Svijet
POLICIJA INTERVENIRALA BLIZU GRANICE S HRVATSKOM

U Bihaću blokiran vlak, a migranti vraćeni u Sarajevo
Objavljeno 10. studenog, 2018.

Migranti, njih 146, napustili su vlak na željezničkoj stanici u Bihaću i uz veliko policijsko osiguranje prešli u autobuse koji će ih prevesti do Sarajeva, prenose BiH mediji situaciju s migrantima koja se dogodila u susjedstvu.

Policija iz Unsko-sanske županije u četvrtak navečer zaustavila je vlak s oko 146 migranata koji su stigli u Bihać te ga više od 12 sati drži blokiranim jer se tamošnje vlasti protive smještaju migranata u toj županiji i traže njihov povratak u Sarajevo, dok su iz Željeznica Federacije BiH upozorili da je njihov vlak "nezakonito zarobljen" u Bihaću.Kako je za medije potvrdila glasnogovornica policije Unsko-sanske županije, vlak s migrantima bio je blokiran na željezničkoj postaji u Bihaću. "Sedam migranata je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) prebacila u prihvatne centre u Bihaću s obzirom na to da se radi o ranjivim kategorijama, odnosno o ženama i djeci", rekla je glasnogovornica MUP-a Snežana Galić.Prema njezinim riječima, vlak nema dopuštenje vlasti za iskrcavanje te se vode pregovori za vraćanje migranata u Sarajevo. Problem je nastupio jer migranti nemaju dovoljno novca za povratne karte. Iz Željeznica Federacije BiH u petak su priopćili kako je njihov vlak u Bihaću "nezakonito zarobio" MUP Unsko-sanske županije. Upozorili su kako je policija uz migrante onemogućila i drugim putnicima s uredno kupljenim kartama da nesmetano putuju na relaciji Bihać - Sarajevo. Najavili su podizanje tužbe za naknadu štete od Vlade Unsko-sanske županije te prijave protiv ministra unutarnjih poslova i ravnatelja tamošnje županijske policije. Vlasti iz Unsko-sanske županije, koje su suočene s najvećim priljevom migranata koji preko ilegalnih prijelaza pokušavaju ući u Hrvatsku i dalje nastaviti prema zemljama Europske unije, prošloga mjeseca donijele su odluku o onemogućavanju ulaska migranata u tu županiju. Oni, prema medijskim navodima, svejedno dolaze na to područje u nadi da će nastaviti svoj put.U Željeznicama FBiH smatraju da je došlo "do nezakonitog zarobljavanja vlaka i do nasilne blokade željezničkog prometa." Stoga su Željeznice FBiH najavile podnošenje tužbe protiv Vlade Unsko-sanskog kantona i prijave protiv dužnosnika MUP-a.V.T./H
Nije prvi put
Slična situcija dogodila se i 24. listopada kada za 90 migranata koji su doputovali iz Sarajeva u Bihać nije dopušteno iskrcavanje iz vlaka. Oni su tada, isto tako autobusima, vraćeni u Sarajevo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike