Osijek
PARK U TENJI

Od proljeća 2019. ugodniji
boravak za djecu i mlade
Objavljeno 13. studenog, 2018.
Posadit će se 27 komada mladih stabala, više od 400 trajnica, 200 grmova i živicu od bambusa

Čak 11 velikih zelenih parkova može se pronaći u Tenji, najvećem osječkom prigradskom naselju, a jučer su na jednome od njih počeli i radovi u sklopu hortikulturnog uređenja, odnosno ozelenjavanja. Riječ je o dječjem igralištu u Ulici Augusta Šenoe, u novom dijelu Tenje, gdje gravitira veliki broj građana, pa je tako i tijekom jučerašnjeg prijepodneva sve bilo ispunjeno dječjim smijehom kojega je ovaj put popratio i rad bagera. Početak radova obišle su Žana Gamoš, zamjenica osječkog gradonačelnika, kao i Jasenka Vizentaner, viša stručna suradnica Odsjeka za komunalno gospodarstvo u Gradu Osijeku.

- Roditelji, bake i djedovi dovode najmlađe na dječje igralište, dok se oni malo stariji na sportskom igralištu bave nogometom i košarkom. Upravo zato želimo napraviti jedan pravi park, zelenu oazu koja će, uz fitness na otvorenom, dobiti igralište s novim spravama i nove klupe kako bi najmlađi svoj boravak na svježem zraku provodili što ugodnije - istaknula je Gamoš, otkrivajući da je za prvu fazu radova u novoj Tenji iz gradskog proračuna izdvojeno 100 tisuća kuna, a sve će kulminirati na proljeće, kada će se u drugoj fazi posijati trava. Zamjenica gradonačelnika iskoristila je priliku kako bi pozvala stanovnike Tenje na razumijevanje, jer će sljedeća četiri tjedna na igralištu trajati opsežni radovi, a upravo time bit će označen početak ozelenjavanja igrališta u cijelom Osijeku.

- Ovdje ozelenjavamo s 27 komada mladog drveća, također i s više od 400 trajnica i 200 ukrasnih grmova, uključujući i bambus koji će prvi put u Osijeku doživjeti prezentaciju, jer ćemo od njega napraviti dvije živice, na sjevernoj i južnoj strani parka - rekla je Vizentaner, podsjećajući kako će se uz sadnju drveća i biljaka izvršiti i kompletno navodnjavanje.
Marko Mandić
Hortikulturno rješenje u dječjem parku
Pomne planove o tome što će se točno posaditi na igralištu u novoj Tenji otkrila je upravo Jasenka Vizentaner, viša stručna suradnica Odsjeka za komunalno gospodarstvo, “ministrica” za zelenilo u Gradu Osijeku.

- Hortikulturno uređenje za djecu mora prštati bojama, mora biti različite strukture, različitih oblika lišća i ništa ne smije biti otrovno, dok plodovi moraju biti atraktivni za dječju igru. Zato ćemo ovdje posaditi crveni američki hrast, kao i crveni kesten, varijantu divljeg kestena, a uz grmlje koje će stalno biti u cvatu, sadit ćemo i četinjače koje će “obojiti zimu” - objašnjava Vizentaner, podsjećajući kako visoko drveće služi za ublažavanje visokih ljetnih temperatura.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike