Mozaik
POČINJE ZAGREB FILM FESTIVAL

Dolazi producentica Larsa von Triera, Marianne Slot
Objavljeno 9. studenog, 2018.
VR tehnologija, vrhunski predavači i masterclassovi u programu Industrije, edukacijske platforme ZFF-a

Uz filmski program, Zagreb Film Festival čine i programi edukacije profesionalaca, mladih filmaša, ali i svih zainteresiranih kroz poseban program Industrija koji čine brojne radionice i predavanja na kojima se otkrivaju tajne zanata filmske proizvodnje.

Ove jeseni u toj ulozi 16. ZFF dočekuje zvučna imena europske filmske industrije među kojima se ističe Marianne Slot, producentica većine filmova Larsa von Triera (počevši od kultnog "Lomeći valove" do "Kuće koju je sagradio Jack") i filmašica s više od 25 godina staža i sudjelovanja na mnogim međunarodnim produkcijama redatelj/ica kao što su Sergei Loznitsa, Benedikt Erlingsson, Naomi Kawase ili Yeşim Ustaoğlu. Ta francuska producentica danskih korijena u Cannesu je 2015. nagrađena odlikovanjem Francuskog viteškog reda za umjetnost i književnost, a njezin posljednji film, uvrnutu akcijsku komediju o ekoaktivistici koja lukom i strijelom juriša na industriju aluminija, "Halla ide u rat", gledamo u glavnom natjecateljskom programu ovogodišnjeg festivala. Predavanje će održati u petak, 16. studenoga, u 17 sati nakon čega će biti prikazan film u njezinoj produkciji, "Nježna žena" (2017.) redatelja Sergeija Loznitse.U suradnji s Restart Labelom i Kinedokom organiziramo studiju slučaja mađarskog redatelja Balazsa Simonyija pod nazivom Trči, redatelju, trči! – Trostruki život filmaša (subota, 17. studenoga, u 16 sati). Publika će prije predavanja imati priliku pogledati njegov dokumentarni film "Ultra" snimljen u koprodukciji s HBO-om s temom Spartatlona, jedne od najprestižnijih i najzahtjevnijih utrka koja pokriva povijesnu trasu od 246 kilometara od Atene do Sparte i traje 36 sati, a koju je redatelj završio čak šest puta. Studija slučaja pokazat će kako izgleda rad na filmu u kojemu je redatelj ujedno i protagonist te kako raditi s golemom količinom materijala (više od 250 sati).U ponedjeljak, 12., i utorak, 13. studenoga, održat će se VR radionica za mlade Virtualni Alep organizirana u suradnji s udrugom Are You Syrious, a tijekom koje će se sudionici (10+) upoznati s inspirativnom vizijom 14-godišnjeg Mohameda Kteiša koji je na uništenje svog rodnog grada Alepa odgovorio kreiranjem makete grada koju su VR stručnjaci pretočili u virtualnu stvarnost. Sudionici će slijediti njegov primjer i "rekonstruirati" Zagreb papirnatim maketama. Voditelji radionice (Alex Pearson, kreativni producent, i Andy Overton, 3D animator i kreativni tehnolog) zatim će makete prebaciti u digitalni oblik i stvoriti njegovu verziju u virtualnoj stvarnosti. Virtualni Alep premijerno je prikazan na festivalu Sheffield DocFestu, a jedinstvenu priliku za sudjelovanje imaju svi uz jedini uvjet poznavanja engleskog jezika. Prijave za dvodnevnu radionicu (12. i 13. studenoga od 16.30 do 20 sati) otvorene su (inja@zagrebfilmfestival.com) i traju do popunjenja mjesta. T.K.
12. i 13.
12 i 13

studenoga, održat će se VR radionica za mlade Virtualni Alep organizirana u suradnji s udrugom Are You Syrious
MASTERCLASS
Masterclass će održati i nagrađivani islandski redatelj i scenarist Hafsteinn Gunnar Sigurðsson (14. studenoga, u 16h) čiji je treći film “Kucni u drvo” na repertoaru domaćih kina nakon što je bio predstavnik Islanda za Oscara. Zagrebačkoj će publici govoriti o tome kako iz njegova iskustva ograničenja i pritisci pod kojima se filmovi produciraju vode k boljem poznavanju vlastitih granica te kreativnim rješenjima koja nisu posve očita.
Najčitanije iz rubrike