Osijek
RAVNATELJI, PSIHOLOZI I PEDAGOZI: EDUKACIJE O DROGAMA NEDOVOLJNE!

Zbog "osvježivača zraka" Hitnu pomoć zovu i u škole
Objavljeno 14. studenog, 2018.

Vezani članci

"OSVJEŽIVAČE ZRAKA" DILAJU I DJECA U ŠKOLAMA

Drogiraju se i po kafićima, svako malo dolazi Hitna

DJECA U STRAHU:

"Bojimo se za sebe i prijatelje"

Postojeće edukacije u školama o prevenciji i štetnosti pušenja za život opasnih novih psihoaktivnih droga, tzv. osvježivača zraka, nisu dovoljne, potvrdili su nam to, nakon djece, i ravnatelji, pedagozi i psiholozi osječkih osnovnih i srednjih škola! I sami su bili u situacijama da su u školu pozivali Hitnu pomoć. Drogiranje je sve češće i na javnim mjestima, čak i u kafićima, o čemu smo jučer izvijestili.

U školama zbog alarmantne situacije od nadležnih zahtijevaju što hitnije provođenje i osmišljavanje opsežnijih edukacija. Šalju poruku i državnim strukturama da se trebaju ozbiljno uhvatiti u koštac s problemom, tj. uvesti strože kontrole i strožu zakonsku regulativu.

Ravnatelji i stručni suradnici u školama kažu kako je riječ o najopasnijim drogama na tržištu, a roditelji i djeca nisu svjesni dalekosežnih posljedica njihove konzumacije - od trajnog oštećenja mozga sve do smrti! To više zabrinjava, kažu, što većina roditelja nije ni čula za takve droge i ne zna što im djeca rade. Podsjetimo, u jučerašnjem smo broju pisali i o vapaju uplašenih tinejdžera, od kojih su mnogi ovisnici o "osvježivačima zraka" - i sami žele da se tomu stane na kraj, a, kažu, sigurno neće dok su ubojite supstance legalno dostupne u trgovinama i na kioscima te dok se preprodaju u školama već za desetak kuna.

- Prestrašno je koliko je to uzelo maha, u našu smo školu u dvama slučajevima morali pozvati Hitnu pomoć, ali djeca kažu da je to jako rašireno i da na svakom koraku mogu doći do tih "osvježivača zraka"! Smatram da se studiozno trebaju osmisliti i realizirati intenzivne i kontinuirane edukacije djece i roditelja, i to u suradnji s liječnicima i zdravstvenim ustanovama. Te bi edukacije trebale obuvatiti bar šest predavanja, dvije radionice i jednu evaluacijsku radionicu da se vidi jesu li se njihovi stavovi promijenili i hoće li to prestati raditi – ističe Sandra Brajnović, mr. sc., ravnateljica Trgovačke i komercijalne škole "Davor Milas". Upozorava i kako jedno predavanje koje provodi PU osječko-baranjska i ono što se inače radi u školama nije dovoljno. U toj su školi, kao i u većini drugih, pa tako i u Obrtničkoj, sve učestalija tema satova razrednika i roditeljskih sastanaka upravo zlokobni "osvježivači zraka".

- Imali smo slučajeve da smo sumnjali na konzumaciju te droge i tada smo zvali Hitnu pomoć po učenika. Smatram da se to mora moći zabraniti i zakonom učiniti nedostupnim za kupnju u trgovini – to je prvi korak, tu smo zakazali kao društvo, a nepobitno su nužne dodatne, obuhvatnije edukacije – kaže Maja Zorić, prof., ravnateljica Obrtničke škole.

Biljana Nađ, prof., pedagoginja Škole primijenje umjetnosti i dizajna, kaže da je u testiranja na droge koja se provode u školama potrebno uvesti i segment tih novih psihoaktivnih tvari.

- Svjesni smo da je taj problem raširen i da se to događa svuda oko nas. Vršnjački je utjecaj tu ogroman, a kroz razgovor s djecom koja imaju niz teškoća, od izostanaka do lošijeg uspjeha, dolazimo do njihova priznanja da se u pozadini vrlo često krije zlouporaba opijata ili alkohola – ističe Nađ. Dodaje da je rana konzumacija i doticaj s drogama, već u osnovnoj školi, velik problem u našem društvu, a s time se slaže i pedagoginja OŠ Frana Krste Frankopana, Ana Petrović, mag. pedag. i edu. phil., potvrđujući nam kako su prošle godine imali slučaj da su kod učenika sumnjali upravo na konzumaciju "osvježivača zraka".
Jasenka Pejaković
Grad najavljuje edukacije u školama
Na prijedlog oporbenog vijećnika Vinka Kuduza, Grad Osijek idućeg će tjedna na aktivu ravnatelja razraditi plan i detalje provođenja prijeko potrebnih edukacija djece i roditelja, koje će se provoditi u školama u suradnji predstavnika zdravstva i policije, potvrdio nam je to Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka. Kuduz nam je rekao kako je o tom problemu čuo iz prve ruke od djelatnika koji rade na hitnim intervencijama.
Možda ste propustili...

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije