Objavljeno 8. studenog, 2018.
Na glavnoj tržnici i dalje je bogata ponuda voća i povrća iako je već sredina studenog
Uobičajeno dobra ponuda dočekala je posjetitelje tržnice i ovoga četvrtka. Lijepo vrijeme samo je dodatno povećalo broj kupaca na tržnici, među kojima je bila i sugrađanka Maja koju smo zatekli u kupnji raštike. Pola kilograma raštike, koliko je kupila, te pola kilograma šampinjona bit će joj, kaže, dovoljno za pripremu zanimljivog jela - rižota od raštike i šampinjona.
- Potrebno je oko 60 dag riže, crveni luk, češanj češnjaka, malo bibera, raštika, gljive i povrtni temeljac. Najprije se napravi klasičan rižoto s lukom uz podlijevanje temeljcem. Kad je riža zamalo gotova, dodaju se sjeckane gljive i prethodno blanširana raštika. U rižoto se može dodati vegeta ili čak i parmezan po želji, a zanimljivo je da se ne kuha dugo, jer ni raštika ni gljive ne smiju biti prekuhane - ispričala je Maja. Dodajmo tome da je kilogram raštike na gornjogradskoj tržnici 12, a šampinjoni se prodaju za 20 kuna za kilogram. Naša je sugovornica kupila po pola kilograma i dobila ukusan prilog za 16 kuna i preporučuje ga svima.Inače, od ostalih cijena na tržnici ističe se niska cijena jabuka koje je moguće pronaći već za dvije kune po kilogramu. Na brojnim mjestima prodaju se za tri kune, ali i za pet. Prodavači su se potrudili ponuditi i već gotovu zimnicu - turšiju, ciklu, kisele krastavce, rezanu kiselu papriku, i to po 15 kuna za staklenku, koliko stoji i litra soka od domaće rajčice. Po akcijskim cijenama prodaju se mandarine i za tri kilograma plaća se deset kuna, dok je cijena po kilogramu pet. Akcijska je i ponuda jaja, i to 30 komada za 21 kunu. Cijena kilograma kelja stoji 10 kuna, a čepinski se kupus prodaje za pet.Pet kilograma krumpira stoji 20 kuna, a kilogram brokule je 20 kuna. Po pet i šest kuna u ponudi je koraba, vezica blitve stoji pet kuna, krastavci osam.
Marija Mihelić
BUNDEVE NA ZELENOM ČETVRTKU
Bundeva je i nadalje glavna tema Zelenog četvrtka. Svoj urod predstavio je vlasnik OPG-a Damir Lukač, čije su bundeve turkinje i tambure posjetitelji imali priliku kušati i kupiti. Znalački kaže kako je turkinja “kraljica pećnice”, dok je druge vrste moguće pripremiti u brojnim jelima. Manifestaciju je dodatno začinila Ljiljana Olujić iz Eko Rural neta priredivši kruh od brašna butternut tikve te bučinim brašnom.
- Pripremila sam paštetu od bundeve i začinima, potom namaz s rogačem i narančom te jabukom i cimetom – odala nam je recept Olujić koja je pripremila i sok od bundeve s mandarinom i bananom.