Regija
RJEŠENJE DUGOGODIŠNJIH PROBLEMA U ŠEĆERANI

Postaju vlasnici zemljišta na kojemu su im stanovi
Objavljeno 12. studenog, 2018.
Država će zemljište darovati Gradu koji će dalje rješavati s vlasnicima stanova

ŽUPANJA - Vlasnici stanova u naselju Šećerana konačno će postati i vlasnici zemljišta na kojemu su još sredinom prošlog stoljeća, nakon Drugog svjetskog rata, oni sagrađeni. Zemljište je najprije bilo u vlasništvu tvornice šećera, potom je prešlo u vlasništvo države, a sada će napokon pripasti stanarima.

U naselju je sagrađeno 56 obiteljskih kuća katnica s po četiri dvosobna, ili po dva trosobna dvoetažna stana, dvije su kuće uništene u Domovinskom ratu i danas ih je 54. Sagrađene su i višestambene zgrade za smještaj samaca i obitelji. Nakon što su prije 20-ak godina otkupili stanove, stanari se nisu mogli uknjižiti kao vlasnici zemljišta. Nekoliko stanova ostalo je državno i ti korisnici danas imaju status zaštićenog najmoprimca. Svih proteklih godina stanari u naselju Šećerana koristili su i uređivali državno zemljište oko stanova. Sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom na objekte koje su u međuvremenu sagradili, primjerice pomoćne prostorije i garaže, a potom ih i legalizirali, trebali bi početi plaćati najam, ali ta odredba još nigdje u Hrvatskoj nije zaživjela. Stanari se nisu mogli javljati na natječaj za energetsku obnovu zato što su bili vlasnici stanova, ali ne i zemljišta. Proteklog je tjedna ministar državne imovine Goran Marić u pratnji gradonačelnika Davora Miličevića obišao naselje i dogovoren je način za rješavanje ovog problema.

- Novi Zakon o upravljanju državnom imovinom stupio je na snagu u lipnju ove godine i za sličnu problematiku znao sam već od ranije da postoji, konkretno u Zadarskom zaleđu, pa smo stoga u zakon ugradili i mogućnost njenog rješavanja. Zakonom je zapravo proširena mogućnost suradnje s jedinicima lokalne samouprave. Grad Županja Ministarstvu će poslati zahtjev za darovanjem čestica na kojima su sagrađeni stanovi, a Grad će dalje rješavati s vlasnicima stanova, jer Ministarstvo to ne može raditi s fizičkim osobama, nego samo s jedinicama lokalne samouprave. Sličan slučaj imali smo i u Punitovcima, i svi koji imaju takav problem, Općina ili Grad, moraju zatražiti od RH darovanje tih čestica, obaviti procjenu vrijednosti vrijednosti, dostaviti nam svu potrebnu dokumentaciju i Ministarstvo će reagirati u kratkom roku - pojasnio je Goran Marić. Najavio je da će u roku od 30 dana od primitka kompletne dokumentacije od Grada Županje donijeti pozitivnu odluku.

- Stanovnici mogu odahnuti, moći će se uknjižiti u zemljišne knjige, stavljati hipoteke, dizati kredite i konačno će se problem riješiti i točno znati što je čije vlasništvo - zaključio je ministar državne imovine.Gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević ističe da će Grad promptno reagirati, napraviti potrebnu procjenu, poslati zahtjev i kada im država daruje zemljište ući će u proceduru s vlasnicima stanova. Ići će se korak po korak i kvalitetno riješiti imovinsko-pravni odnosi vezani uz zemljište.

- Grad će za procjene morati izdvojiti zasigurno oko 100 tisuća kuna, objedinit ćemo dokumentaciju i podnijeti zahtjev da se kompletno zemljište izvan kruga tvornice šećera daruje Gradu, a onda ćemo to rješavati sa stanarima. Moramo ispitati zakonske mogućnosti darivanja, odnosno prodaje prema nekoj simboličnoj cijeni, ali u svakom slučaju mi osjećamo potrebe naših građana i to će biti riješeno na dobrobit svih - poručio je. Rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz zemljište Gradu se konačno otvara i mogućnost za rješavanje kanalizacije u tome naselju i odmah će se pristupiti potrebnim aktivnostima. A ovih su dana napokon srušene stare i oronule zgrade bivših škola koje su bile ruglo tog dijela grada i s kojima su stanovnici naselja Šećerana već dva desetljeća muku
mučili.Obveza izvođača je da nakon rušenja očisti teren i dovede ga u stanje da se može koristiti. Zemljište je u vlasništvu Županije.

Marija Lešić Omerović
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
Stanari će se moći uknjižiti u zemljišne knjige, stavljati hipoteke, dizati kredite - kaže ministar Marić
Možda ste propustili...

GRADSKO VIJEĆE USVOJILO UMANJENJE VRIJEDNOSTI BODA

Manja osnovica za komunalnu naknadu

POVLAČENJEM POTPORE ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Otvorili udruženi obrt Tranzistor

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STARO SLAVONSKO KOLINJE

Od svinje se prije ništa nije bacalo na svinjokolji

2

DOČECI NOVE GODINE BIT ĆE ORGANIZIRANI DILJEM BARANJE

Novu godinu slavit će na
trgovima, u restoranima...

3

STANOVNICI GRADSKE ČETVRTI VUKOVARA:

Ratne ruševine iz 1991. nagrđuju Borovo naselje