Regija
ZA 100 PUTA DAROVANU KRV

Odličje je dobio i Vanja Smojver
Objavljeno 13. studenog, 2018.

MALI RASTOVAC - Na prijmu koji je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku priredila u povodu Dana darivatelja krvi za one koji su 100 i više puta darovali krv, među nagrađenima su bila i četvorica humanista s područja Virovitičko-podravske županije, koji su svoje stoto davanje ostvarili u 2016. godini. To su Đorđe Stanisavljević (1954.) i Rade Dronjak (1960.) sa slatinskog područja, Slobodan Kolarević (1958.) s virovitičkog te Vanja Smojver (1965.) s orahovačkog područja. Vanja Smojver, darivatelj krvi iz Malog Rastovca, među dobitnicima je odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. Uz ovo visoko odlikovanje, u rujnu, u povodu Dana Virovitičko-podravske županije, Smojver je za svoj humanitarni rad i od Županije dobio Povelju humanosti. Smojver je do sada 107 puta darovao krv i rekorder je na području grada Orahovice i općina Crnac, Čačinci i Zdenci.

- Ovo je posebna godina za mene. Dobiti dva ovako velika priznanja neprocjenjivo je, posebno sam sretan što sam odlikovanje dobio od Predsjednice RH i što sam ju osobno upoznao. Za mene je darivanje krvi veliko zadovoljstvo, nekoliko sam puta darivanjem izravno spašavao živote i nema veće sreće i ponosa od toga. Dok god bude zdravlja, krv ću darivati i ovim putem pozivam sve mlade ljude da se uključe u ovo humano djelovanje. Jednostavno se čovjek sam po sebi osjeća bolje i zdravstveno i kao osoba – rekao je Smojver te istaknuo da je krv počeo darivati u ranoj mladosti.- Imao sam samo 16 godina kada sam prvi put darovao krv, a službeno po akcijama Crvenog križa krv dajem od punoljetnosti. Kao mladiću to mi je bio ponos, time sam se, hajdemo reći, hvalio u društvu, a danas imam osjećaj da mladi imaju neke predrasude o darivanju. Mogu samo reći: dođite i uvjerite se! Lijepo je dobiti nagradu, ali najveća je nagrada spašen život, to mora biti vodilja svima - kazao je Vanja Smojver.

DCK Orahovica i dalje poziva darivatelje jer doza je krvi sve manje pa možda, kako je rekao ravnatelj društva Željko Kiš, baš ovakvi, humani ljudi kao Vanja budu poticaj novom valu darivatelja na orahovačkom području. V.G.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike