Crna kronika
PREOKRET U SLUČAJU "TURIST"

Već drugi put Prcko i Čizma izišli iz zatvora
Objavljeno 10. studenog, 2018.
Čizmoku i Handanoviću i treći put sudit će se zbog dvostrukog ubojstva u hotelu Turist iz 2004.
OSIJEK - Vrhovni sud ukinuo je presudu Davoru Čizmoku (37) zvanom Čizma, i Damiru Handanoviću (37) zvani Prcko, i obojica su u petak iz istražnog zatvora pušteni na slobodu gdje će čekati na treće suđenje.
Davor Čizmok u ponovljenom je suđenju bio osuđen za ubojstvo Pere Martića (38) i Jadranke Modrić (26) na po 21 godinu zatvora u osječkom hotelu Turist, u noći između 27. i 28. ožujka 2004. godine, kazna mu je objedinjena 40 godina. Damir Handanović bio je u ponovljenom suđenju osuđen zbog poticanja na ubojstvo Pere Martića na 21 godinu zatvora. Podsjetimo, u prvom suđenju na Županijskom sudu u Osijeku 2014. godine obojica su bili oslobođeni.
U prvom suđenju u Handanovićevom timu branitelja bili su osječki odvjetnik Dražen Srb i pokojni odvjetnik iz Zagreba Miljenko Umičević. Srb je nakon oslobađajuće presude kazao kako ni jedan provedeni dokaz optužbe nije upućivao na to da su kazneno djelo i počinili. Istaknuo je i da je ključno bilo i to što je policija izgubila ključni dokaz koji je potvrđivao alibije, kako Handanovića tako i Čizmoka. U ponovljenom suđenju Handanovićev branitelj bio je pokojni odvjetnik Radan Kovač, a njegovu je obranu ponovno preuzeo odvjetnik Dražen Srb, uz zagrebačkog kolegu Veljka Miljevića.
- Mogu potvrdili kako je u cijelosti prihvaćena naša žalba, zato što presuda ima toliko bitnih povreda postupka - rekao nam kratko odvjetnik Srb nakon prekjučerašnje odluke Vrhovnog suda.
Davora Čizmoka od početka brani osječki odvjetnik Miroslav Šatlan koji je nakon osuđujuće presude kazao u da ponovljenom suđenju nisu izvedeni nikakvi novi dokazi i da je presuda trebala biti oslobađajuća. "Drugostupanjski sud nije mogao odlučiti drukčije i najvažnije je da su na slobodi", kratko je komentirao presudu Vrhovnog suda odvjetnik Miroslav Šatlan. Za sada nisu poznati detalji iz ukidajuće presude Vrhovnog suda.
Handanović i Čizmok u zatvoru su bili od osuđujuće presude 7. prosinca prošle godine. Handanović je i prije prve oslobađajuće presude u zatvoru proveo 15 mjeseci, a Čizmok više od 16 mjeseci. Podsjetimo, Odjel za hladne slučajeve Ravnateljstva MUP-a povezao je Čizmoka i Handanovića s ubojstvima u hotelu Turist tek 2013. godine. Prije toga, za vrijeme istrage koja je trajala devet i pol godina, policija je razgovarala s više od 550 ljudi i obavila 20.000 obavijesnih razgovora.
Sandra Lacić
OBOJICA PROŠLI NA POLIGRAFU
Iako su, prema dostupnim informacijama, Čizmok i Handanović bili i na poligrafu, obojica su ga prošli nedugo nakon ubojstava. U prvom suđenju, kada je sudio sudac Krunoslav Barkić, utvrđeno je da je Čizmok prezirao Handanovića zbog njegova ponašanja te da nisu bili prisni, što je glavni preduvjet da bi Handanović nagovorio Čizmoka da bilo koga ubije za spominjanih 100.000 kuna. Kada su osuđeni, sudac Darko Krušlin kazao je da je nedvojbeno da je Handanović naručitelj ubojstva, jer je svjedokinja Tihana Knežević, koja je tu večer bila s Handanovićem, rekla da su nakon ponoći otišli u automobil te da je Prcko stalno pogledavao prema hotelu Turist te da se presuda za Čizmoka temelji na iskazima zaštićenog i drugih svjedoka.
Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

Najčitanije iz rubrike