Svijet
SVE BLIŽE FORMIRANJE VOJSKE KOSOVA

Haradinaj bi i Srbe u kosovskoj vojsci
Objavljeno 13. studenog, 2018.
Izjava kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da će u Vojsku Kosova, u koju će se uskoro transformirati postojeće Kosovske sigurnosne snage, biti pozivani i mladići srpske nacionalnosti, izazvala je žustre reakcije u Srbiji, ne toliko kod državnih dužnosnika i lokalnih kosovskih političara Srba, koji još kalkuliraju jer kosovska vojska ima potporu kod zapadnih zemalja, nego kod običnog naroda, što se može pročitati u komentarima na portalima.
Kako prenosi RTK 2, Haradinaj je rekao i da sve zajednice koje žive na Kosovu trebaju biti dio vojske i imaju obvezu braniti Kosovo, "inače će, u suprotnom, odgovarati." Na pitanje koja je razlika između Kosovskih sigurnosnih snaga i Vojske Kosova, premijer je pojasnio da je "razlika velika, povećava se nadležnost KSS-a i daje mandat za obranu Kosova." Za portal Kosovapres Haradinaj je rekao kako će buduća Vojska Kosova imati tri postrojbe - na južnom, središnjem i sjevernom dijelu, ali je demantirao informacije iz Srbije kako će prva akcija biti osvajanje sjevera Kosova gdje je srpska većina.
- Oni su shvatili kako mi želimo poslati vojsku na sjever, a to nije točno. Tamo će biti stacionirana jedna postrojba. Na isti način kako je organiziran KFOR, na jugu, središnjem dijelu i na sjeveru, tako je i naša vojska organizirana u tri regije. To ne znači da želimo slati vojsku na sjever, to je nesporazum - rekao je Haradinaj dodajući kako imaju partnerski odnos s KFOR-om i dobro surađuju na cijelom Kosovu.M.F.
Možda ste propustili...

KIJEV TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Ukrajina zatražila pomoć G7 i NATO u obnovi protuzračne obrane

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

Najčitanije iz rubrike