Novosti
GOSPODARSKI FORUM U DUBAIJU

Velik interes za hrvatske robote
Objavljeno 11. studenog, 2018.
"Prehrambena i obrambena industrija Hrvatske već su prisutne na ovom tržištu, sada je vrijeme za iskorak i u drugim granama, kao što su IT, industrija i infrastruktura. Sporazum o suradnji ne smije i neće ostati mrtvo slovo na papiru, a u tome će naše komore odigrati ključnu ulogu", rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić otvarajući gospodarski forum u Dubaiju, gdje je najavio i otvaranje predstavništva HGK-a u UAE.
Kako je priopćeno iz HGK-a, arapski partneri iskazali su velik interes za hrvatske robote za učenje robotike. "Uvjeren sam da će u vremenu pred nama STEMI roboti podučavati ljude s područja UAE kako programirati, 3D modelirati ili izraditi vlastitu mobilnu aplikaciju. Imao sam niz vrlo konkretnih razgovora, zbog čega sam uvjeren u finalizaciju poslovanja", rekao je Slobodan Velikić iz tvrtke STEMI.
Colliers International Hrvatska posljednjih godinu i pol radi na privlačenju investitora iz Dubaija i Abu Dhabija. "Neki od najvećih investitora i developera, poput Damaca i Emaara, posjetili su Hrvatsku i prepoznali njezin potencijal. Kao rezultat našega rada sada smo u aktivnim pregovorima i očekujemo skoro zaključenje nekoliko projekata na našoj obali i u Zagrebu", kazala je Vedrana Likan.
Hrvatski veleposlanik sa sjedištem u Egiptu Tomislav Bošnjak najavio je otvaranje konzulata RH u Dubaiju i istaknuo da Hrvatska ima kapaciteta sudjelovati u razvoju UAE. D.Pav.
NASSIB: VRATA ZA TRŽIŠTA U OKRUŽENJU
Potpredsjednik Trgovinske i industrijske komore Dubaija Atiq Nassib rekao je da je forum početak uspješnije i dublje suradnje Hrvatske i UAE-a. "Imamo izvrsne odnose s hrvatskom Vladom i zahvalni smo na velikoj potpori u organizaciji Expo 2020. Zadovoljan sam i povećanjem broja turista iz Hrvatske, lani nas je posjetilo 14.000. Mi smo po prirodi poslovnjaci i zanima nas posao. Zanimaju nas poljoprivredna i prehrambena industrija, transport, edukacije. Vi ste zanimljiv partner i trebamo sinergijski djelovati. Jedni drugima možemo biti vrata za tržišta u okruženju", rekao je Nassib.