Regija
PLANINARSKO DRUŠTVO "VUČEDOL" VUKOVAR

Golubica u gojzericama na najvišem vrhu Irana
Objavljeno 10. studenog, 2018.
Planinarske akcije na Velebit, Papuk, Vranicu u BiH, "domaću" Lisku donijele su uživanje u prirodi i odmor od radnog stresa
VUKOVAR - - Vučedolska golubica postala je, na crtežu dakako, "planinarka" jer - upravo je taj, jedan od simbola grada Vukovara, postao i znakom novoosnovanog Hrvatskog planinarskog društva "Vučedol" Vukovar. Na njihovu je znaku, naime, crtež vučedolske golubice, ali s planinarskom opremom - obuvena je u gojzerice, nosi ruksak na leđima i štap kakav planinari obvezno imaju u svojim hodnjama gdje sav njihov napor nagrade prirodne ljepote.

Penjači iz ravnice

- Golubica "u šetnji" bila je ideja iz koje je nastao i naš logo, i vjerujem da je prepoznatljiv, pun simbolike - kazat će predsjednik društva Igor Mihelić, dugogodišnji planinar i prvi iz Vukovara koji se, a bilo je to prošle godine, popeo na Kilimandžaro, najviši vrh Afrike (5895 metara) gdje je raširio zastavu grada Vukovara! Golubica "planinarka" našla se pak na vrhu Irana, na vulkanskoj planini Damavand, koji je sa svojih 5671 metara najvši vrh Irana i Bliskog istoka, a ujedno i najviši vulkan Azije, gdje se Mihelić ispenjao proteklog ljeta. Taj je originani crtež za zastavu HPD-a "Vučedol" Vukovar iscrtao poznati vukovarski strip-crtač Nenad Barinić ubrzo nakon osnivanja društva, u svibnju 2018. godine. I ime Vučedola izabrano je zbog asocijacije i poveznice s Vukovaroom, čime će ime tog grada njegovi planinari pronositi po, zasad, Sloveniji, BiH, Austriji..... Iako mlado, to društvo vrlo je aktivno i upravo prolazi proceduru pristupanja Planinarskom savezu Vukovarsko-srijemske županije koje, u ravnoj nam Slavoniji, okuplja - 5 - 6 planinarskih društava!
- Mislim da smo u malo vremena napravili čudo, što je imalo i odjeka jer nam se javljaju ljudi ne samo iz Vukovara već i iz drugih mjesta koji žele biti naši članovi - dometnut će dopredsjednik društva "Vučedol", Zvonko Kovačić.
- U ovom trenutku imamo nešto više od 20 članova, a ubrzo će nam se pridružiti još njih desetak. Iskreno, toliko nismo očekivali - govori Igor Mihelić, dok ističe kako ih u sljedećim danima, u predahu od planinarenja, očekuju predavanja mladima u vukovarskoj Gimnaziji i iločkoj Srednjoj školi, kojima žele približiti svijet planinara i zdrav život. Tu su svoju akciju nazvali "Mobitel ne, priroda da", s ciljem da zainteresiraju bar pokojeg učenika za (su)život s prirodom baš kako se, prisjeća se Mihelić, i sam kao srednjoškolac obreo u tom svijetu privučen jednom usputnom pričom - na satu matematike. Planinariti je tako počeo još ‘80-ih godina prošlog stoljeća, čineći to i danas, kao 46-godišnjak, inače po zanimanju geodet, koji na planinama pronalazi "odmor za dušu" i namjerava jednog dana uspeti se na više od 6000 metara.
Liska za svakoga

- Planinarenje vas obuzme, zavolite to - objasnit će Mihelić, dodajući i da će članovi HPD "Vučedol" školarce, nakon predavanja, povesti u šetnju do najvišeg vukovarsko-srijemskog vrha, Liske na Fruškoj gori ponad Iloka (297 metara).
Posljednjih mjeseci društvo je s užitkom "odradilo" nekolicinu planinarskih akcija za koje kažu da, kad se dolazi iz ravničarskog kraja, valja uložiti i dodatni napor putovanja do željenih destinacija, ali i vrijeme kojeg, počesto, nedostaje.
- Veliki je to trud i ulaganje, i prije svega, odricanje, ali bez toga nema rezlultata i one radosti zbog postignutog cilja, kao i uživanja u prelijepim krajolicima - kazat će planinar Mihelić. A bili su Vukovarci iz HPD-a "Vučedol" u nekoliko mjeseci već u četiri planinarske akcije, koje su im, dakako, donijele i odmor od radnog stresa. Bili su tako, među ostalim, na Premužićevoj stazi na Velebitu kao najljepšoj planinarskoj stazi u Hrvatskoj, potom i na Vranici u Bosni, koja ih je sve oduševila prizorima, a pohodili su i Papuk kao početnu stazu. Prvi je pak uspon članova društva bila, simbolično, "domaća" Liska, na koju su poveli i vukovarske vrtićarce.
Sanja Butigan
Od Etne do Krete - daljina nije prepreka
To što su daleko od planina članovima HPD-a "Vučedol" Vukovar nije prepreka. Dapače, svi se oni vrlo rado iz ravne Slavonije zapute na planinarenje, što im donosi užitak "vikenda bez mobitela", okrjepu usred prirodnih ljepota i druženja, čime se i napor uspona znatno lakše podnosi.

- Važno je ljudima pokazati što planina jest i onda oni tu ljepotu i zavole - reći će predsjednik Igor Mihelić. Zanimljivo je reći i da su se prošle godine petorica Vukovaraca popela na Etnu na Siciliji, a za sljedeću godinu želja društva jest odlazak na Kretu.
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike