Novosti
PREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE JEAN-CLAUDE JUNCKER:

Tko se povuče iz Marakeške deklaracije nije ju ni pročitao
Objavljeno 12. studenog, 2018.

Europska komisija je u ponedjeljak ustvrdila da zemlje koje ne prihvaćaju Globalni kompakt o migracijama ne znaju njegov sadržaj, jer "to ne bi učinile da su ga pročitale".


Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas je, odgovarajući na upit novinara da komentira rastući broj zemalja članica koje ne prihvaćaju Globalni kompakt, tzv. Marakešku deklaraciju, citirao predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera, koji je u Berlinu izjavio da "one zemlje koje su napustile Kompakt ne bi to učinile da su ga pročitale". Globalni kompakt odobrile su u srpnju sve članice UN-a osim Sjedinjenih Država, koja su se povukle prošle godine. Sastavljen je nakon najvećeg priljeva migranata u Europu od Drugog svjetskog rata. Međutim, desničarske vlade u Mađarskoj i Austriji priopćile su da neće potvrditi konačni dokument na svečanosti u marokanskome gradu Marakešu u prosincu zbog zabrinutosti da će on izbrisati razliku između legalne i ilegalne migracije. Nakon toga Mađarskoj i Austriji pridružile su se Poljska, Češka i Bugarska. "Stajalište je bugarske vlade da se neće pridružiti UN-ovu Globalnom kompaktu o migracijama", rekao je zamjenik čelnika GERB-a, vladajuće stranke desnog centra, Cvetan Cvetanov nakon sastanka šefova koalicije. GERB-ov protumigrantski koalicijski partner Ujedinjeni domoljubi snažno se protivi Marakeškoj deklaraciji i tvrdi da ona ugrožava nacionalne interese. Bugarski parlament raspravljat će o tom dokumentu u srijedu. Bugarska, koja je na jednoj od glavnih migracijskih ruta s Bliskog istoka u zapadnu Europu, rekla je kako već poduzima mjere za zaustavljanje ilegalnih migracija i zaštitu vanjske granice EU-a.
I u Hrvatskoj je taj dokument izazvao prijepore, na relaciji između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade. Premijer Andrej Plenković je u nedjelju novinarima izjavio da će Vlada odrediti tko će otići u Marakeš na potvrđivanje Globalnog kompakta o zakonitim migracijama, nakon što dobije informaciju koju o tom dokumentu priprema Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Na prošlotjednoj sjednici Vlade Plenković je rekao kako će taj dokument kao informaciju poslati i u Sabor, jer misli da je to tema koja zavrjeđuje raspravu na bar dva odbora tako da i zastupnici točno znaju o čemu se radi. Istaknuo je kako smatra važnim da sve oko Marakeškog sporazuma bude transparentno te ponovio da Globalni kompakt nije međunarodni ugovor i nema pravno obvezujući karakter.
Slovenska vlada na čelu s Marjanom Šarecom razmatranje Marakeške deklaracije prepustila je ministarstvu vanjskih poslova, koje sada vodi Miro Cerar. Slovenski premijer je prošloga tjedna istaknuo kako smatra da se oko tog dokumenta bez potrebe diže velika prašina te da ne namjerava u prosincu ići u Marakeš. H/D.Pav.
Cvetan Cvetanov

zamjenik čelnika GERB-a

"Stajalište je bugarske vlade da se neće pridružiti UN-ovu Globalnom kompaktu o migracijama", rekao je u ponedjeljak zamjenik čelnika GERB-a, bugarske vladajuće stranke desnog centra, Cvetan Cvetanov nakon sastanka šefova koalicije. GERB-ov protumigrantski koalicijski partner Ujedinjeni domoljubi snažno se protivi Marakeškoj deklaraciji i tvrdi da ona ugrožava nacionalne interese.
Najčitanije iz rubrike