Regija
RJEŠENJE DUGOGODIŠNJIH PROBLEMA U ŠEĆERANI

Postaju vlasnici zemljišta na kojemu su im stanovi
Objavljeno 12. studenog, 2018.
Država će zemljište darovati Gradu koji će dalje rješavati s vlasnicima stanova

ŽUPANJA - Vlasnici stanova u naselju Šećerana konačno će postati i vlasnici zemljišta na kojemu su još sredinom prošlog stoljeća, nakon Drugog svjetskog rata, oni sagrađeni. Zemljište je najprije bilo u vlasništvu tvornice šećera, potom je prešlo u vlasništvo države, a sada će napokon pripasti stanarima.

U naselju je sagrađeno 56 obiteljskih kuća katnica s po četiri dvosobna, ili po dva trosobna dvoetažna stana, dvije su kuće uništene u Domovinskom ratu i danas ih je 54. Sagrađene su i višestambene zgrade za smještaj samaca i obitelji. Nakon što su prije 20-ak godina otkupili stanove, stanari se nisu mogli uknjižiti kao vlasnici zemljišta. Nekoliko stanova ostalo je državno i ti korisnici danas imaju status zaštićenog najmoprimca. Svih proteklih godina stanari u naselju Šećerana koristili su i uređivali državno zemljište oko stanova. Sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom na objekte koje su u međuvremenu sagradili, primjerice pomoćne prostorije i garaže, a potom ih i legalizirali, trebali bi početi plaćati najam, ali ta odredba još nigdje u Hrvatskoj nije zaživjela. Stanari se nisu mogli javljati na natječaj za energetsku obnovu zato što su bili vlasnici stanova, ali ne i zemljišta. Proteklog je tjedna ministar državne imovine Goran Marić u pratnji gradonačelnika Davora Miličevića obišao naselje i dogovoren je način za rješavanje ovog problema.

- Novi Zakon o upravljanju državnom imovinom stupio je na snagu u lipnju ove godine i za sličnu problematiku znao sam već od ranije da postoji, konkretno u Zadarskom zaleđu, pa smo stoga u zakon ugradili i mogućnost njenog rješavanja. Zakonom je zapravo proširena mogućnost suradnje s jedinicima lokalne samouprave. Grad Županja Ministarstvu će poslati zahtjev za darovanjem čestica na kojima su sagrađeni stanovi, a Grad će dalje rješavati s vlasnicima stanova, jer Ministarstvo to ne može raditi s fizičkim osobama, nego samo s jedinicama lokalne samouprave. Sličan slučaj imali smo i u Punitovcima, i svi koji imaju takav problem, Općina ili Grad, moraju zatražiti od RH darovanje tih čestica, obaviti procjenu vrijednosti vrijednosti, dostaviti nam svu potrebnu dokumentaciju i Ministarstvo će reagirati u kratkom roku - pojasnio je Goran Marić. Najavio je da će u roku od 30 dana od primitka kompletne dokumentacije od Grada Županje donijeti pozitivnu odluku.

- Stanovnici mogu odahnuti, moći će se uknjižiti u zemljišne knjige, stavljati hipoteke, dizati kredite i konačno će se problem riješiti i točno znati što je čije vlasništvo - zaključio je ministar državne imovine.Gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević ističe da će Grad promptno reagirati, napraviti potrebnu procjenu, poslati zahtjev i kada im država daruje zemljište ući će u proceduru s vlasnicima stanova. Ići će se korak po korak i kvalitetno riješiti imovinsko-pravni odnosi vezani uz zemljište.

- Grad će za procjene morati izdvojiti zasigurno oko 100 tisuća kuna, objedinit ćemo dokumentaciju i podnijeti zahtjev da se kompletno zemljište izvan kruga tvornice šećera daruje Gradu, a onda ćemo to rješavati sa stanarima. Moramo ispitati zakonske mogućnosti darivanja, odnosno prodaje prema nekoj simboličnoj cijeni, ali u svakom slučaju mi osjećamo potrebe naših građana i to će biti riješeno na dobrobit svih - poručio je. Rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz zemljište Gradu se konačno otvara i mogućnost za rješavanje kanalizacije u tome naselju i odmah će se pristupiti potrebnim aktivnostima. A ovih su dana napokon srušene stare i oronule zgrade bivših škola koje su bile ruglo tog dijela grada i s kojima su stanovnici naselja Šećerana već dva desetljeća muku
mučili.Obveza izvođača je da nakon rušenja očisti teren i dovede ga u stanje da se može koristiti. Zemljište je u vlasništvu Županije.

Marija Lešić Omerović
Anum, nihice
Muraed nosulis. Eperes M.
Stanari će se moći uknjižiti u zemljišne knjige, stavljati hipoteke, dizati kredite - kaže ministar Marić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike