Zdravlje
WELLNESS OPUŠTANJE

Mali urbani spa rituali u vlastitoj kupaonici
Objavljeno 12. studenog, 2018.
Magična kombinacija mjehurića i tople vode može učiniti mnogo za vaše tijelo i organizam, opustite se uz vruću kupku

Kupaonica mora biti oaza mira u kojoj ćemo ugodnom atmosferom i mirisima potaknuti sva osjetila.


Wellness i spa centri, koji danas niču gotovo na svakom uglu, nude filozofiju zdravoga života u skladu s prirodom, unutarnjim "ja" i, nerijetko, popularnim istočnjačkim vjerovanjima, što u užurbanoj svakodnevici za zaposlenog čovjeka zvuči vrlo primamljivo. Skupi tretmani, poput masaže ili aromaterapije, odlasci u saunu i slično, mogu se zapravo dobrim dijelom zamijeniti "kućnom radinosti" ako neka od spa i wellness pravila primijenimo u vlastitoj kupaonici. Sve su dostupnije razne vrste "kućnih" sauna i raznih masažnih kada te tuš-kabina, no mnogo se može učiniti i bez drastičnog i skupog preuređivanja kupaonice.

Idealna temperatura

Prostorija mora reflektirati ljudsku potrebu za mirom i posvećivanjem samome sebi. Mali urbani spa rituali polako bi trebali postati dijelom svakodnevnog života, kažu spa stručnjaci. Dakle, kupaonica prije svega mora biti oaza mira. Zatim, potaknite sva vaša osjetila. Svjetlo je najbolje prigušiti, ili zamijeniti mirisnim svijećama, a neko od mirisnih ulja dodajte i u kupku. Temperatura vode za idealnu, opuštajuću kupku ne bi smjela biti iznad 37 stupnjeva, a najbolje vrijeme za užitak u kadi je nakon 21 sat. Površine u kupaonici trebale bi biti glatke i oble kako bi taktilni doživljaj bio potpun. Doticaj s prirodom ostvarite pomoću biljaka ili "unutarnjih slapova", a za glazbenu kulisu odaberite tihu, umirujuću glazbu. Ogledala neka pokrivaju što veću površinu, kao i prozori, ako gledaju u prirodu. Također, nastojte se okružiti prirodnim materijalima - bambusom, drvom, prirodnim spužvama... Kupaonicu održavajte urednom i čistom, a svaku kupku, osobito uživanje u sauni, zaključite konzumirajući bar jednu litru vode, najbolje uz otvoren prozor kako bi vam se pluća napunila kisikom. Neki ih smatraju nepotrebnim luksuzom, dok drugima predstavljaju oazu mira i relaksacije.
No činjenica je da - dijelom zbog toga što im je proteklih godina cijena znatno pala - za samo nekoliko tisuća kuna u vašem domu možete imati pravi mali wellness te kupaonicu pretvoriti u prostoriju za relaksaciju i oporavak na kraju dana.
Naime, cijela priča o masažnim kadama temelji se na hidroterapiji, odnosno liječenju vodom.
One u svom radu koriste dva osnovna prirodna elementa - zrak i vodu - čija kombinacija ima mnoge pozitivne učinke na ljudski organizam. Pomoć pri fizičkom i mentalnom opuštanju, stimulacija kože, poboljšavanje cirkulacije, oslobađanje od stresa i ublaživanje bolova u zglobovima, samo su neke od pogodnosti takve terapije.
Hidromasaža

No prije nego se prepustite maštanju o ugodnom opuštanju uz mjehuriće i svijeće, kadu treba kupiti. Kao i uvijek, i u ovom slučaju vrijedi pravilo - koliko para, toliko muzike. Što je kada skuplja, to je kvalitetnija i ima više dodatne opreme.
Kade mogu biti ugradbene ili samostojeće, a iako su donedavno postojale samo pravokutne, danas se u trgovinama mogu pronaći kade različitih oblika, ali i boja, ako vam je bijela preobična. Uz to, pri odabiru kade treba razmišljati o veličini kupaonice. Treba voditi računa i o tome želite li tzv. whirlpool, ili zračni sustav.
Naime, whirlpool sustav sadrži mlaznice koje stvaraju snažne i ciljane masaže kombinacijom vode i zraka. S druge strane, zračni sustavi u hidromasažnim kadama proizvode pregršt malih mjehurića čija je svrha pomoć pri opuštanju. Postoje i modeli koji kombiniraju oba sustava, što je zapravo i idealan izbor.
Jedan od najvažnijih dijelova kade su mlaznice koje služe za masiranje različitih dijelova tijela. Najčešće je moguće usmjeriti mlaz vode tako da bi se stimulirao točno određeni dio tijela. Mlaznice su uglavnom smještene na dnu te izbacuju zrak zbog čega se na površini pojavljuju turbulencije tipične za hidromasažne kade.
Da biste još više uživali u kupanju, u vodu možete dodati i nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja te uz hidroterapiju provoditi i aromaterapiju.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike