Novosti
OSJEČKI SUD PONOVO ĆE ODLUČIVATI O PRITVORU

Uskoro izručenje Zdravka Mamića?
Objavljeno 13. studenog, 2018.
Vrhovni sud uvažio je žalbu Uskoka koji je zatražio istražni zatvor za Zdravka Mamića u tzv. drugoj optužnici u kojoj ga se tereti za izvlačenje 144 milijuna kuna iz NK-a Dinamo. Tužitelji smatraju da su novac u okviru zločinačkog udruženja izvlačili braća Zdravko i Zoran Mamić, Damir Vrbanović, Zdravkov sin Mario Mamić, Igor Krota, Sandro Stipančić i Nikky Arthur Vuksan preko off-shore računa od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine.

- Vrhovni sud ukinuo je odluku optužnog vijeća koje je držalo da, s obzirom na to da je Zdravko Mamić već osuđen na više od pet godina zatvora i automatski mu je određen istražni zatvor, nema potrebe takvu odluku duplicirati. Pretpostavljam da će se nova sjednica optužnog vijeća održati sljedećeg tjedna - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku.

Zdravko Mamić bi, ako optužno vijeće osječkog Županijskog suda donese odluku o istražnom zatvoru, mogao biti izručen Hrvatskoj jer se u optužnici radi o razdoblju nakon potpisivanja sporazuma o međusobnom izručivanju građana između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. BiH je Mamića nakon prve presude odbila izručiti navodeći da su inkriminacije koje mu hrvatsko pravosuđe stavlja na teret počinjene prije potpisivanja tog sporazuma.

Vrhovni sud odbio je žalbe odvjetnika optuženih u ovom predmetu te potvrdio odluku osječkog suda da se odbiju prijedlozi obrane za izdvajanje iz spisa zapisnika o ispitivanju svih svjedoka u istrazi Uskoka na kojima nije bio branitelj te nalaza i mišljenja sudskog vještaka za financije i knjigovodstvo Ksenije Špoljarić koja je vještačila i u kaznenom predmetu iz prve optužnice protiv Zdravka Mamića i drugih.

Vrhovni sud još je prije odbio zahtjev obrane za izuzećem suca Ante Rašića, uz zaključak da on nije sudjelovao u donošenju odluka vezanih uz Mamićeve sudske postupke. Zdravko Mamić osuđen je u prvom predmetu na šest i pol godina zatvora, no presudu nije dočekao u Hrvatskoj nego je otišao u BiH. S.Lacić
Najčitanije iz rubrike