Mozaik
UMRO JE STAN LEE, OTAC MARVELA

Najveća supermoć je sreća, jer kad ju imaš, sve ide tvojim putem
Objavljeno 13. studenog, 2018.
Kad je u svojoj 40. godini stvorio “Fantastic Four” potaknuo je revoluciju u strip-umjetnosti i zauvijek promijenio svoj život

Stan Lee, američki strip-scenarist, glumac, producent, televizijski voditelj i bivši predsjednik izdavačke kuće Marvel Comics, preminuo je u 96. godini. Vijest o smrti potvrdila je njegova kćerka. "Moj je otac volio sve svoje obožavatelje. Bio je najveći čovjek", rekla je za Metro.co.uk.

Mediji su objavili da je rano ujutro u njegov dom na Hollywood Hillsu pozvana hitna pomoć te da je prebačen u bolnicu Cedars-Sinai, gdje je umro. Druge okolnosti njegove smrti nisu poznate. "Stan Lee je bio izniman, baš kao i likovi koje je stvorio. Razinu njegove mašte premašivala je samo veličina njegova srca", rekao je Bob Iger, predsjednik Disneya. Kritičari su Leeja naveliko hvalili, jer je svojim superjunacima udahnuo slojeve kompleksnosti i ljudskosti. Njegovi likovi bili su naizgled građeni od kamena, ali im je u grudima kucalo ljudsko srce. U sebi su skrivali brojne ljudske slabosti, često su činili pogreške i podlijegali osjećajima. Kao scenarist i urednik, Lee je bio kreativna sila koja je šezdesetih godina prošlog stoljeća lansirala Marvel u sam vrh svjetske strip-produkcije. Posljednjih desetak godina, nakon što je Disney kupio tvrtku Marvel Entertainment za četiri milijarde dolara, Marvelovim likovima udahnut je nov filmski život i prema njima je snimljen niz holivudskih uspješnica. Bio je aktivan do samoga kraja. "Osjećao je obvezu prema svojim obožavateljima da nastavi raditi i stvarati. Volio je svoj život i volio je svoj posao. Bio je nezamjenjiv", napisala je njegova kći J. C. Lee u povodu očeve smrti.

Stidio se svoga rada
U javnosti će ostati upamćen i kao jedan od važnih aktera pop-kulture. Kroz svoje stripove protezao je teme poput borbe protiv diskriminacije, netolerancije, cenzure. "Sve što sam pokušavao kroz svoje priče prikazati, jest to da postoji dobro u ljudima i da će uvijek postojati izbor protiv kojeg ćemo se morati boriti, bez obzira na sve", govorio je Lee.

Stan Lee rođen je 28. prosinca 1922. godine u New Yorku, kao Stan Lieberman. Bio je sin siromašnih rumunjskih židovskih emigranata i odrastao je na Manhattanu. Radio je u izdavačkoj kući Timely Comics, u redakciji za stripove i postao urednik sa samo 18 godina. Idućih 20 godina bio je glavni scenarist stripova toga doba; pisao je krimipriče, horore, westerne, sve što je vjerovao da će zasititi mlade čitatelje. Likovi su bili ili dobri ili loši, bez sivih nijansi, a nisu se smjele koristiti riječi s više od dva sloga. Mladom je Liebermanu bilo toliko neugodno zbog onoga što je pisao da je odbio potpisati svoje puno ime i prezime ispod stripova, nego je izmislio tzv. "glupo ime", Stan Lee, koje je, pak, kasnije u životu zakonski usvojio kao svoje jedino ime.

Kad je napunio 40 godina, Lee je pomislio da je prestar za stripove. Njegova supruga, Britanka Joan, predložila mu je da ionako nema što za izgubiti i da bi, za kraj svoje stripovske karijere, trebao stvoriti junaka kakvog je oduvijek želio stvoriti. Budući da se pojavio rivalski strip koji je donio tim superjunaka koje su činili Batman, Superman i Wonder Woman, Leejev Timely morao je nekako odgovoriti na konkurenciju. Leejev odgovor 1961. godine bili su Fantastic Four, tim astronauta koji su dobili supermoći nakon što su ih bombardirale kozmičke zrake.

Taj je strip promijenio Leejev život, ali i industriju stripova, i to zauvijek. Lee je svakom liku dao individualne, svakodnevne tinejdžerske probleme, kao što su prhut, urasli nokti na palčevima i akne. Često su se svađali s roditeljima i jedni s drugima, baš kao i njihovi čitatelji. Nimalo ne čudi što su Leeja preplavila pisma fanova. Bez da je to tada znao, Stan Lee je započeo zlatno doba stripa, a njegova je mašta ponovno pobuđena. Njegov svemir Marvela potaknuo je nastanak novog "Marvel Comicsa". Ubrzo potom je, nakon uboda radioaktivnog pauka, transformiran štreber Peter Parker u nekoga tko se mogao poenjati po njujorškim neboderima. Rodio se Spider-Man. Postao je ikona moderne pop-kulture. Spidey, kako su ga odmilja nazivali, imao je vrlo nekonvencionalne moći, a i dalje je imao probleme na poslu, kod kuće i sa svojim djevojkama. Konačno se dogodilo da tinejdžer nije samo sidekick, nego glavni superjunak. A junak više nije imao samo mišiće, nego i pamet.

Bankrot pa Hollywood
"Samo zato što je superjunak i ima supermoći, to ne znači da nema problema", rekao je Stan Lee za BBC. Hulk, Thor, Iron Man i ostali, borili su se s problemima raznih vrsta: ovisnosti o drogama, zatucanošću i društvenom neprilagođenošću. Radikalnim potezom Lee je dopustio svojim crtačima koji su osmišljali dizajn stripova priliku da se potpišu svojim imenom. Tako su kultni status stekli Jack Kirby, Frank Miller, John Romitaand i mnogi drugi. Pojavili su se i ostali superjunaci: slijepi Daredevil, pa Black Panther i Silver Surfer. Prije nekoliko godina pojavio se i Marvelov prvi gay strip-junak Northstar.

Na svom vrhuncu Marvel je prodavao 50 milijuna primjeraka stripova godišnje. Do svojeg uredničkog umirovljenja 1971., Stan Lee je napravio sve naslovnice Marvelovih stripova. No, godine 1999., njegova tvrtka "Stan Lee Media", koja je željela povezati strip i intenet, krenula je u krivom smjeru. Lee je bankrotirao, a njegov poslovni partner završio u zatvoru zbog prijevare. No, vrlo brzo, 2001., pokrenuo je novu kompaciju POW! (Purveyors of Wonder) Entertainment, koja je snimala filmove i TV serije. Njegovi likovi stari pola stoljeća i dalje traju zahvaljujući svojim holivudskim tretmanima, odnosno hit-franšizama: X-Men, Fantastic Four, Hulk, Daredevil, Iron Man i Avengers. Uz to, razveselio je fanove svojim cameo pojavljivanjem u svim Marvelovim filmovima. A imao je i svoju viziju supermoći...

- Na svakoj stripovskoj konvenciji bar me jedan fan pita koja je najveća supermoć od svih? Ja uvijek odgovorim: Sreća je najveća supermoć, jer ako imaš sreće, sve ide tvojim putem - rekao je jednom Stan Lee.
Tanja Kvorka
Zvijezde se opraštaju dirljivim porukama
Njegovi fanovi, prijatelji i suradnici opraštaju se od njega putem društvenih mreža. "Stan Lee je bio pionir svijeta superheroja. Ponosan sam što sam bio mali dio njegovog svemira", napisao je Hugh Jackman, koji je glumio lik Wolverina u X-Menu. "Dragi Stan Lee, hvala ti što si podijelio s nama tvoju nevjerojatnu viziju. Mi smo ti vječno zahvalni. Ništa ne bi bilo isto bez tebe", napisala je Oskarovka Halle Berry, koja je glumila Storm u X-Menu. Glumac koji je utjelovio popularnog Iron Mana, Robert Downey Jr., također je objavio fotografiju sa Stanom posvetivši mu emotivnu objavu: "Sve ti dugujem. Počivaj u miru, Stan".
Kroz svoje stripove protezao je teme poput borbe protiv diskriminacije, netolerancije, cenzure
Najčitanije iz rubrike