Sport
HRVATSKA - ŠPANJOLSKA

Zlatko Dalić traži svoga Albu: U Elcheu nije bila prava Hrvatska
Objavljeno 14. studenog, 2018.
Utakmica u Zagrebu bit će u “neprijateljskom” ozračju, poručio je izbornik “furije” Luis Enrique

Hrvatska i Španjolska sutra će drugi put odmjeriti snage u premijernom izdanju UEFA-ine Lige nacije. Prvi dvoboj svjetskih doprvaka i prvaka iz 2010. donio je tešku lekciju koju su Luis Enrique i njegova "furija" priredili Vatrenima.

Tih 6:0 iz Elchea donijelo je bolno prizemljenje hrvatskoj reprezentaciji i upozorenje kako se nakon povijesnog uspjeha u Rusiji treba ponovno maksimalno koncentrirati za svaki nastup, jer se na staroj slavi ne živi, a status svjetskog doprvaka "mamac" je svima i dodatni motiv da nas dobiju. Uz to, "šestica" je dodatno rasplamsala euforiju u Španjolskoj, koja je nakon razočaranja na SP-u u novi reprezentativni ciklus krenula s novim izbornikom. Početak je bio iz snova za Enriquea, nadigrana je i svladana Engleska na Wembleyju, a potom "pregažena" Hrvatska i finalni je turnir bio nadohvat ruke. Uslijedilo je i za Španjolce otrježnjenje, domaći 2:3 poraz od Engleske nakon kojeg i dalje sami odlučuju o svojoj sudbini, ali za sigurno osvajanje skupine moraju slaviti u Maksimiru. Svjestan je i Enrique da ga u Zagrebu čeka veliki izazov u "vrućoj" atmosferi punih tribina.

Širina
- Utakmica u Zagrebu bit će pravi ispit za nas, u jednom "neprijateljskom" ozračju, protiv reprezentacije kojoj smeta ono što se dogodilo u prvoj utakmici - poručio je Enrique koji je ponovno izazvao polemike s odabirom kadra za posljednji nastup u Ligi nacija. Tako nije pozvao Marcosa Alonsa koji je odigrao na lijevom boku oba dvoboja s Englezima, ozlijeđeni su Nacho, Koke i Thiago, a među pozvanima nema ni Paca Alcacera, koji je u odličnoj golgeterskoj formi, zabivši ove sezone 12 golova za klub i reprezentaciju. No, velika je novost povratak u reprezentaciju Jodrija Albe, kojeg je Enrique iznenađujuće izostavljao s prethodnih akcija. Protiv nas je u Elcheu na lijevom boku igrao Gaya, no jasno je kako s Albom u sastavu "furija" dobiva kvalitetu više, pogotovo u napadačkom segmentu.

- Nikad nisam imao problema s Enriqueom, naprotiv, puno mi je pomogao prije i uvijek sam o njemu mislio kao o dobroj osobi. Nije me pozivao na prethodna okupljanja, no on je izbornik i tada se odlučio na druge opcije. Uzbuđen sam zbog povratka u reprezentaciju i zahvaljujem svima na podršci, suigračima, navijačima, medijima - pričao je na presici Alba, za čiji su povratak u nacionalni dres veliku ulogu imali Ramos i Busquets. Istaknuo je i kako nije pričao s klupskim suigračem Ivanom Rakitićem o prvom susretu u Elcheu, ali je svjestan kako to nije bilo pravo izdanje Hrvatske.

- Gledao sam tu utakmicu na televiziji i to nije bila Hrvatska kakvu smo gledali na Svjetskom prvenstvu. Naravno, Španjolska je odigrala jako dobro, no u Zagrebu nas očekuje potpuno drugačiji susret i neće biti nimalo lako.

Ako je za očekivati kako će Alba zauzeti mjesto na lijevom boku, Enriquea čekaju i odluke tko će mijenjati u sastavu Nacha i Thiaga, koji su igrali u sva tri susreta. U vezi su gotovo sigurni Saul i Busquets, a isto tako se i dva od tri igrača iz napada ne bi trebala mijenjati - Rodrigo i Isco.

Milić na lijevom boku?
I španjolski mediji izvještavaju o kadrovskim problemima Zlatka Dalića te njegove izjave kako ga najviše muči lijevi bok. Ozljede su doslovno poharale gotovo sve opcije koje su se posljednjih godina pojavljivale na toj poziciji, (pre)često naglašavanoj kao najkritičnijoj u našoj reprezentaciji. Još od starta Lige nacija nema Strinića zbog problema sa srcem, na okupljanje je stigao ozlijeđen Pivarić, a zbog ozljeda su izvan kadra ostali i preostali potencijalni kandidati - Barišić, Leovac i Sosa. Jasno je da će Pivarić biti u sastavu ako se oporavi, a u suprotnom hoće li Dalić u vatru gurnuti Milića, koji je često u klubu i mladoj reprezentaciji znao uskočiti u tu ulogu ili će taj bok pokušati "pokrpati" Jedvajem, vjerojatno će odlučiti u posljednji trenutak.

Izvjesno je kako neće dirati u "srce obrane" (Vida, Lovren), kao ni u vezni red, koji će činiti Modrić, Rakitić i Brozović. Upravo će o njegovoj izvedbi, a ponajviše kapetana Modrića, ovisiti i izgledi Hrvatske protiv Španjolske, jer ako se uspije othrvati španjolskom pokušaju dominacije posjedom, tada će i uspjeh biti bliže. To, jasno, povlači i puno agresivnije izdanje ne samo veznjaka nego i kompletne momčadi, nešto slično što je bilo viđeno samo u prvih 20-ak minuta ogleda u Elcheu nakon kojeg je uslijedio veliki pad, a naš se vezni red gotovo više nije vidio.

Ohrabrujuća je vijest svakako povratak u sastav Vrsaljka, za kojeg apsolutno nemamo adekvatnu zamjenu na desnom boku, zbog čega je Dalić čak razmišljao o nagovaranju Srne na reaktivaciju u reprezentaciji, u slučaju potrebe. Iznenađenja ne bi trebalo biti ni u napadačkom dijelu, svi su zdravi i spremni pa je za očekivati na tim mjestima Perišića, Kramarića i Rebića. Silna energija potonjeg definitivno bi mogla biti jezičac na vagi u korist Hrvatske, ali i potrebna preciznost koju naši napadači do sada nisu iskazali. Naime, u 180 minuta Lige nacija nismo zabili ni pogodak, a tko zna u kakvoj bismo sada situaciji u skupini bili da smo u tih prvih 20-ak minuta susreta u Elcheu realizirali neku od čistih prilika koje smo imali. Takav luksuz promašenih zicera Vatreni si ne smiju dopustiti u četvrtak jer će u suprotnom misija pobjede nad Španjolskom i lova na prvo mjesto uistinu postati nemoguća.
Goran Roguljić
Nikola Vlašić

hrvatski reprezentativac

Svi smo zadovoljni i ponosni jer će stadion biti pun. Ja sam spreman i na izborniku je da odluči hoću li ući. Osnovni cilj je biti među 10 u A ligi Lige nacija kako bi zadržali status nositelja u kvalifikacijama za EP, a još možemo dohvatiti i prvo mjesto u skupini.
Josip Brekalo

hrvatski reprezentativac

Nikad nisam bio pred punim Maksimirom. Jednom sam s Dinamom igrao protiv Hajduka pred polupunim Maksimirom, a sada ću prvi put imati čast biti pred punim Maksimirom. Normalno je da dolazi smjena generacija i da dolaze mlađi igrači, a ja nemam osjećaj da sam novi.
PREDSJEDNICA ODLIKOVALA VATRENE
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u svom uredu na Pantovčaku odlikovanja i priznanja hrvatskom nogometnom izborniku, igračima i članovima stručnog stožera hrvatske nogometne reprezentacije koji su na Svjetskom prvenstvu osvojili naslov viceprvaka svijeta. Redom kneza Trpimira s ogrlicom odlikovala je izbornika Zlatka Dalića i predsjednika HNS-a Davora Šukera. Redom kneza Branimira s ogrlicom odlikovani su reprezentativci, a Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara i Redom hrvatskog trolista i Redom hrvatskog pletera odlikovani su članovi stručnog stožera. Na kraju je predsjednica Povelju Republike Hrvatske dodijelila Hrvatskom nogometnom savezu. U ime svih nagrađenih predsjednici je zahvalio izbornik Zlatko Dalić.
Možda ste propustili...

PRVA ŽNL OSJEČKO BARANJSKA

Šestica u Osijeku i Donjoj Motičini

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA - 26. KOLO

BSK nije mogao pomoći sebi, ni susjedu iz Gradskog vrta

Najčitanije iz rubrike