Kultura
PREDSTAVLJEN VODIČ KROZ STALNI POSTAV ARHEOLOGIJE

Ovaj trojezični vodič je i udžbenik
Objavljeno 13. studenog, 2018.

ĐAKOVO

U Muzeju Đakovštine predstavljen je trojezični Vodič kroz stalni postav arheologije, priređivačice Jelene Boras, kustosice arheološke zbirke. Time je Muzej, kako je u uvodu istaknuo i ravnatelj Borislav Bijelić, izdao vodiče za sva tri svoja stalna postava.

- Izdavanjem i trećeg vodiča zatvorili smo cjelinu - rekao je Bijelić, podsjetivši kako je vizija stalnog postava zacrtana još 2002., kada je idejni projekt osmislio arhitekt Mario Beusan, zaslužan za likovno i prostorno oblikovanje sva tri stalna postava Muzeja Đakovštine. Kuća je 2005. dobila stalni postav etnologije, a 2006. stalni postav kulturno-povijesnog razvoja Đakova, Nakon toga pojavio se problem prostora za treći, arheološki postav, pa u dvorištu niče nova zgrada.

- Čekali smo desetak godina da se to realizira. Stalni postav arheologije otvoren je sredinom 2017., podsjetio je Bijelić, pohvalivši rad Jelene Boras na Vodiču koji, uz njene, obuhvaća i tekstove drugih arheologa.

- Napisan je pitko, čitljivo, čime je izbjegao ‘zamku‘ jezika znanstvenih tekstova uobičajenih za ovakve publikacije. On je u ovom slučaju gotovo udžbenik - rekao je Bijelić.

- Pred nama je izvrsno koncipiran i dizajniran vodič. Stalnim postavom arheologije prošetali smo se kroz pretpovijest, rimsko doba i srednji vijek - rekao je arhitekt Beusan, dok je autorica Boras za vodič rekla da je to bitna publikacija za Muzej Đakovštine, ali i Đakovo te Đakovštinu. S.Ž.

Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike