Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Rast cijena dionica uz “tanji” obujam trgovanja
Objavljeno 13. studenog, 2018.
Među tjednim dobitnicima prošli tjedan istaknule su se dionice Jadran iz Crikvenice, Zagrebačke banke i Atlantic grupa

Prošloga tjedna na domaćem tržištu kapitala porasle su cijene dionica uz smanjeni obujam trgovanja. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 36,3 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 26,3 i obveznicama 10,0 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet dionicama prošloga tjedna iznosio je 5,2 milijuna. To je u prosjeku za 2,4 milijuna kuna ili 31,6 posto manje po trgovinskom danu nego tjedan ranije. Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi rasle su cijeli tjedan iz dana u dan. U ponedjeljak su cijene dionica porasle za simboličnih 0,1 posto i indeks Crobex dohvatio je 1771 bod uz ostvarenih 3,4 milijuna kuna dnevnog prometa. Utorak je donio dodatni rast dionica za 0,3 posto uz povećanje vrijednosti indeksa Crobex na 1776 bodova i ostvarenih 7,7 milijuna kuna dnevnog prometa. U srijedu su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi nastavile uzlazni trend, što je dovelo do rasta indeksa Crobex za 0,4 posto na 1783 boda. Četvrtak i petak donijeli su usporeni tempo rasta dionica. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1786 bodova. To je za 17 bodova ili 1,0 posto više nego na početku tjedna. Od devetnaest dionica u sastavu indeksa Crobex devet je zabilježilo rast i osam pad cijene, dok su se Kraš i Maistra zadržali na početnoj tjednoj razini.
Među tjednim dobitnicima istaknula se dionica Jadran iz Crikvenice čija je cijena povećana na 14,70 kn (rast za 27,8 posto) te Zagrebačka banka ZABA (rast za 3,4 posto) i Atlantic grupa (rast za 1,9 posto). Crikvenički Jadran d.d., u kojem većinski vlasnički udjel drže obvezni mirovinski fondovi PBZ/CO (50,1 %) i Erste plavi (30,6 %), dostavo je Centru za restrukturiranje i prodaju CERP obvezujuću ponudu za kupnju tvrtke Club Adriatic d.o.o. iz Zagreba u čijem se sastavu nalazi hotel i depadanse te kamp u Baškoj vodi za 50,5 milijuna kuna što se odrazilo na snažan rast dionice. Na strani tjednih gubitnika najteže su stradale dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, čija je cijena smanjena na 6,35 kn (pad za 18,1 posto) te Optima telekom (pad za 12,0 posto) i Dalekovod (pad za 3,9 posto). Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarile su četiri dionice. To su: Valamar Riviera Poreč (5,0 milijuna kuna), Podravka (4,6 milijuna kuna), Atlantic grupa (3,9 milijuna kuna) i Adris grupa (2,4 milijuna kuna). Dionicama HT skromno se trgovalo i tijekom tjedna ostvareno je samo 1,5 milijuna kuna prometa. Najviše prometa ostvarilo se dionicama Valamar Riviera Poreč kojima se snažno trgovalo na početku tjedna. U ponedjeljak se dionicama Valamar Riviera Poreč ostvarilo 1,3 milijuna kuna prometa, a u utorak 2,5 milijuna kuna, jer je trezorski račun tvrtke kupovao vrijednosnice za vlastite potrebe.
Prema kraju tjedna obujam trgovanja dionicama Valamar Riviera Poreč bio je sve "tanji", što se odrazilo na kretanje cijene koja se u petak spustila na 37,10 kn. To je za 0,10 kn ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna.
Dionicama Podravke snažno se trgovalo u utorak (2,4 milijuna kuna), i srijedu (1,1 milijuna kuna). Ostale dane prometi su bili skromni. Cijena dionice koprivničkog poduzeća u petak se spustila na 357,00 kn što je za 2,00 kn ili 0,6 posto manje nego na početku tjedna. Obvezni mirovinski fond PBZ/CO "B" kategorije i dalje stječe dionice Podravke pojačavajući vodeću poziciju u vlasničkoj strukturi. PBZ/CO OMF "B" kategorije trenutačno posjeduje 99.068 dionica Podravke, što čini 14,0 posto vlasničke strukture koprivničkog poduzeća. Dionicama Atlantic grupe snažno se trgovalo u četvrtak kada je kroz blok transakciju ostvareno 3,6 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 3296 vrijednosnica prema prosječnoj cijeni 1080,00 kn. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 2,3 milijuna kuna prometa uz tjedno smanjenje cijene za 0,5 posto na 428,00 kn. Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,1 milijuna kuna prometa, pri čemu se cijena zadržala na početnih 484,00 kn. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena obveznica povećana je petak na 111,24 bodova (tjedni rast za 0,06 posto). Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić

Ulagači, listopad i studeni kroz povijest su bili mjeseci u kojima su se događali prijelomni trenuci na burzama. Zato pratite vijesti s tržišta kapitala, tražite svoju priliku i budite oprezni
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike