Osijek
GRAĐANI SAMI MIJENJAJU VIZURU GRADA

Osječani ulažu 30 mil. kuna u obnovu zgrada
Objavljeno 9. studenog, 2018.
Preko Fonda za zaštitu okoliša pokrenuto je 20 projekata energetske obnove stambenih zgrada na upravljanju kod Zavoda

U određeni će se broj stambenih zgrada na upravljanju kod Zavoda za stanovanje Osijek, koji trenutačno upravlja s njih 1598, ove godine uložiti do sada najveća financijska sredstva - vrijednost radova premašit će iznos od 30 milijuna kuna. Kada radovi budu završeni, to bi trebalo promijeniti vizuru pojedinih dijelova grada.

Naime, preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuto je 20 projekata energetske obnove zgrada na upravljanju kod Zavoda (riječ je o 30-ak ulaza stambenih zgrada), na kojima se obnavljaju pročelja, krovovi i stolarija."Na taj će način suvlasnici ostvariti čak do 60 posto nepovratnih sredstava ukupne vrijednosti obnove, na što smo iznimno ponosni, jer će time suvlasnici ostvariti znatne financijske uštede. Također, ušteda je na toplinskoj energiji minimalno 50 posto, a praksa je pokazala da su uštede nakon završetka radova veće i od 60 posto. Dobar je primjer za navedeno i stambena zgrada na upravljanju kod Zavoda u Kneza Trpimira 1b, koja je prva obnovljena preko nacionalnog fonda i koja je u tadašnjim uvjetima ostvarila financijsku uštedu od 40 posto nepovratnih sredstava (ukupna vrijednost radova iznosila je 1,4 milijuna kuna)", kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda.Dodaje kako se zgrade na upravljanju kod Zavoda obnavljaju i preko kreditne linije čiju kamatu sufinanciraju Osječko-baranjska županija, s dva posto, i Grad Osijek, s jedan posto. Također, Županija sufinancira i izradu projektne dokumentacije za zgrade, i to do 50.000 kuna. Preko te kreditne linije u 2018. obnovljeno je, ili je njihova obnova u tijeku, 25 stambenih zgrada. Kada je riječ o ulaganjima toga tipa, u Zavodu su posebno ponosni na činjenicu da u renoviranje ulazi sve više zgrada koje čine kulturno dobro."Velik se dio zgrada povjerenih na upravljanje nalazi u užem gradskom središtu, odnosno zaštićenim povijesnim zonama samoga grada. Kako je riječ o objektima koji su zaštićeno kulturno dobro, za sve je građevinske zahvate potrebno ispuniti uvjete koje propisuje Konzervatorski odjel. Suvlasnici tih stambenih zgrada financijska sredstva osiguravaju preko Zavoda kreditnim linijama osiguranima kod poslovnih banaka, gdje kamatnu stopu u određenom postotku sufinanciraju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija ako su sredstva na računu zajedničke pričuve nedostatna. Ovlašteni nadzorni inženjeri Zavoda besplatno izrađuju troškovnike za sanaciju krovova i pročelja te se nakon toga pristupa provođenju postupka pozivnog natječaja da bi se postigla što povoljnija cijena i uvjeti za same suvlasnike. Nadzor nad predmetnim radovima obavljaju inženjeri Zavoda, pri čemu suvlasnici nemaju nikakav dodatni trošak za angažiranje vanjskog nadzora, što se kod većine drugih upravitelja dodatno naplaćuje", kaže Bodražić.
Ivana Solar
POMOĆ NOVCEM OD SPOMENIČKE RENTE
“Grad Osijek također je omogućio suvlasnicima preko javnog poziva povlačenje novca od spomeničke rente za obnovu pročelja i krovova, a najbolji je primjer za to obnova zgrade na Europskoj aveniji, koja je potaknula i suvlasnike drugih zgrada na prijavu i prikupljanje dokumentacije za odobrenje sredstava iz spomeničke rente. Posebno raduju primjeri obnove zgrada u užem gradskom središtu, primjerice obnova zgrada u Kapucinskoj, Keršovanijevoj, Zagrebačkoj, Jägerovoj i Reisnerovoj”, kaže direktor Zavoda Bojan Bodražić.
Bojan Bodražić

direktor Zavoda za stanovanje

Svemu su prethodile tribine po gradskim četvrtima i sastanci u samim zgradama na kojima su djelatnici Zavoda animirali i upoznavali suvlasnike s mogućnostima obnove višestambenih zgrada.
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

ROBERT SEMEŠI KOORDINATOR U MKD-U NÉPKÖR

"I ti možeš naučiti mađarski, hrvatski je neusporedivo teži"

Najčitanije iz rubrike