Regija
BOŽO GALIĆ, ŽUPAN VUKOVARSKO-SRIJEMSKI

Budućnost županije je u poljoprivredi, šumarstvu, drvnoj industriji i turizmu
Objavljeno 10. studenog, 2018.
Želimo biti prepoznati po novim znanjima i tehnologijama te finalnim proizvodima

U povodu Dana Vukovarsko-srijemske županije, koji se obilježava na blagdan svetog Martina, 11. studenoga, o aktualnom trenutku županije i planovima za budućnost razgovarali smo sa županom Božom Galićem.



Predstavite nam stanje u gospodarstvu u Vukovarsko-srijemskoj županiji?
- Pokazatelji nam govore kako je u rujnu 2018. zabilježeno 7165 nezaposlenih osoba, što predstavlja smanjenje od 4,5 posto u odnosu na kolovoz 2018. te smanjenje od 28,9 posto u odnosu na rujan 2017. Ukupne investicije u 2017. bile su na razini 378 milijuna kuna. To je povećanje od 13,24 posto u odnosu na 2016. Najveće je povećanje u investicijama u prerađivačkoj industriji, i to za više od 200 posto u odnosu na 2016. Najviše investicija ostvareno je u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, prerađivačkoj industriji, poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu te građevinarstvu. Ako uspoređujemo ovu i prošlu godinu, onda vidimo da u posljednjih godinu dana ima pomaka. Porastao je broj poduzetnika, smanjen je broj nezaposlenih te je povećan bruto-prihod svih poslovnih subjekata u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, to još ne osjete građani, ali svi parametri govore kako ima više investiranja, veći su prihodi poduzeća, više se obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava i obrtništava aktiviralo. Najveći je problem iseljavanje mladih obitelji i mi kao Županija intezivno radimo na projektima kako bi se to zaustavilo te stvorile osnovne pretpostavke za dodatne investicije na području županije.

Smjernice razvoja


Skupština Vukovarsko-srijemske županije nedavno je usvojila razvojnu strategiju do 2020. godine – koje su glavne smjernice ovog dokumenta?
- Jedna smo od rijetkih županija koja je usvojila razvojnu strategiju. Usmjerena je na korištenje europskih projekata, kao što je to bilo i u dosadašnjim strategijama, te definira naše pravce razvoja do 2020. godine Usmjerena je poglavito na poljoprivredu kao našu glavnu granu, drvnu industriju, turizam i obnovljive izvore energije. Smjernice razvoja poljoprivredne proizvodnje su: reduciranje i udruživanje poljoprivrednika, poticanje navodnjavanja proizvodnih površina, izgradnja agrologistike i kapaciteta za kontrolu ponude, poticanje promjene strukture proizvodnje, poticanje uvođenja oznaka kvalitete proizvoda, iniciranje promjene zemljišne politike, iniciranje promjene porezne politike prema OPG-ima te poticanje kratkih lanaca opskrbe. U siječnju je osnovan Agroklaster - udruživanja OPG-ova s područja naše županije.

Tko su osnivači, koji cilj osnivanja, je li zaživio u punom smislu?
- U razgovoru s proizvođačima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, shvatili smo kako imaju poteškoća u organiziranju tržišta, načina i kvalitete proizvodnje. Agroklaster smo osnovali radi organiziranog okrupnjavanja proizvođača i osiguranja tržišta za plasiranje poljoprivrednih proizvoda. Tako bi proizvođači bili isključivo posvećeni samoj proizvodnji, a mi bismo pomogli pripremom u dijelu tehnološkog razvoja tih proizvoda. Svakog dana sve se više proizvođača udružuje u klaster jer jedino se na taj način može konkurirati na domaćem i stranom tržištu. Dakle, 3K jednako je kvaliteta, količina i kontinuitet proizvodnje, to je ono što želimo postići. Razgovaramo sa svim županijama o suradnji, posebno jadranskim, s veleprodajnim kućama te hotelima o plasiranju proizvoda, i već sada ima uspjeha. Agroklaster i partneri nastupali su na nekoliko manifestacija u Hrvatskoj i izvan nje.

Strateški projekti


Hrvatska godinama povlači sredstva iz EU fodova, a ipak je na začelju u tome. No naša županija učinila je dosta, u čemu zasigurno velike zasluge ima i županijska Razvojna agencija. Koji su to projekti?
- Do sada je ugovoreno i u provedbi su projekti ukupne vrijednosti približno tri milijarde kuna, a od toga ugovorena nepovratna sredstva iznose približno 2,3 milijarde kuna (u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem plus nacionalna sredstva). Potpisan je razvojni sporazum kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata za pet slavonskih županija. Na sjednici Savjeta za Slavoniju u Belom Manastiru potpisani su ugovori za dva projekta, čija je vrijednost 55 milijuna kuna, a to su Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura Cerna, koji će koristiti oko 200 OPG-ova, te Drvno-tehnološki centar Slavonski hrast Gradište, koji okuplja 34 člana iz redova drvoprerađivača, jedinica lokalne i područne samouprave, razvojnih agencija, obrazovnih i znanstveno-istraživačkih institucija.

Državni strateški projekti koji će pridonijeti razvoju istoka Hrvatske?
- Na prijašnjim sjednicama Savjeta bilo je govora o državnim strateškim projektima koji su izuzetno značajni za razvoj istoka Hrvatske, a to su koridor Vc, Srijemska granična transverzala, Zračna luka Osijek, željeznička pruga Vinkovci – Zagreb, kao dio koridora X, te iskorištavanje potencijala rijeka Dunava i Save i gradnja plovnih putova i kanala. Očekujemo od Vlade da se navedeni projekti i realiziraju u cilju razvoja ovog kraja i ostanka ljudi na ovom području. Također je potrebno kroz porezna i druga rasterećenja, te uz potpore zapošljavanja, pomoći razvoju ovog kraja. Gospodarsko-socijalno vijeće VSŽ-a predložilo je Deklaraciju o raspolaganju šumskim resursima, koju je jednoglasno usvojila Županijska skupština te podržala i Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ-a. Deklaracija je donesena kako bi pridonijela opstanku drvoprerađivača, budući da se ne raspolaže dovoljnim količinama sirovine za preradu, a time i očuvanju postojećih radnih mjesta, kao i politika prodaje drvne mase jer je prioritet da se drvo kao sirovina prerađuje tamo gdje se i posiječe, a izvezu se gotovi proizvodi. Naša je županija poznata po vrhunskoj sirovini i svjetski poznatom hrastu lužnjaku i sada je cilj da postane prepoznata po inovacijama, novim znanjima i tehnologijama, te finalnim proizvodima visoke dodane vrijednosti. To je jako važno za male drvne proizvođače, da mogu definirati svoje proizvode, ne samo piliti i sušiti hrastovu dasku nego i finalizirati je u poluproizvode ili gotove proizvode te ih usavršavati i kao takve plasirati na tržište.

Za kraj poruka u povodu Dana županije?

- Na jednoj od sjednica Županijske skupštine 2001. donesena je odluka da se Dan županije obilježava svake godine u drugom gradu, tako će ove godine biti u Iloku, kada ujedno slavimo i 25. obljetnicu osnutka. Nakon polaganja vijenaca i svete mise poginulim i ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima koji su dali život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, održat će se svečana sjednica, na kojoj će se prikazati sve ono što je učinjeno u proteklih godinu dana na području Vukovarsko-srijemske županije. Stoga koristim prigodu da svim stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije uputim čestitku u povodu Dana županije, koji se obilježava na blagdan svetog Martina, biskupa, našega zaštitnika.
Miroslav Flego
3

milijade kuna vrijedni su dosad ugovoreni projekti, od čega je nepovratnih približno 2,3 milijardi kuna
3K jednako je kvaliteta, količina i kontinuitet proizvodnje, to je ono što želimo postići
200

OPG-ova koristit će Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura u Cerni
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike