Kultura
PRESTIŽNE NOMINACIJE ZA HNK U ZAGREBU

Uspjeh za balet "Smrt u Veneciji"
Objavljeno 11. studenog, 2018.
Jedan od najrelevantijih časopisa za plesnu umjetnost Dance Europe objavio je godišnje nominacije za nagradu Critic’s Choice. HNK u Zagrebu nominirano je za Najbolju baletnu premijeru - Smrt u Veneciji, u koreografiji i režiji Valentine Turcu, a za Izvanrednu izvedbu muškog plesača Takuya Sumitomo za ulogu Gustava von Aschenbacha u istom baletu.
Balet Smrt u Veneciji, nastao prema poznatoj noveli nobelovca Thomasa Manna i na glazbu Gustava Mahlera, posve je nova plesna interpretacija Mannovog literarnog majstorstva, koje je široku popularnost steklo zahvaljujući kultnom Viscontijevom istoimenom filmu iz 1971. Priča je to o ostarjelom piscu Gustavu von Aschenbachu koji dolazi na odmor u Veneciju, gdje biva zatečen svojim osjećajima i fascinacijom prema prelijepom poljskom dječaku Tadiziju. U njemu se u tom trenutku otvara moralna dvojba, borba između dionizijskog i apolonijskog principa te razmišljanja o ljubavi i smrti.
Od premijere balet plijeni publiku strašću i nabijenom energijom emocija, dok je istodobno nježno, poetično i protkano filozofskim razmišljanjima. Valentina Turcu uspjela je ispričati nježnu i snažnu priču o moralnim dvojbama, ljubavi, strasti, strahu i sudbini.
Nastao je u koprodukciji s SNG-om Maribor, čija je premijera bila 9. studenoga, a Sumitomo je i ondje nastupio u ulozi Gustava. N.Vek.
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike