Osijek
AUTORSKO VOĐENJE

EFOS-u poučava sve svoje studente i aulama s muralima
Objavljeno 12. studenog, 2018.
Autorice su idejnih rješenja trajnih glagoljskih murala prof. dr. sc. Jasna Horvat i izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč

U povodu Mjeseca hrvatske knjige, koji je ove godine u znaku glagoljice, u Knjižnici je EFOS-a postavljena izložba Život glagoljice, uz autorsko vođenje trajno postavljenim glagoljskim muralima. U pozdravnom govoru Jasminka Mihaljević, voditeljica Knjižnice, podsjetila je kako je 2015. godina u kojoj je EFOS postao javnom obrazovnom ustanovom koja poučava svojim unutrašnjim prostorima - Aulom glagoljice i Aulom znanosti - već i samim boravljenjem u njima. Autorice idejnih rješenja glagoljskih murala su Jasna Horvat i Josipa Mijoč.


Nakon što su posjetitelji pregledali izložbeni postav Knjižnice, autorice su ih provele aulama tumačeći raspored i značenje murala. Prvo su posjetili Studentsku referadu s muralima dobro jutro, ljudi i efos, potom su obišili murale u dvoranama iz Aule znanosti (Prvi u dvorani J. J. Strossmayera, Voda u dvorani Lavoslava Ružičke i Broj u dvorani Vladmira Preloga), da bi završni dio izložbe posvetili složenim kompozicijskim muralima Aule Glagoljice. Tu su ponajprije razgledani murali prvi i m, potom vrt, broj, plod i voda, a zatim i računalno znakovlje alkar, koje je osim u obliku murala dostupno i na mrežnim stranicama EFOS-a za slobodno preuzimanje i aktivnu uporabu.
Josipa Mijoč naglašava kako sve intervencije u interijeru imaju za cilj povezivati povijesno naslijeđe sa suvremenim dobom. Semiotičke poruke koje se primaju boravljenjem u prostorima oplemenjenim muralima meandrirane glagoljice potiču se propitati potencijalne kulturne baštine na koje su muralima upozoreni.
Prema riječima Jasminke Mihaljević, osječki je Ekonomski fakultet jedinstvena javna obrazovna ustanova koja teorijski i praktično spaja ekonomske i humanističke znanosti.
Narcisa Vekić
Nadahnuće u radovima Knifera i Picelja
Jasna Horvat podsjetila je kako njezino proučavanje glagoljice seže u razdoblje pisanja romana Az (2009.), ali i da se glagoljica može pronaći u svim njezinim književnim tekstovima. U trenutku kada su murali nastajali 2015., prisjeća se Jasna Horvat, nadahnuće je pronalazila u radovima Knifera i Picelja te murale meandrirane glagoljice doživljava svojim osobnim dnevnikom kojima su objedinjena njezina vizualna nadahnuća.

Vođenje izložbom zabilježeno je fotografskim i audiovizualnim snimkama, a snimljeni su materijali javno dostupni na mrežnim stranicama Ekonomskog fakulteta u Osijeku.
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike