Regija
TOMISLAV ROB, GRADONAČELNIK BELOG MANASTIRA

Rad je jamstvo napretka, činimo sve kako bismo privukli ulagače
Objavljeno 10. studenog, 2018.
Zahvaljujući mnoštvu projekata, proračun grada težak je 95 milijuna kuna

Grad Beli Manastir sutra će, 25. puta od novog teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske, proslaviti Dan grada i blagdan svoga zaštitnika, svetog Martina. Druga je to proslava Martinja na čelu jedinog baranjskog grada gradonačelniku Belog Manastira, Tomislavu Robu.

U svibnju iduće godine bit će dvije godine vašeg mandata na čelu Grada. Od preuzimanja grada do prošle proslave nije bilo previše vremena za neke značajnije projekte, ali između dva dana grada mnogo se toga počelo događati, kako vezano uz Intervencijski plan, tako i uz projekte mimo njega.- Točno. Kada govorimo o Intervencijskom planu, do sada su ugovoreni projekti vrijedni gotovo 20 milijuna kuna, a prije nekoliko dana krenuli smo u realizaciju projekta PEER centra, na mjestu bivšeg restorana u Šećerani, koji je vrijedan daljnjih 32 milijuna kuna. Vrlo brzo uslijedit će i završetak započetih projekata, kao što su obnova Doma kulture u Branjinom Vrhu, izgradnja objekta za produženi boravak učenika OŠ Dr. Franje Tuđmana, zgrada za socijalno ugrožene stanovnike te potpuna rekonstrukcija Ulice dr. Franje Tuđmana i Vladana Desnice, s njezinim produžetkom, što je novih 13 milijuna kuna. Jedan od projekata Intervencijskog plana jest i jačanje kapaciteta gradske uprave, u sklopu kojega smo nabavili novu informatičku opremu i pojačali se novim, mladim i obrazovanim djelatnicima. Uslijedit će nova zapošljavanja, odnosno pojačavanja timova koji se bave EU i ostalim projektima.Intervencijski plan sadrži i još neke projekte. Kada će početi njihova realizacija?- Da. Intervencijski plan sadrži još mnogo projekata, a s nekima od njih krenut ćemo već iduće godine. Primjerice, dokumentacija za novi Gradski sportski park, koji će biti na mjestu današnjeg Gradskog stadiona, trebala bi biti gotova do kraja godine. Projekt će, kao i svi dosadašnji, tada biti prijavljen SAFU-u, koji će ga proslijediti Ministarstvu regionalnog razvoja. Nakon 120 dana evoluacije, nadam se potpisivanju ugovora i početku izgradnje novog, modernog stadiona.
Planirani projekti
Postoje li projekti koje planirate, a nisu sastavni dio Intervencijskog plana?- Kako da ne. Osim mnoštva zahvata na uređenju komunalne infrastrukture, ishodili smo sredstva za opremanje područnih dječjih vrtića koji će biti u novoobnovljenim objektima, u suradnji s MUP-om izgradili smo novi kružni tok, otkupljene su neke čestice na kojima će biti, primjerice, nova parkirališna mjesta. U suradnji s Hrvatskim cestama krenut ćemo i u obnovu podvožnjaka, zajedno s pješačko-biciklističkom stazom, realiziran je i projekt pješačko-biciklističke staze od crkve svetog Martina do beljske Vinske ceste i još štošta drugoga. Ponosan sam i na obnove dječjih igrališta. Mislimo i na prigradska naselja pa smo nominirali obnovu Doma kulture u Šumarini, u kojoj bi iduće godine trebao biti postavljen zvonik. Sagrađen je most kod Branjinog Vrha, a u Šećerani smo djelomično revitalizirali tamošnji nogometni stadion. Proračun grada težak je 95 milijuna kuna, od čega su naši izvorni prihodi 38 milijuna kuna. To pokazuje da postoji mnoštvo projekata i uklapa se u činjenicu da je Osječko-baranjska županija, s kojom odlično surađujemo, prva u RH po povlačenju sredstava.I Beli Manastir je u skupini gradova koji iz godine u godinu imaju sve manje stanovnika. Što činite kako biste spriječili iseljavanje?- Svjesni smo da je osnovni pokretač razvoja gospodarstvo. Činimo sve kako bismo privukli investitore, a radimo i na nekim mjerama koje bi mogle zaustaviti ovaj negativni trend. Povećali smo broj studentskih stipendija, kao i rodiljnu naknadu. S radom je počela jaslična skupina, smanjena je naknada za boravak u dječjem vrtiću i sufinanciramo nabavu školskog pribora. U suradnji s nekim tvrtkama iduće bi godine trebali stipendirati srednjoškolce koji su se odlučili za deficitarna zanimanja i slično. Posebna je priča socijalni program, koji je među boljima u regiji.
Prioriteti za 2019.
Prema vašem mišljenju, koji su prioriteti za iduću godinu?- Meni je prioritet sve što je vezano uz boljitak Belog Manastira. No kada već moram neke izdvojiti, recimo da su to bazeni, stanovi HZMO-a, aglomeracija i rješavanje pitanja državne imovine. Bazeni će gotovo u cijelosti promijeniti izgled, pitanje stanova podignuli smo na više razine, a mnogo smo napora uložili, uz pomoć župana Ivana Anušića, kako ne bismo ostali bez aglomeracije, projekta vrijednog više od 100 milijuna kuna.Koliko ste zadovoljni radom trgovačkih društava u gradskom (su)vlasništvu?- Tri su trgovačka društva u našem vlasništvu. Stanouprava odlično odrađuje svoj posao. Vila Baranja obnovljena je, a ovih je dana potpisan ugovor sa suvlasnicima o daljnjem ulaganju u nju. Problemi oko nedostatka sredstava, vezano uz stambeni fond, neće biti preko noći riješeni, ali direktor Marijan Peran čini sve u tom cilju. Baranjska čistoća ostvarila je dobit od 170.000 kuna, održavanje grada na visokoj je razini, unatoč sve većim troškovima, zadržali su cijenu odvoza otpada, a omogućit će i oprost dijela duga. Isto tako, prekrasno su uređena groblja, što čeka i ona koja još nisu došla na red. Radom Baranjskog vodovoda nisam u potpunosti zadovoljan.Imate li neku poruku za kraj?- Samo radom možemo prosperirati i Beli Manastir učiniti ugodnim mjestom za život. Vjerujem da se u gradu već sada ljepše živi, a obećavam da će biti još bolje. Svim Belomanastircima želim sretan Dan grada.
Ivica Getto
Dokumentacija za novi Gradski sportski park trebala bi biti gotova do kraja godine
Možda ste propustili...

MEMORIJALNE UTRKE “GLASNIKA ISTINE”

Da se ne zaboravi ni jedan branitelj

OSAMDESET GODINA OD KRVAVOG SLATINSKOG USKRSA

Novi Spomenar hrvatskim žrtvama proširen je imenima još 751 žrtve

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana