Regija
RATARI ZABRINUTI

Nisu zasijali usjeve jer je zemlja suha
Objavljeno 10. studenog, 2018.
Sada je stanje s pšenicom i ječmom zadovoljavajuće i neće biti problema ako skoro padne kiša
VINKOVCI - Poljoprivrednici su zabrinuti kako će obaviti jesensku sjetvu jer u rujnu i listopadu nije bilo kiše, a suša se nastavlja i u studenom pa nitko ne želi prognozirati što će se dogoditi s usjevima i kakva će biti žetva.
Zemlja je suha ne samo jer nije bilo kiše već i zbog vjetrova koji dodatno isušuju tlo pa je otežana priprema zemlje za sjetvu. Otežana priprema znači i skuplju sjetvu jer zahtijeva veću potrošnju goriva, moguće presijevanje, ali i veću potrošnju mehanizacije jer rad na ovako suhoj i tvrdoj zemlji može dovesti do oštećenja poljoprivrednih strojeva. Ratarima je u ovom trenutku potrebno minimalno 30 litara kiše po četvornom metru, a idealno bi bilo i do stotinu litara, kako bi zemlja nadoknadila potrebu za izgubljenom vlagom, ali ne odjednom već postupno u trajanju od tjedan do deset dana.
Darko Juzbašić, pomoćnik pročelnika za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije kaže kako pšenica i ječam još nisu u kritičnoj fazi i dobra kiša bi ih "probudila", ali drugačije je s uljanom repicom koja se sije krajem kolovoza i početkom rujna i za koju je ovakva suša prilično pogubna.
- Sigurno da ovakva suša u rujnu i listopadu može prouzrokovati veće štete u poljoprivredi, no ne treba još donositi zaključke, treba pričekati i vidjeti hoće li kiša doći i u kojim količinama, te kako će to utjecati na posijane kulture. Za sada je stanje s pšenicom i ječmom još uvijek zadovoljavajuće i s tim kulturama neće biti problema ako bi uskoro pala dobra kiša. Brine situacija s uljanom repicom, koja je posijana prije mjesec i pol dana i u dosta je lošem stanju. Ona koja je ponikla slaba je i zaostala u rastu, a većina nije niti izašla iz zemlje. Na žalost, takvu će poljodjelci morati prekrižiti i te površine početi pripremati za neku drugu kulturu, najvjerojatnije za proljetnu sjetvu. U ovom slučaju ne bi čak pomoglo niti presijavanje, jer su optimalni rokovi za sjetvu uljane repice davno prošli - pojašnjava Darko Juzbašić dodajući kako puno toga ovisi i o tipu zemljišta i brzini pripreme i sjetve. No, podsjeća, većina poljoprivrednika nema toliko kvalitetne strojeve koji bi odradili sve u tako kratkom vremenu.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u jesenskoj sjetvi 2017., površine pod žitaricama i uljanom repicom povećane su prema 2016., a lani je zabilježena rekordna i ujedno najveća sjetva te uljarice od 1990. Prošla žetva je bila vrlo uspješna, tvrde u Žitozajednici, ali je pitanje kakva će biti nagodinu.
Miroslav Flego
problemi
optimalni rokovi prošli
Nećemo imati što požnjeti
Zabrinut je i Ivan Kelić, poljoprivrednik iz Marinaca koji sa sinom obrađuje 200 hektara. Ječmom i pšenicom je zasijao 70 i uljanom repicom 30 hektara i strahuje kakav će biti urod. “Za pšenicu je rok od 10. do 25., a za ječam od 1. do 10. listopada, a za uljanu repicu pred kraj rujna i zbog nje smo zabrinuti. Većina je posijala ove kulture jer smo se držali one - bolje sjeme u zemlji nego u vreći. Neki su čekali kišu pa još nisu obavili sjetvu i mislim da su pogriješli. Usjevi su slabi, nejednako su nikli i svi mogu vidjeti kada prolaze kraj njive da ima praznina i izniklih usjeva. Ako za koji dan padne ozbiljna kiša, moglo bi biti nešto, ali ako se ovako nastavi, bojim se da nećemo imati što žeti”, kaže Ivan Kelić.
Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike