Mozaik
POČEO 16. ZAGREB FILM FESTIVAL

Stotinu filmova na temu junaka na prekretnicama
Objavljeno 13. studenog, 2018.
Programski urednici nekoliko slavnih europskih festivala napravili su izbor filmova za program “Festivali pod reflektorom”

Brazilskim filmom "Voljeni", u nazočnosti redatelja Gustava Pizzija, u nedjelju je svečano otvoren 16. ZFF. Ljubav prema sedmoj umjetnosti ispunila je kino Europu do posljednjeg mjesta, a proslava ZFF-ovog šesnaestog rođendana okupila je brojne filmaše, umjetnike i poznata lica iz kulturnog i javnog života.

Više od 100 filmova, osam dana, 16 gradova, 100 filmskih gostiju sa svih strana svijeta. Sve nas to čeka na 16. Zagreb Film Festivalu. Bogati ovogodišnji program festivala najavili su direktor Festivala Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta. U osam festivalskih dana bit će prikazano više od stotinu filmova iz cijeloga svijeta, a zajednička nit koja se provlači kroz filmove iz glavnog programa ove godine junaci su na prekretnicama. Hrvoje Laurenta podsjetio je na dosad najveće širenje festivala – dio glavnog programa istovremeno će se prikazivati u 16 hrvatskih gradova i dva dječja sela s ciljem razvoja publike za art film u cijeloj zemlji.

- Uz uobičajene popratne programe najavljen je i novi program Kino u kinu, posvećen čarobnom ritualu zajedničkog gledanja filmova. Program je prije svega posvećen kinu Europa, ljepotici u kojoj sjedimo posljednjih jedanaest godina i gdje se nadamo da ćemo sjediti i sljedećih jedanaest - istaknuo je Matić.

Berlinale, Mostra...
Programski urednici nekoliko europskih festivala napravili su izbor filmova za ovogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala koji će se prikazivati u popratnom programu Festivali pod reflektorom. Berlinski filmski festival predstavit će se izborom iz kratkometražne sekcije, Berlinale Shorts, čija selektorica Maike Mia Höhne napominje se taj radikalni i slobodni oblik umjetnosti bavi estetskim, društveno relevantnim i političkim temama, pokazujući puls društva, kritički obrađujući suvremena pitanja, otvarajući pritom prostor novim redateljima. ZFF s Berlinalea prikazuje portugalski film "Visoki gradovi od kosti" Joãoa Salavize, brazilski "Priviđa ti se" Barbare Wagner i Benjamina de Burce, grčki "Hiwa" Jacqueline Lentzou, švicarski "Imfura" ruandskog autora Samuela Ishimwea i francuski "Tasmanijski tigar" Vergine Keaton.

S izborom kratkih filmova u Zagrebu se predstavlja i Venecijanski filmski festival na kojemu se svake godine među više od 1500 prijavljenih filmova odabere njih dvanaest za prikazivanje u sekciji kratkometražnog filma programa Horizonti. Prema riječima Enrica Vannuccija, selektora programa kratkometražnog filma Horizonti, izborom premijernih naslova s Mostre ZFF publici se želi priuštiti najbolji i najraznovrsniji doživljaj suvremenog kratkometražnog filma do dvadeset minuta u širokom spektru, od drame do komedije. Među njima su ovogodišnji dobitnik nagrade na najbolji kratkometražni film u Veneciji, indonežanski "Dar" Aditye Ahmadija, argentinski "Gadovi" Tomasa Possea, filipinski "Manila je puna muškaraca koji se zovu Dečko" Andrewa Stephena Leea i kazahstanski "Seks, strah i hamburgeri" Eldara Shibanova.

Sarajevo Film Festival već šest godina surađuje sa Zagreb Film Festivalom, a ove godine predstavlja pet kratkometražnih filmova iz ovogodišnjeg bosanskohercegovačkog filmskog programa. Bit će tu dva studentska filma Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, "Autorefleksija u tri epizode" Sare Ristić i magistarski rad Irfana Avdića "Majkino zlato", koji je osvojio nagradu za najbolji studentski film BiH. Ado Hasanović predstavlja svoj novi kratkometražni film "Pink Elephant", snimljen u talijanskoj koprodukciji, Sabrina Begović Ćorić kratkometražni film "Pivac", realiziran u koprodukciji s Hrvatskom, a Nermin Hamzagić "Intervju", koji je već uspješno prikazan na festivalima diljem svijeta. Elma Tataragić, selektorica glavnog programa Sarajevo Film Festivala, ističe kako se tom selekcijom kratkometražnih filmova iz Bosne i Hercegovine nastavljaju ciljevi njihove međunarodne suradnje - osnaživanje regionalne promocije, poticanje regionalnog filmskog stvaralaštva i otkrivanje novih autora kratkometražnog filma.

Festival mediteranskog filma u Splitu donosi u Zagreb dva filma, od kojih su "Nasljednice" Marcela Martinessija, paragvajski kandidat za Oscara, osvojile četiri nagrade na Berlinaleu. Film se prikazuje u suradnji s projektom Kino Mediteran. Riječ je o jednom od rijetkih filmova iz Latinske Amerike s LGBT tematikom, a bavi se ostarjelim lezbijskim parom koji nakon 30 godina lagodnog života na račun naslijeđenog bogatstva zapada u financijske poteškoće te počinje rasprodavati imovinu. Drugi je "Izvještaji o Sari i Saleemu", napeta palestinska drama s elementima trilera o zabranjenoj ljubavi Palestinca i Izraelke koja postaje nacionalni problem. Film je osvojio posebno priznanje žirija i nagradu publike na festivalu u Rotterdamu.

Međunarodni filmski festival u Sofiji prikazuje debitantski film Viktora Bojinova "Uzvišenje", jedno od najambicioznijih bugarskih filmskih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina. Film je adaptacija epskog bestselera Milena Ruskova iz 2011. godine o situaciji u Bugarskoj 1870-ih, nekoliko godina prije početka rata koji će zemlju osloboditi od Otomanskog Carstva. U središtu priče je mladić, član revolucionarne skupine koju predvodi Dimitar Obšti – stvarna povijesna ličnost i čovjek koji je život posvetio borbi protiv Turaka.

Nagrada Sanji Ravlić
Nagrada Albert Kapović Hrvatske udruge producenata dodijeljena je ove godine Sanji Ravlić za izniman doprinos razvoju i promociji hrvatskog filma, a bit će joj uručena u nedjelju, na otvorenju Zagreb Film Festivala. Ravlić niz godina radi u audiovizualnom sektoru, a nagrađena je za svoju "stručnost, upućenost i iskustvo u međunarodnim odnosima i višegodišnji napor koji je uložila u hrvatski film, kao vrsna stručnjakinja u audiovizualnom sektoru i poznavateljica međunarodnih kulturnih politika". Ravlić je bila u timu koji je osnovao HAVC, gdje je radila do prošle godine, pokrenuvši javne pozive za razvoj scenarija i projekata filmova i televizijskih djela, borivši se za međunarodne koprodukcije, očuvanje audiovizualne baštine, opstanak javne televizije, potičući potpisivanje međunarodnih ugovora o filmskoj koprodukciji i sudjelujući u pokretanju poticaja za izvoz filmskih usluga te "podižući svojim djelovanjem ugled hrvatskog filma na međunarodnoj sceni." Niz godina predstavljala je Hrvatsku u Eurimagesu, gdje je otvorila put hrvatskim manjinskim koprodukcijama, a i pokretačica je brojnih međunarodnih inicijativa poput Re-Act, Balkans’ Memory. Uključila je Hrvatsku u SEE Cinema Network, otvarala put hrvatskim filmašima kroz međunarodne radionice.

Godinama se zalagala za rodnu ravnopravnost u audiovizualnom sektoru. Bila je predsjednica radne skupine za rodnu ravnopravnost Eurimagesa i aktivno je djelovala u mreži EWA. Njezini napori dosegnuli su vrhunac krajem prošle godine, kad je Vijeće Europe donijelo Preporuku o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru, u čijoj je izradi aktivno i sama sudjelovala. Hina
Na ZFF-u čeka nas više od 100 filmova, osam dana, 16 gradova, 100 filmskih gostiju sa svih strana svijeta
Najčitanije iz rubrike