Mozaik
FESTIVAL TRADICIJSKOG PJEVANJA

“Bećarine’’ u Subotici osvojile prvo mjesto
Objavljeno 14. studenog, 2018.

U organizaciji Hrvatskog kulturnog centra ‘‘Bunjevačko kolo‘‘ iz Subotice održan je prvi Festival tradicijskog pjevanja koji je imao za cilj pokazati kako se tradicijska pjesma njeguje na ovim prostorima, kako nas ona sve spaja i istovremeno pokazuje našu različitost.

Na ovome, prvi put održanom festivalu, nastupilo je devet skupina iz Đakova, Vinkovaca, Starog Topolja, Novog Sada, Kikinde, Bečeja i Subotice, i one su se predstavile s po dvije pjesme, a stručni žiri u sastavu: Duško Topić (Osijek), Mirjana Raić Tepić (Novi Sad),Tamara Štricki Seg (Subotica), ocjenjivao je stil pjevanja, intonaciju, scenski nastup, način izvođenja, dinamiku, disanje i izvornost.

Na početku je nastupila Ženska pjevačka skupina ‘‘Prelje‘‘ Hrvatskog kulturnog centra ‘‘Bunjevačkog kola“, koje su se predstavile pjesmom ‘‘Kolo igra, tamburica svira“, te je započeo natjecateljski dio ‘’Festivala tradicijskog pjevanja’’.

Ženska pjevačka grupa KUD-a ‘‘Svetozar Marković“ iz Novog Sada predstavila se s dvije pjesme: ‘‘Sitan kamen, do kamena“, đurđevdanska pjesma iz Pirota, specifično je što iz strofe u strofu melodija modulira za sekundu i na kraju ima tipičan izvik „i“, te pjesmom ‘‘Raslo je drvo topolovo iz sela Crnuća, s Rudnika. Ženska pjevačka skupina ’’Skladovke“ iz Đakova izvela je pjesmu ‘’Berbanac’’, deseteračka pjesma iz sela Trnava kod Đakova i pjesmu ‘‘Nije jorgan perina’’, izvorna slavonska pjesma. Voditelj skupine je Nikola Šuća.

Ženska pjevačka grupa Akademskog društva za njegovanje muzike “Gusle” iz Kikinde, izvela je pjesme ‘’Majka Mari kose plela‘‘, jednodjelna pjesma u trodjelnom ritmu, izvodi se u tri glasa i pjesmu ‘’Oči moje graoraste boje’’, pjesma iz credišnje Srbije, s Rudnika. Muška vokalna skupina ‘‘Bećarine‘‘, KUD-a ‘‘Tena‘‘ iz Đakova, na ovom je festivalu izvela dvije pjesme ‘’Kupi mi dado, volove’’, i ‘’Kiša pada, dika u livada’’, to su izvorne, tradicijske pjesme sa slavonskih prostora, a zapisao ih je Julije Njikoš.

Ženski vokalni sastav Medicinske škole iz Subotice izveo je dvije pjesme ’’Čije je ono devojče (Đurđele)’’, i ’’Oro se vije kraj manastira’’.

Ženska pjevačka skupina KUD-a ‘‘Izvor“ Vinkovci izvela je pjesme ’’Poleglo je zlatno polje“, i ’’U našem selu“. Pjesme su tradicijske slavonske pjesme iz vinkovačkog i županjskog kraja. Voditeljica skupine je Karmela Čengić. Ženska pjevačka grupa „Bereginje“, KUD ‘‘Đido“, Bečej izvela je pjesme ‘‘Vetar duva od Morave“, i ’’Da sam izvor voda ladna“. Muška pjevačka skupina ‘‘Starotopoljani“ Staro Topolje, na ovom festivalu izvela je pjesme ’’Oj Savice tija vodo ladna’’, i ’’Čija li je livada, čija li je trava’’. Pjesme su tradicionalne, narodne (nepoznat autor teksta i glazbe), iz kraja iz kojeg dolazimo. Obje pjesme ljubavnog su karaktera.

Za zatvaranje natjecateljskog dijela programa posjetitelji su mogli poslušati gajdaša Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ Zdenka Ivankovića, koji je odsvirao ‘‘Vilinsko kolo“. Treće mjesto, prema odluci stručnog žirija, pripalo je Akademskom društvu za njegovanje muzike ‘‘Gusle“ iz Kikinde, drugo mjesto osvojila je Muška pjevačka skupina ‘‘Starotopoljani“ iz Starog Topolja, dok je prvo mjesto osvojila Muška vokalna skupina ’’Bećarine“, KUD-a ’’Tena“ iz Đakova.

Festival je potpomogao Grad Subotica, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Osječko-Baranjska županija, Zavod za kulturu Vojvođanskih Hrvata i Hrvatsko nacionalno vijeće.
Mario Kokaj
SPECIJALNA PRIZNANJA I POHVALA
Stručni žiri donio je odluku da pohvalu dobije Ženska pjevačka skupina KUD-a ’’Izvor“. Specijalno priznanje za izuzetnu izvedbu prvog glasa pripalo je Mileni Vikalo, specijalno priznanje za poticaj u daljnjem radu dobio je Ženski vokalni sastav Medicinske škole iz Subotice, dok je specijalno priznanje za poticaj u budućem radu dobila Ženska pjevačka grupa ‘Bereginje“, KUD-a ‘’Đido“ iz Bečeja.
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike