Novosti
MINISTARSTVO O GINEKOLOŠKIM POSTUPCIMA

Primjerena je anestezija pravo svake pacijentice
Objavljeno 10. studenog, 2018.

Povjerenstvo Ministarstva zdravstva u petak je objavilo rezultate inspekcijskog nadzora u zdravstvenim ustanovama pokrenutog nakon javno iznesenih traumatičnih iskustava žena tijekom ginekoloških postupaka. Udruga Roditelji u akciji (Roda) prikupila je i predala ministru više od 400 pritužbi pacijentica na postupke u zdravstvenim ustanovama, a saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić iznijela je osobno svjedočanstvo o kiretaži bez anestezije u splitskom KBC-u. Povjerenstvo ističe kako je 400 pritužbi bilo anonimno i bez detalja o vremenu i mjestu događaja, pa "po njima nije mogao biti izvršen ciljani inspekcijski nadzor". Prema jednoj potpisanoj pritužbi Ministarstvo je "provelo postupak prema zakonskoj regulativi".


"Pritužbe se uglavnom odnose na nezadovoljstvo pacijentica obezboljenjem tijekom provedenih zahvata i postupaka, nedostatkom ili neprimjerenom komunikacijom te neprofesionalnim postupanjem. Dosad zaprimljena 401 pritužba u razdoblju od 15 godina predstavlja relativno malen broj, no Ministarstvo zdravstva smatra da je i samo jedna pritužba previše", ističe inspekcija koja je obavila nadzor u sedam kliničkih bolničkih ustanova. "U inspekcijski nadzor bili su uključeni uži specijalisti ginekologije i opstetricije, a nadzorom je bila obuhvaćena zakonitost i stručnost rada. U dijelu nadzora nad stručnim radom primarno je nadzirana dostupnost različitih oblika obezboljivanja pri porođaju te invazivnim postupcima u ginekologiji i porodništvu", navodi se u izvješću. "Na temelju preliminarne analize utvrđeno je da postoje određene razlike u organizaciji anesteziološke službe, kao i vrste obezboljenja (...). Radna skupina smatra da svaka pacijentica ima pravo na primjerenu anesteziju/analgeziju u skladu s medicinskom indikacijom", dodaje se.
O slučaju Ivane Ninčević Lesandrić kojoj se u izvješću navode samo inicijali, zdravstvena inspekcija u koordinaciji s predstavnicima struke obavila je nadzor u KBC-u Split. "Utvrđeno je kako se u KBC-u Split u hitnoj službi, između ostaloga, i većina zahvata evakuacije materišta provodi u lokalnoj anesteziji te se na temelju stanja pacijentica tijekom zahvata, a u komunikaciji s pacijenticom, primjenjuju i druge dodatne metode, ako lokalna anestezija nije dovela do dostatnog obezboljenja. Tijekom operacijskih zahvata, u cilju sprječavanja ozljeda koje mogu nastati nekontroliranim pomacima, provodi se rutinska fiksacija nogu pacijentice. Vjerojatno manjkava komunikacija rezultira nerazumijevanjem od strane pacijentica tijekom same izvedbe zahvata te primijenjene metode obezboljenja", ističe se.
Ministarstvo zdravstva u izvješću izražava žaljenje i zbog raznih navoda o neprimjerenoj komunikaciji, ili neprofesionalnom ponašanju iznesenim u anonimnim pritužbama prikupljenim u akciji Rode. D.Pav.
POBOLJŠATI KOMUNIKACIJU
Ministarstvo zdravstva pozvalo je sve pacijentice koje imaju pritužbe na funkcioniranje zdravstvene zaštite žena da bilo kakvo nezadovoljstvo odmah prijave izravno upravama zdravstvenih ustanova “navodeći pritom što veći broj relevantnih podataka u cilju utvrđivanja stanja, tako da zdravstvene ustanove o kojima se radi mogu odmah provesti zakonom definirane postupke”. Predlaže i mjere za unaprjeđenje zdravstvene zaštite žena u kojima se navodi kako je potrebno unaprijediti komunikaciju te “osigurati formalnu teorijsku i praktičnu edukaciju iz komunikacijskih vještina za djelatnike zdravstvenih ustanova kojima je posao zdravstvena zaštita žena. “Radna skupina predlaže nultu stopu tolerancije za neprimjereno i/ili neprofesionalno ponašanje”, stoji u izvješću Ministarstva zdravstva.