Osijek
BANKA KRVI PASA DONORA

Osječka kujica Gala upisana u bazu donora krvi
Objavljeno 10. studenog, 2018.

Kako bi se u bolesnim stanjima kućnim ljubimcima što prije obavila transfuzija krvi, a u nedostatku banke krvi u Hrvatskoj te nužnosti transfuzije pune krvi netom uzete od psa donora, postoji velika potreba za bazom podataka o ljubimcima donorima. Među 147 pasa, koliko ih je trenutačno na listi, na web-stranici www.ljubimci-donori.com, tri psa su iz Osijeka, a među njima i pas Osječanke Sanje Kastratović. Ova vlasnica salona Gala za šišanje i njegu pasa u suradnji s pokretačicama web-stranice želi potaknuti i druge vlasnike da svoga psa upišu u bazu donora krvi.

- Namjeravam stupiti u kontakt s veterinarom iz Osijeka koji bi bio spreman držati uskladištenu krv pasa donora s ovog područja u vrećicama i prema potrebi proslijeđivati kome treba. Kad dođe do kakvog hitnog stanja onda nastane problem, jer se vlasnici nemaju kome obratiti, pa po društvenim mrežama traže psa idealnog donora za njihovog ljubimca. Kako je pri transfuziji krvi vrlo važna brzina, bilo bi dobro da je prikupljena krv uskladištena na jednome mjestu. U suradnji s pokretačicama web-stranice www.ljubimci-donori.com želim pomoći vlasnicima da se imaju komu i gdje obratiti – poručuje Kastratović, dodajući da vjeruje kako će se uskoro baza pasa donora povećati kako bi pomoć u slučaju potrebe bila što brža. Dakako, prije same transfuzije pas donor mora zadovoljavati određene uvjete, među kojima je određena tjelesna težina, dobro zdravstveno stanje, redovito cijepljenje, odnosno čišćenje od parazita i dr.

- Nadam se da ću uspjeti u ovoj namjeri. Svoju kujicu Galu, naravno, upisala sam u bazu jer je idealan donor i pozivam sve koji mogu da učine isto – pozvala je ova Osječanka.
M. Mihelić

Najčitanije iz rubrike