Novosti
NOVI ZAKON UKIDA STAŽIRANJE

U ordinacije stižu mladi liječnici bez dana staža?!
Objavljeno 13. studenog, 2018.
Čak 69,3 % studenata priznaje da nije spremno za rad s pacijentima

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je izglasan u Saboru 31. listopada omogućio je da liječnici koji su medicinski fakultet upisali nakon 2013. godine, odnosno nakon što je Hrvatska primljena u Europsku uniju, dobiju licencu za rad odmah nakon diplome, točnije bez dana staža.


Na ovaj potencijalni problem novog zakona, još dok je bio samo u nacrtu, upozoravali su i Hrvatska liječnička komora i sami studenti, ali i brojne političke opcije, no čini se kako se ministar zdravstva oglušio na sve primjedbe i ova je odluka ipak ušla u novi zakon. Ministar zdravstva Milan Kujundžić sada kaže da iako staža neće biti, pripremaju rješenje prema kojemu bi unutar dvije godine nakon diplome ipak bilo obveznog radnog staža i specijalizacije. "Ispregovarano je prije nekoliko godina da staža neće biti, a sada vidimo da to za dio studenata nije dobro. Zato pripremamo rješenje prema kojemu će unutar dvije godine nakon diplome imati nekoliko mjeseci obaveznog staža, a u isto vrijeme mogu dobiti i specijalizaciju, da ljudi ne čekaju posao", komentirao je Kujundžić.


No, predstavnici studenata navode da to navodno rješenje nema razrađen program, nepoznato je hoće li sve bolnice raspisivati stažiranje i tko će sve to platiti. Čak 90 posto studenata medicinskih fakulteta u Zagrebu, Osijeku i Rijeci izjasnilo se da želi staž, i to u trajanju od godinu dana. U samo tjedan dana, koliko se prije nekoliko mjeseci održavala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, anketu je ispunilo više od 1000 studenata. Svoju trenutnu kompetentnost za obavljanje posla u obiteljskoj ambulanti ili u hitnoj samo je 1,7 posto studenata ocijenilo ocjenom 5, dok je njih čak 69,3 posto svoju spremnost ocijenilo ocjenama 1 ili 2.


- Govorili smo to na nebrojenim sastancima, i ministru. I studenti i profesori slažu se s tim da je potrebno određeno tranzicijsko razdoblje rada s pacijentima pod mentorstvom - naglašava Kristian Dominik Rudež iz Studentskog zbora zagrebačke Medicine.


Dugogodišnji voditelj Katedre obiteljske medicine na osječkom Medicinskom fakultetu, prof. dr. sc. Rudika Gmajnić, također kaže kako je riječ o zakonu koji se pokušao uskladiti sa standardima Europske unije, prema kojemu diploma znači i dozvola za rad, ali napominje kako se Hrvatska na to nije pripremila.
- Upravo je šesta godina fakulteta uvedena umjesto staža, ali to do danas nije zaživjelo na taj način. Naime, dok si student, ti gledaš kako rade stariji kolege, a kada si stažist, prvi put donosiš vlastite odluke, ali pod stručnim nadzorom. Tek prvog dana staža zapravo počinješ učiti. Njima nakon fakulteta svakako treba još koji mjesec rada pod nadzorom starijih kolega. Nije važno kako će se to zvati, ali svaki liječnik vam može reći da nakon izlaska s fakulteta bez živog rada s pacijentima ne zna svoj posao - zaključio je prof. Rudika Gmajnić.

Nefreteta Z. Eberhard
U AUSTRIJI ČAK TRI GODINE STAŽA
Iz Hrvatske liječničke komore također su izjavili kako ukidanje staža smatraju velikim korakom unatrag. Pritom ističu kako bismo se eventualno mogli ugledati na Sloveniju, gdje diplomirani liječnici nakon fakulteta usavršavaju znanja pod mentorstvom u trajanju između devet mjeseci i 24 mjeseca. "Ako se već ukida staž, trebalo bi uvesti tzv. sekundarijat, prema uzoru primjerice na Sloveniju, koji bi počinjao odmah nakon završenog fakulteta, a mladi bi se liječnici usavršavali pod nadzorom mentora od devet mjeseci do 24 mjeseca", komentirao je Krešimir Luetić, v. d. predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Kako novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti stupa na snagu s početkom 2019. godine, ne nađe li se u sljedećih mjesec i pol zamjensko rješenje za stažiranje, od nove godine u ordinacije stižu mladi liječnici bez dana staža. Inače, u europskim zemljama liječnici prolaze kroz staž. Naime, u Austriji liječnici imaju tri godine staža, u Njemačkoj godinu i pol, u Švedskoj 21 mjesec, a u Danskoj 18 mjeseci.
Možda ste propustili...

SUDIONICI IZBORA ZA EUROPSKI PARLAMENT

Do subote izvješća o kampanji

NENAD ČANAK ČELNIK LIGE SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE

Srbija se mora suočiti sa sobom i pogledati u očišćeno ogledalo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana