Novosti
MEĐU NAJGORIMA U EUROPI

Zabrinjavajuće: Čak 33 % naših petnaestogodišnjaka pije alkohol svakog tjedna
Objavljeno 9. studenog, 2018.

Novo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, koje je pratilo ponašanje i konzumaciju alkohola među petnaestogodišnjacima u Europi u razdoblju 2002. - 2014., pokazalo je zabrinjavajuće rezultate za Hrvatsku.


Naime, rezultati pokazuju da čak 33 posto hrvatskih petnaestogodišnjaka pije alkohol svaki tjedan i po tome su prvi među svojim vršnjacima u Europi. Nakon Hrvatske, najgori su Malta, s 32 posto, i Italija, s 31 posto. Osim toga, Hrvatska je u skupini od samo nekoliko europskih zemalja u kojoj se opijanje učenika nije smanjilo u odnosu prema 2002. godini.
"Nažalost, ti rezultati konzistentni su sa sličnim istraživanjima i kao društvo si moramo postaviti pitanje zašto petnaestogodišnjaci u gotovo cijeloj Europi znatno manje piju nego prije petnaestak godina, a u Hrvatskoj ne. Zašto zabrane i edukacija u Hrvatskoj ne daju rezultate? Provode li se zakoni i jesu li kazne dovoljno odvraćajuće? Apeliram na ministarstvo zdravstva i druge odgovorne da se odlučno uhvate u koštac s ovom pošasti‘‘, izjavila je hrvatska europarlamentarka dr. Biljana Borzan, koja je u srijedu u Europskom parlamentu organizirala konferenciju o nadolazećim izmjenama označavanja sastava i energetske vrijednosti na ambalaži alkoholnih pića.
Na konferenciji su bili prisutni predstavnici Europske komisije, proizvođača piva, vina i žestokih pića i raznih medicinskih i nevladinih udruga. Glavna tema razgovora bila je činjenica da je, od svih proizvođača prehrambenih proizvoda, samo alkoholna industrija izuzeta od zakonske obveze označavanja energetske vrijednosti (kaloričnosti) i sastava na ambalaži. To je dovelo do situacije da proizvođač mlijeka ili soka mora te podatke stavljati na proizvod, a proizvođač votke ili rakije ne. Predstavnici Europske komisije najavili su da će, vjerojatno u sljedećoj godini, predložiti da označavanje kalorija postane obvezno na europskom tržištu.
"Potrošači imaju pravo znati što kupuju i piju i zato smatram da je trenutačna situacija nepravedna. Osim toga, označavanje kalorijske vrijednosti među mladima će podignuti svijest da alkohol zapravo deblja, malo njih zna da samo čista mast ima više kalorija od alkohola. Novim generacijama, odraslima na Instagramu i sličnim platformama, to bi mogao biti faktor koji će ih odvraćati od alkoholiziranja‘‘, smatra Borzan. I.M.
Hrvatska je u skupini europskih zemalja u kojima se opijanje učenika nije smanjilo u odnosu prema 2002.
Možda ste propustili...

BURILOVIĆ SA SKUPŠTINE HGK PORUČIO:

Trendovi pozitivni, manjak radne snage zabrinjava

ROSARIA SILVA DE LAPUERTA U ZAGREBU

Plenković s potpredsjednicom Suda EU

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana