Kultura
MAĐARSKI LIKOVNI UMJETNICI U SLATINI

Umjetničko poslanje kao diplomatska misija
Objavljeno 14. studenog, 2018.
SLATINA

Kada umjetnost probija granice (When art breaks borders!) naziv je likovne izložbe otvorene u Zavičajnom muzeju Slatina, rezultat suradnje Umjetničke udruge KaposART iz Kaposvára u Mađarskoj i Zavičajnog muzeja.


Tim su povodom Slatinu posjetili umjetnici iz Kaposvára, Adam Voörös, Rónai Gábor, Lászlo Szatmári Juhos, Klára Halmos, Kisztina Dobó i Evelin Hornyák. Na čelu umjetničke ekipe bio je predsjednik udruge András Vörös, a s gostima iz Mađarske bio je i gradonačelnik prijateljskog Szentlőrinca, Peter Koltai.


Prema riječima kustosice slatinskog Muzeja Martine Gavran, cilj ovakve suradnje za obje udruge je kroz umjetnost i rad u kulturi obrazovati i senzibilizirati javnost za važnost likovnog izražavanja kao neverbalne komunikacije, ali i naglasiti koliko je umjetnost moćan medij za propagandu.


- Neki od umjetnika izravno se suočavaju s prošlim vremenima koja su oduzimala slobodu govora i djelovanja, neki nastoje kroz simetriju i geometriju pronaći stabilnu točku u kaotičnom svijetu u kojem živimo, neki kroz jake, snažne i čiste boje prezentiraju jačinu osobnih dojmova, dok neki nude mogućnost oporavka i dubljeg shvaćanja svijeta kroz boje i umjetnost - rekla je Martina Gavran.


- Shvatili su svoje umjetničko poslanje kao diplomatsku misiju, da kroz umjetnost koja obuhvaća slikarstvo, kiparstvo, grafički dizajn i fotografiju progovaraju o promjenama u društvu, daju svoju percepciju društva u kojem se kreću, preispituju tradicionalne, ali i vrijednosti koje donosi suvremeno doba. Slatina ima priliku vidjeti doista kvalitetnu umjetnost, koja dolazi iz mađarskoga grada koji nazivaju i gradom slikara - ocijenila je kustosica Gavran.


Umjetnička udruga KaposART kroz 28 godina djelovanja nastoji konstantnim angažmanom ojačati lokalnu umjetničku scenu, dati još jači umjetnički pečat i nasljeđe Kapošváru, a suradnjom s drugim gradovima, posebice onima preko granica, preuzima ulogu ambasadora Mađarske.


- Zavičajni se muzej u nekoliko navrata pokazao kao idealni ambasador, ne samo grada Slatine, nego i Republike Hrvatske, i to zahvaljujući suradnjama s drugim gradovima Lijepe Naše, ali i s Mađarskom, pa je ova suradnja dviju ustanova, dva grada, samo nastavak ili logični slijed poslanja našeg muzeja - rekla je ravnateljica Muzeja Dragica Šuvak.
Mađarske umjetnike predstavila je Klára Halmos, koja je izrazila zadovoljstvo što je na otvorenje došlo mnogo Slatinčana. Nakon otvorenja, o budućoj su suradnji razgovarali predsjednik udruge KaposArt András Vörös i predsjednik Slatinskoga likovnog kluba SLIK Josip Gribl.
Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u