Sport
SLAVEN BELUPO - OSIJEK

Strpljenje i mudrost glavne su odlike Osijekove igre u Koprivnici
Objavljeno 12. studenog, 2018.
Osječani su s pobjedom otišli na prvenstvenu stanku u kojoj se nadaju kako će kompletirati redove

Vrlo vrijednu pobjedu osvarili su nogometaši Osijeka u Koprivnici. Taj stadion često im nije bio baš po volji, a i način na koji igra Slaven Belupo dao je nasluiti kakav će to susret biti. Treneri bi rekli "prava prvenstvena utakmica", što je općeprihvaćena fraza za susret koji nije ponudio previše kvalitete.

Protiv Koprivničana teško se razmahati i igrati lepršavo. Čvrsti su, agresivni na sredini terena, a kada se brane svi su iza lopte, pa se mora igrati brzo i jednostavno, a to nije uvijek lako. Nije to bila nezaboravna partija bijelo-plavih, ali koga briga kad su se kući vratili sa sva tri boda. Pobjeda je izborena s brojim problemima oko igračkog kadra, onako, baš "na mišiće". Znao je trener Osijeka Zoran Zekić što se ne smije dogoditi ako želi pozitivan rezultat. Nije se smjelo dopustiti domaćinu dolazak u rezultatsku prednost.
Pohvale Pilju
Zato Osijek nije glavinjao u prvom poluvremenu. Igrao je oprezno, bez previše rizika uzdajući se u svoju individualnu kvalitetu. Međutim, ona nije mogla u punoj mjeri doći do izražaja, jer je vezni red bio nekako "drven". Mudražija je rekovalescent i nije bilo realno za očekivati njegovo top-izdanje, Kamenara nije baš slušala lopta, a Ćavar kao da je još uvijek pomalo impresioniran i nemiran u igri. Teško su se slagale akcije, sporo se razmišljalo i zato se većina Osijekovih napadačkih pokušaja u prvom dijelu nasukala na hridi prvog bloka domaćina koji je bio postavljen na centru. Međutim, i u takvim okolnostima Osječani su pronašli način kojim su prokrčili put prema pobjedi. Donijela ga je stabilna i odgovorna igra u defenzivi koja nije domaćinu dopustila ni jednu pravu priliku za pogodak.- Protiv momčadi kakva je Slaven Belupo vrlo je opasno zaletjeti se u nepoznato. Kada se brane svi su iza lopte, i to nije lako probiti, a vrlo su opasni po oduzetoj lopti. Slažem se kako to nije bila utakmica u kojoj su gledatelji mogli uživati, a ni mi nismo u prvom poluvremenu bili na potrebnoj razini. Tijekom odmora sam ukazao igračima na potrebu kvalitetnijeg otvaranja prostora i kretanja bez lopte. To smo bolje radili u drugom poluvremenu, pa nam je i protok lopte bio bolji. Poveli smo iz vrlo lijepe akcije, a onda smo se previše uvukli pred svoja vrata. Nismo za to kažnjeni, a onda je došao lijepi pogodak Pilja koji je potvrdio pobjedu - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.Iskreno, nismo od bijelo-plavih očekivali nekakav vatromet. Momčad je dobro izmučena izostancima, što se itekako dobro osjetilo u završnici utakmice kada je bilo više nego očito kako tri-četiri igrača baš vape za zamjenom. Možda je Zekić čak predugo i čekao na svoj prvi potez.- Morate me razumjeti, u posljednjim utakmicama baš i nismo imali sreće kada smo obavljali izmjene, pa sam zato odlučio malo i pričekati. Ovaj put to je donijelo konkretan rezultat. Drago mi je zbog Pilja, zabio je sjajan gol i čestitam mu na tome. On je skroman dečko koji marljivo trenira i koristi svoje šanse - kaže trener bijelo-plavih.Tako to ide kod svake kadrovske krize. Uvijek na površinu ispliva neko novo ime. Dobro je dok ih Osijek uvijek ima "u talonu". Taj pogodak kojeg je Pilj postigao u Koprivnici njemu je prava nagrada za pošten i angažiran pristup poslu, a lijepa je spoznaja i što nije postgnut u nekakvim ležernim okolnostima, nego u trenutku odgovornosti i bio je prijeloman trenutak susreta.
Strpljeni-spašeni
Ovaj put odlike igre Osijeka bile su strpljenje i mudrost. Dobro je znati kako bijelo-plavi i na taj način mogu doći do bodova. Zapravo su se vratili svojoj prokušanoj metodi pobjeđivanja. Rezervirani u prvom poluvremenu, a onda dotuku suparnika u nastavku.- Tako ispada. U dva susreta prije ovog bolje smo igrali u prvom poluvremenu, što nam na kraju nije donijelo željene rezultate. U ovoj utakmici bilo nam je najvažnije pobijediti. Ne mora se to uvijek doći kroz nekakvu veliku igru. Ovaj put bili smo pragmatični i metodični, a konačno se i nama dogodilo da iskoristimo prvu pravu priliku za pogodak. Sve to čini me zadovoljnim, jer nije lako pobijediti u Koprivnici. Ovdje se i Dinamo mučio do same završnice susreta - pričao je Zekić.Bila je to jedna od pobjeda bez umjetničkog dojma, ali te su itekako važne. Zapravo, to gostovanje u Koprivnici za Osijek je bilo vitalno. Lokomotiva je bila u bijegu, Gorica opasno pritiskala i trebalo je odgovoriti na te izazove. I Osijek je odgovorio unatoč neuobičajenim nedaćama koje su ga zadesile s igračkim kadrom. To pokazuje sazrijevanje i sve jaču mentalnu snagu momčadi. Valjda je zdravstvena kriza u momčadi sada prešla svoj zenit. Dolazi stanka, dva tjedna vremena za povratak ozlijeđenih i bolesnih. Dva tjedna za hvatanje pravog ritma u finišu prvog dijela sezone. Pobjeda u Koprivnici vidljivo je oraspoložila trenera bijelo-plavih, jer vjerojatno je i sam bio tjeskoban uoči tog gostovanja. No, pogled u budućnost sad je vedriji, pa se šef malo našalio.- Nadam se samo kako nam se Pero (Bočkaj nap.a.) neće opet udebljati dok je pod vodenim kozicama - pa je nastavio u ozbiljnom tonu:- Vjerujem kako ćemo se u ova dva tjedna kompletirati, jer imat ćemo jak ritam i izazovne utakmice, a u tome će nam svaki igrač biti važan. Prvo ćemo malo predahnuti, a to će nam svima dobro doći, pa onda krećemo u pripreme za završnicu prvog dijela sezone.Pobjeda u Koprivnici koja je došla nakon dva susreta u kojima je Osijek osvojio samo jedan bod, donijet će u Gradski vrt spokoj u vrijeme prvenstvene stanke, a to je sve što je bijelo-plavima trebalo. Nakon što opet krenu u akciju redat će se izazovni susreti jedan za drugim i zato će presudnu važnost imati povratak ozlijeđenih ljudi. Ne samo zbog kvanitete, nego i zbog kvalitete koju posjeduju ti igrači na koje se već duže vrijeme ne može računati. Možda neće biti u idealnom tjelesnom stanju, ali neke se stvari mogu odraditi i na svježinu, s obzirom na to da je jesenski dio prvenstva pri samom kraju.
Dalibor Keler
stanka
DVA TJEDNA ZA OPORAVAK
KOPRIVNICA – Stadion Ivan Kušek – Apaš. Vrijeme sunčano. Teren odličan. Gledatelja: 789. Sudac: Duje Strukan (Split) 7. Strijelci: 0:1 Hajradinović (59), 0:2 Pilj (82). Žuti kartoni: Hajradinović, Ćavar (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MILE ŠKORIĆ (OSIJEK)

SLAVEN BELUPO

0

Filipović 5,5, Nowak 6 (od 61. Goda 6), Međimoirec 6, Musa 5,5, Karamarko 5,5, Aparicio 6 (od 55. Gordana 6), Puclin 6, Delić 6 (od 80. Jelić -), Doležal 5,5, Bačelić-Grgić 5,5, Mateus 6.

OSIJEK

2 (0)

Malenica 6,5, Grgić 6, Škorić 7,5, Guti 7, Janža 6,5, Ćavar 6, Mudražija 6 (od 90. Pervan -), Kamenar 6 (od 77. Pilj 6,5), Boban 6 (od 86. Štrkalj -), Hajradinović 7, Marić 6,5.
Zoran Zekić

trener NK Osijek

- Nadam se samo kako nam se Pero neće opet udebljati dok je pod vodenim kozicama!
DOBRO

STOPERI

Kapetan Mile Škorić i Brazilac Guti držali su momčad na sigurnom dok igra nije funkcionirala na željeni način. Nije ih doslovce prošla ni jedna lopta, zračili su sigurnošću, što je u utakmici ovog tipa bio presudan detalj.



HAJRADINOVIĆ

Uz Marića bio je jedini raspoloženi Osijekov ofenzivac. Dosta toga je pokušavao, rezultati su bili različiti, ali bio je na pravom mjestu kada je trebalo. Zabio je za vodstvo i otvorio put prema pobjedi.



MARIN PILJ

Kada uđe s klupe svojom energijom najčešće razdrma momčad, a ovaj put imao je i trenutak genijalnosti. “Golden touch” iz slobodnog udarca u 82. minuti donio je Osječanima olakšanje, jer je u tom trenutku pobjeda bila osigurana.



LOŠE

HARIS OUT

Ni ova pobjeda nije mogla proći bez kolateralnih žrtava. Treći žuti karton dobio je Haris Hajradinović zbog čega ga neće biti u iznimno važnom susretu protiv Lokomotive za dva tjedna.



POVLAČENJE

Osijek se nakon vodstva očekivano povukao. No, ostao je dojam ipak malo previše. To neugodno razdoblje trajalo je 20-ak minuta, ali ovaj put su uspjeli izdržati.
OTKAZ IVKOVIĆU
Susret protiv Osijeka bio je posljednji koji je s klupe Slaven Belupa vodio Tomislav Ivković. Nakon novog poraza čelništvo koprivničkog kluba treneru je uručilo - otkaz. Tako je Slaven Belupo postao peti prvoligaš koji je ove jeseni promijenio trenera. Prije njega smjene su se dogodile u Istri 1961 (dvaput), Rudešu, Hajduku i Rijeci.
Najčitanije iz rubrike