Osijek
"OSVJEŽIVAČE ZRAKA" DILAJU I DJECA U ŠKOLAMA

Drogiraju se i po kafićima, svako malo dolazi Hitna
Objavljeno 13. studenog, 2018.
"Svi to sada puše, nagovaraju te dok ne probaš i onda se više ne možeš skinuti"

U proteklome tjednu čak tri puta, nažalost, imala sam priliku uživo vidjeti učinak konzumacije nove psihoaktivne tvari, pošasti koja uzima sve više maha i žrtava - tzv. osvježivača zraka, i to uvijek u istom kafiću u samom središtu grada! Stravični prizori izazvani još uvijek legalnim supstancama, koje se prodaju u paketićima kao mješavine usitnjenog bilja nalik na marihuanu, a potom miješaju s duhanom i puše, postaju svakodnevica u javnom prostoru i događaju se pred drugim građanima, obiteljima s djecom.


Iz prijašnjih pomno biranih skrovišta preselili su se u kafiće, pa i u škole. Prođete li iza konkatedrale nakon 18 sati, kada se smrači, gotovo sigurno ćete zateći skupinu klinaca - pretežito osnovaca, koji puše, piju, drogiraju se, glasno slušaju glazbu. Iza škola naići ćete na odbačena pakiranja tzv. osvježivača zraka. O opasnoj drogi koja je prije koju godinu ugasila život petnaestogošnjaka u Zagrebu razgovarali smo vrlo otvoreno i s 15-ak tinejdžera iz osječkih škola. Svjesni su opasnosti i žele zabranu.

Paraliziran i bez svijesti

Prvi se slučaj kojemu sam osobno svjedočila dogodio u ponedjeljak u večernjim satima. Izgledom pristojan mladić (21), pomalo "štreberski" tip, sjedio je sam u mračnom kutu kafića - jednoga u nizu u Ribarskoj ulici. Naručio je kavu i zapalio smotanu cigaretu koja se izgledom i mirisom nije razlikovala od obične. Samo dvije-tri minute potom, od tek nekoliko dimova "jointa", zaspao je usred kafića, a nakon nekoliko minuta problijedio, a tijelo mu se počelo grčiti. Paraliziranog i bez svijesti, ubrzo su ga iznijeli pozvani vlasnik i konobari. Okupljeni su ga nastojali razbuditi do dolaska Hitne. Nesvjestan, mladić je povraćao, urinirao i obavio veliku nuždu. Hitna je ubrzo došla i odvezla ga.
Već sutradan, u utorak poslijepodne, iza istoga kafića Hitna pomoć na nosilima odvozi drugoga mladića, a prolaznici tvrde, također zbog konzumacije zlokobnog "osvježivača zraka".
U srijedu, 8. studenoga, u isti kafić u večernjim satima ulaze dva tamnoputa mladića u dobi od najviše 20 godina, odjevena su u poderanu i prljavu odjeću. Sjedaju za stol, naručuju kavu. Ubrzo jedan mota cigaretu. Pali ju i nakon nekoliko dimova počinje spavati. Drugi nije pušio – stražario je i pazio da ih ne uoče tako što bi svako malo budio prijatelja. Konobar je u prolazu prepoznao o čemu je riječ, odlazi i vraća se s vlasnikom, koji je mladiće pristojno zamolio da odu van. Jedan odmah odlazi, drugi, koji je pušio, ostaje, tvrdi da puši duhan. "Izlazi, nećeš to ovdje raditi! Dosta mi vas je, svaki dan mi netko dolazi i pravi scene, odakle vam te ideje da to radite po kafićima!" izvikao se na mladića vidljivo uzrujani vlasnik. Takvi prizori sigurno ne idu u prilog biznisu. Mladić se opirao, ali na kraju je ipak otišao.
"Trava" je puno skuplja

Na pitanje koliko je teško u Osijeku nabaviti "osvježivače zraka", tinejdžeri odgovaraju: "Prelagano, praktički na svakom koraku to možete kupiti za malo love – u školi, na ulici, gotovo u svim tobacco shopovima, na nekim kisocima, to čak ne mora biti smart shop. Nema potrebe da naručujete online, kad je to posvuda", kažu nam tinejdžeri. "Trava" je, kažu, puno skuplja, a ovoga se dobije više za manje novca. "Kad se kupuje u tobacco shopu, onda je cijena od 20 ili 50 kuna naviše, a ako kupuješ od nekoga, onda dobiješ i jeftinije", dodaje srednjoškolac. "Jedna djevojka dila ‘osvježivače zraka‘ u školi. Kupi nešto više i onda to raspodijeli pa preprodaje za deset kuna, što je dovoljno za jedan joint", ističe drugi. "Neki marihuanu znaju poprskati osvježivačem zraka u spreju da bi dobili taj efekt", dodaje djevojka.
"U Osijeku su se ti tzv. osvježivači zraka počeli prodavati prije nekoliko godina, kada je nastupila nestašica trave i nekih drugih droga. Neki su probali travu, svidjela im se, ali nemaju novca za nju. Ljudi su onda skontali, kad su vidjeli da se prodaje po Zagrebu, da i ovdje mogu pušiti tu kemiju, i to jeftino, a preprodavači da je to biznis", nastavio je mladić. Potvrđuje to i teza vlasnika jednog tobacco shopa, koji priznaje kako mu je, otkako je u prodaju uveo ozloglašene "osvježivače zraka", posao procvao. "Ja toga ne mogu nasmagati, prodaje se kao ludo", tvrdi vlasnik.
Do kada će ta praksa i ti "osvježivači zraka" biti legalni, pitamo se, preneraženi onim što smo vidjeli i čuli.
Jasenka Pejaković
ZAVOD ZA HITNU MEDICINU: U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI 32 SLUČAJA OTROVANJA
"U razdoblju od 1. siječnja do 11. studenoga 2018. godine bila su 32 slučaja pacijenata koji su se otrovali (konzumirali) ‘osvježivač zraka‘, a koji su evidentirani u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije", stoji u odgovoru na naš upit. Usporedi li se taj podatak s onim u evidencijama Odjela kriminaliteta droga PU osječko-baranjske za prvih devet mjeseci ove godine, vidljiv je znatan rast, s obzirom na to da u policiji ne raspolažu podatcima o punoljetnim osobama. U tom je razdoblju 13 osoba u dobi od 14 do 18 godina (od 2004. do 2000. godišta) zatražilo određenu vrstu liječničke pomoći zbog konzumacije tzv. osvježivača zraka. "Tijekom obavijesnih razgovora s navedenim maloljetnim osobama policijski su službenici utvrdili kako je većina tih osoba u posljednjih nekoliko godina, prema vlastitoj izjavi, konzumirala različite vrste droga. Neki od njih konzumirali su, u pojedinim slučajevima, i tzv. osvježivače zraka, a neki od maloljetnika negirali su da su osvježivače ikada konzumirali", ističu iz PU osječko-baranjske.
ZABRINJAVAJU PODATCI O HRVATSKIM ŠKOLARCIMA
Pojava konzumacije novih psihoaktivnih tvari jedna je od glavnih briga u Hrvatskoj, pokazuju najnoviji rezultati Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima u dobi od 15 i 16 godina - prosječno sedam od 100 ispitanika te isti omjer ispitanika u dobi od 15. do 24. godine jednom je u životu konzumiralo nove psihoaktivne tvari, što je iznad prosjeka europskih zemalja. Na smanjenje interesa za eksperimentiranje sa psihoaktivnim tvarima, prema svemu sudeći, edukacije i univerzalne prevencije koje se provode pod nadzorom Ministarstva obrazovanja nemaju velikog učinka, jer svjedočimo sve većem broju konzumenata. Dodatne edukacije o "osvježivačima zraka" koje će provoditi policija i zdravstvo u suradnji sa školama bile su i tema 12. sjednice Gradskog vijeća, sredinom listopada, na kojoj je gradonačelnik Ivan Vrkić prihvatio tu incijativu oporbenog vijećnika.
10

kuna cijena je "osvježivača zraka" koji se raspačavaju po školama
Možda ste propustili...

NADBISKUP ĐURO HRANIĆ U VIZITACIJI ŽUPE SVETE ROZALIJE

Zajedno će uložiti još više napora u razvoj društva, posebno za mlade i obitelji

IZLOŽBA ANALOGNIH FOTOGRAFIJA GORANA ŠANTARA

Kolor samo odvlači pažnju

POLAZIŠNA TOČKA ZA SAMOTNIČKO LUTANJE

Jedna sjena slobodna od budućnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NADBISKUP ĐURO HRANIĆ U VIZITACIJI ŽUPE SVETE ROZALIJE

Zajedno će uložiti još više napora u razvoj društva, posebno za mlade i obitelji

2

IZLOŽBA ANALOGNIH FOTOGRAFIJA GORANA ŠANTARA

Kolor samo odvlači pažnju

3

POLAZIŠNA TOČKA ZA SAMOTNIČKO LUTANJE

Jedna sjena slobodna od budućnosti