ je o šesteročlanoj obitelji Boroša koja je u zagrebačkim Remetama počela graditi kuću od 170 kvadrata.Arhitekturu potpisuje poznati slovenski arhitekt Nande Korpnik te hrvatski arhitekt Matija Vinski iz Arhitekture Vinski.

Kuća e4 omogućit će im zdrav, energetsko učinkovit i financijsko dostupan dom te osigurati prirodnu klimu, a zahvaljujući ugrađenim ekološki održivim materijalima i suvremenim tehnologijama odgovara i investitorima koji žele zaštititi okoliš i osigurati prirodnu klimu.
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike