Novosti
DIREKTIVA EUROPSKOG PARLAMENTA

Građani će sami moći proizvoditi struju
Objavljeno 14. studenog, 2018.
Europski parlament usvojio je u utorak velikom većinom glasova prijedloge triju novih direktiva o ciljevima EU-a u korištenju obnovljivih izvora energije, a kojima će se, između ostaloga, građanima omogućiti proizvodnja energije za vlastitu potrošnju.


Novim direktivama paketa "Čista energija za sve" građanima EU omogućit će se proizvodnja obnovljive energije za vlastitu potrošnju, kao i pohrana te prodaja viška energije. Građani će vlastitu energiju moći koristiti bez plaćanja poreza, a za energiju koju vrate u mrežu mogli bi primati i naknade. "Europa je često kritizirana kako ne sluša zahtjeve i potrebe svojih građana, a danas možemo ponosno reći da ne samo što smo ih poslušali nego smo i nove energetske mjere usmjerili upravo njima", izjavio je u ponedjeljak na plenarnoj raspravi jedan od izvjestitelja, José Blanco López (S&D). Direktive od članica EU-a zahtijevaju i povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora na 32 posto do 2030. godine te korištenje najmanje 14 posto goriva za transport iz obnovljivih izvora. U Parlamentu su pozvali i na jasnije mjere oko potpunog prestanka korištenja štetnih biogoriva, poput palmina ulja, do 2030. "Dogovorili smo mjere za iduću godinu, no sada čujemo kako postoji zabrinutost u Komisiji oko predlaganja strožih mjera za prekid korištenja palmina ulja. Ako Komisija ne napravi jasan prijedlog, rasprava o biogorivima nastavit će se zauvijek. U vašem je interesu da se pobrinete da ovaj paket mjera funkcionira, no onda morate osigurati ograničenje korištenja najgorih biogoriva, posebice palmina ulja", upozorio je zastupnik Zelenih Bas Eickhout.
Kompromisom između prijedloga Komisije i Vijeća, koji su predložili udio od 30 posto energije iz obnovljivih izvora, i Europskog parlamenta, koji je predložio 35 posto, energetska se učinkovitost u EU do 2030. mora povećati za 32,5 posto. Povećanje učinkovitosti jedan je od glavnih instrumenata za dekarbonizaciju, a novim prijedlozima emisije stakleničkih plinova smanjile bi se na razine zadane Pariškim sporazumom iz 2015.H
Možda ste propustili...