Sport
NOVI IZAZOV ZA BIJELO-PLAVE

Gostovanjem u Koprivnici počinje novi vrlo zahtjevan mini ciklus
Objavljeno 9. studenog, 2018.
U momčad bi se mogao vratiti Mudražija, koji je bio strijelac na posljednjem gostovanju u Podravini

Nogometaše Osijeka, opet, nakon jednog domaćeg poraza očekuje zahtjevan mini ciklus od četiri susreta. Prije mjesec i pol dana u Gradskom vrtu slavila je Gorica (1:0), a nakon toga su bijelo-plavi četiri puta gostovali te ostvarili tri pobjede i remi. Sada je na osječkom stadionu slavio Dinamo, a Osijek će se u sljedećem razdoblju naći pred sličnim izazovom kao i nakon poraza od Velikogoričana.

U sljedeća četiri susreta momčad Zorana Zekića prvo će dvaput u goste (Slaven Belupo, Lokomotiva) pa će kod kuće dočekati Rijeku, a nakon toga ju čeka gostovanje kod Gorice. Nema dvojbe da ta serija sa sobom nosi mnoge opasnosti, ali i izazove, jer ako bi u njoj Osijek bio uspješan kao u onom prethodnom mini ciklusu, to bi značilo povratak na drugo mjesto prvenstvene ljestvice.
Koprivnica pa stanka
No niz koji dolazi ipak se razlikuje od onog u kojem je Osijek bio uspješan. Tada su bijelo-plavi redom igrali protiv momčadi iz donjeg dijela tablice, a u tom je mini ciklusu najvrjednija bila pobjeda u Splitu nad Hajdukom. Ovaj put teško je odrediti koje je od tih predstojećih gostovanja najneugodnije. Ipak, mnogi su skloni na taj nazivnik svesti ono prvo, subotnje, u Koprivnici. Osijek tamo, prošle sezone, nije pobijedio. Poraz i remi, a i u tom remiju spašavali su bijelo-plavi živu glavu jer je Škorić izjednačio duboko u sudačkoj nadoknadi. Poraz je, pak, došao u posljednjem kolu, a u toj su utakmici Osječani poveli, a domaćini preokrenuli rezultat u posljednjih šest minuta, nakon što je isključen Gabrijel Boban. Uglavnom, Koprivnica kao gostovanje Osječanima nikada baš nije odgovarala. Neće ni ovaj put, jer Koprivničani su baš žilava momčad, o čemu najbolje govori njezin učinak u dosadašnjem dijelu sezone. Neodoljivo podsjećaju na lanjski Osijek, jer su u 13. kola čak sedam puta remizirali i samo dvaput pobijedili. Osim toga, kod kuće Slaven Belupo baš ne briljira jer je u sedam susreta pobijedio samo dvaput, isto toliko puta je remizirao, a triput je poražen. No sve te statistike ne igraju nekakvu posebnu ulogu ako ti taj stadion ne leži, kao što je to s Osijekom. Istina, prije dvije sezone Osječani su oba puta na njemu slavili, ali i to su bili dramatični susret s preokretima i neizvjesnošću. Treba znati i kako je Slaven Belupo posljednja dva domaća susreta izgubio od Gorice i od Dinama, pa će okršaj s bijelo-plavima doživjeti kao priliku za popravljanje dojma na domaćem terenu.- Samo da uspješno prođemo Koprivnicu, pa onda možemo u miru otići na stanku, koju nestrpljivo čekamo. Računam kako ćemo se tijekom nje konačno ekipirati, da će nam se vratiti većina ozlijeđenih i bolesnih igrača te da ćemo u završnicu jeseni ući ekipiraniji nego što je to dosad bio slučaj - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.Nije loše što ta stanka dolazi uoči posebno važnog gostovanja, kod Lokomotive, koja je izravni suparnik bijelo-plavima u borbi za drugo mjesto. Imat će Zekić mogućnost u miru pripremiti taktičke stvari za taj susret. No prvo treba u Koprivnici nastaviti uspješnu seriju na gostovanjima.
Povratak Janže i Mudražije
Za susret sa Slaven Belupom Zekiću će opet nedostajati cijela mala vojska igrača. Ezekiel Henty izišao je iz bolnice, ali neće biti u konkurenciji za momčad, isto vrijedi za Tomislava Šoršu i Dmitra Lopu, koji se oporavljaju od ozljeda, te Petra Bočkaja, koji se bori protiv vodenih kozica. Ovaj put tri žuta kartona spriječit će nastup Domagoja Pušića i Danijela Lončara, a već odavno je izvan stroja Muzafer Ejupi. Opet sedam ljudi u outu, ali ima i dobrih vijesti. Vraćaju se Erik Janža i Marin Pilj, koji su preskočili derbi zbog žutih kartona, a cijeli tjedan je u punom pogonu i Robert Mudražija, koji je do ozljede bio ključni čovjek sredine terena.- Njegova ozljeda bila nam je najveći hendikep jer je on baš pravi motor naše momčadi u sredini terena. Igrao je u dobroj formi, davao ton i agresivnost igri na sredini terena. On nam je baš nedostajao - kaže Zekić.Tome treba dodati kako se u normalan trening vratio i Boško Šutalo, koji se ozlijedio u Puli. Inače, Mudražiju možemo očekivati u početnoj postavi bez obzira na to što je izvan stroja bio mjesec i pol dana (ozlijedio se u 12. minuti susreta s Goricom u Gradskom vrtu, nap. a.), a nije naodmet podsjetiti kako je baš on bio strijelac na posljednjem gostovanju u Podravini. Zekić jednostavno nema drugog izbora s obzirom na Pušićev izostanak. Tako će najvjerojatnije u sredini terena ordinirati Ćavar, Mudražija i Kamenar, osim ako treneru ne padne na pamet kakvo iznenađenje pa da krene s Piljem. No čisto sumnjamo u takvu mogućnost. Ostalo će biti isto kao protiv Dinama, s iznimkom povratka Janže na lijevi bok. Naravno, opet će najvažnije biti kako će Osijek ući u taj susret. U posljednje vrijeme nemaju Osječani problema s pristupom, posljednji loš ulazak u utakmicu dogodio im se još protiv Rudeša, ali taj su susret na kraju riješili u svoju korist. No, zanimljivo, u posljednja dva prvenstvena dvoboja bijelo-plavi bolje odigraju prvi dio susreta, što je dosad rijetko bio slučaj, jer su najveći dio pogodaka zabijali u drugom poluvremenu. No taj kvalitetan ulazak u utakmicu na kraju nisu uspjeli naplatiti ni protiv Istre 1961 u Puli, gdje su remizirali, ni u derbiju s Dinamom, koji su izgubili.- Platili smo cijenu tih brojnih problema s ozljedama. U tim susretima na klupi nisam imao igrača koji bi mogli ući kada smo počeli gubiti svježinu te zadržati ili možda dodatno podignuti ritam igre koji smo nametnuli u prvom poluvremenu tih utakmica. No nema kukanja, do stanke se moramo snaći s ovim što imamo na raspolaganju - zaključio je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.S obzirom na to koliko je zahtjevan sljedeći mini ciklus, Zekiću bi stvarno itekako dobro došlo da na raspolaganju ima sve svoje snage. U sva četiri sljedeća susreta Osijek će morati igrati s punim gasom, a pri tome je iznimno važna širina izbora u igračkom kadru, koja je trenutačno limitirana.
Dalibor Keler
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike