Osijek
TRGOVCI POZIVAJU NA BOŽIĆNU KUPNJU

Božić već u izlozima, prilika za uštedu, ili nepotrebna novotarija
Objavljeno 13. studenog, 2018.
Jedni građani ističu kako je to preuranjena ponuda, drugi ju podržavaju ističući kako mogu bez žurbe kupiti sve za blagdane

Blagdanska (božićna) kupnja već u studenome - u modernim zapadnim zemljama nije nešto ni novo ni neobično. Na istoku Hrvatske to je samo trend koji se intenzivnije osjeća tek ove godine, i na koji dio građana gleda pomalo namrštena lica.


Već u posljednjim danima listopada, dok su Osječani bili u punom jeku kupnje lampaša i aranžmana za grobove najbližih, u poštanskim sandučićima građana našli su se božićni katalozi s igračkama i katalozi s božićnim slatkišima i delicijama dvaju velikih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Samo nekoliko dana kasnije i svi ostali trgovački lanci u svoje su regularne tjedne reklamne kataloge uvrstili nekoliko stranica na kojima se reklamira rana povoljna kupnja lampica i kuglica za božićna drvca, adventnih kalendara, "materijala" i pribora za kolače... Uz to, domaće internetske stranice vrve najavama popusta za "Black Friday" i "Cyber Monday", dva dana u tjednu iza američkog blagdana Dana zahvalnosti koji su kroz proteklo desetljeće postali sinonim za "Tri, četiri, sad!", kada je u pitanju blagdanska kupnja prema najpovoljnijim cijenama. Sve kako bi se, komentiraju stručnjaci, potaknulo građane da dio novca koji bi potrošli u prosincu "oslobode" iz novčanika već u studenome.
Osječani na božićni ugođaj i poticaj na raniju trošnju blagdanskog budžeta koji trenutačno stvaraju trgovci gledaju različno.
- U neformalnim razgovorima s građanima dobivamo dojam da se dijele na dvije skupine: one koji takvu preuranjenu ponudu smatraju pretjeranom i nepriličnom, ciljano smišljenom da potakne povećanu potrošnju, i one koji blagdanski ugođaj u trgovačkim centrima podržavaju, jer to im je, kako tvrde, prilika da sve polagano i na vrijeme stignu kupiti i pripremiti za blagdane, a tvrde i da uživaju u prolongiranom blagdanskom ugođaju i dekoru. Pritom nerijetku naiđu i na akcijske cijene pojedinih skupina proizvoda, osobito prehrambenih. Isto je i sa stavom o "Black Fridayu". Jedni su protiv, jer ga smatraju nepotrebnom "američkom novotarijom", dok ga drugi smatraju dobrom prilikom za kupiti željene proizvode prema sniženoj cijeni. Ipak, naglasila bih da u Hrvatskoj ta sniženja nisu ni približna onima na Zapadu, što je još jedan razlog više koji potrošače revoltira, budući da se pompozno najavljuju cijene da bi se kupce namamilo, a onda ostanu razočarani neznatnim postotkom sniženja. No hrvatski potrošači nisu glupi, primjećuju takvu nepoštenu poslovnu praksu i pamte to, što rezultira time da ubuduće zasigurno više neće kupovati kod onih trgovaca koji su ih svojedobno pokušali "povući za nos" - kaže Dunja Mak iz "Potrošačkog Foruma", i dodaje kako građani mnogo bolje prihvaćaju ranu blagdansku kupnju preko interneta, jer su svjesni da je to jedini način za kupnju na daljinu, i da naručena roba sitigne na vrijeme, odnosno do Božića.
- Blagdanska je kupnja putem Interneta popularna, ali građani u tom slučaju nastoje proizvode naručivati dosta ranije, upravo kako ne bi stigli "na knap" pred blagdane, ili čak zakasnili. Imali smo i slučajeve premašenih obećanih rokova za dostavu, pa su naručeni darovi za Božić kasnili i tako izgubili svoju svrhu. Podsjećam da je u tom slučaju riječ o ugovoru sklopljenom na daljinu, odnosno putem interneta, koji se može, prema čl. 72. Zakona o zaštiti potrošača, jednostrano besplatno raskinuti u zakonskom roku od 14 dana od dana primitka proizvoda. Dakle, proizvod se u tom roku može vratiti i ostvariti povrat novca u cijelosti, ali obvezno treba uz proizvod poslati i pisani raskid ugovora trgovcu, preporučeno i s povratnicom. Ovo vrijedi samo u slučajevima kad fizička osoba kupuje od registriranog poslovnog subjekta s područja Europske unije - poručuju iz "Potrošačkog foruma".
Ivana Solar
LAMPICE NA ULICAMA NAKON 18. STUDENOGA
Iako su u zemljama u okruženju već čuje kuckanje čekića radnika koji na ulicama postavljaju blagdansku rasvjetu i kućice za trgovce u sklopu adventskih sajamova, u čitavoj Republici Hrvatskoj, posebiceo na njezinom istoku, tako nešto ipak je još uvijek nezamislivo. Kako doznajemo, iako je bilo prijedloga koji su išli u smjeru postavljanja blagdanske rasvjete i prije službenog početka adventa to se ipak, bar u Osijeku, neće dogoditi prije 18. studenoga - Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Gotovo da i nema osobe koja smatra nepriličnim blagdansko veselje u dane prisjećanja na tragediju koja se dogodila u Vukovaru.
DAROVI IZ KINE
Svi oni koji su odlučili, primjerice, božićne darove naručiti sa slanjem iz Kine s božićnom su kupnjom do 30. listopada već završili, s obzirom na to da Kinezi imaju uobičajeni rok isporoke i do 35 radnih dana - s naglaskom na "radnih". Tko to još nije učinio, zakasnio je i darovi neće stići na vrijeme.
trgovci
POTIČU GRAĐANE NA POTROŠNJU
Najčitanije iz rubrike