Novosti
STOGODIŠNJICA ZAVRŠETKA PRVOG SVJETSKOG RATA

Važnost dijaloga i pomirenja kako se veliki ratovi ne bi ponovili
Objavljeno 9. studenog, 2018.
Stogodišnjica završetka Prvoga svjetskoga rata bila je tema rasprave koja je u četvrtak održana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, uz sudjelovanje veleposlanika vodećih europskih zemalja koji su redom istaknuli važnost dijaloga i pomirenja kako se veliki ratovi 20. stoljeća ne bi ponovili.
Uoči Pariškog mirovnog foruma, raspravu "Stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata: od prvog globalnog sukoba do dijaloga i pomirenja“, organiziralo je francusko veleposlanstvo u suradnji s Filozofskim fakultetom u Zagrebu. Prvi svjetski rat, koji se naziva i Velikim ratom, završio je 11. studenoga 1918., po opsegu je bio svjetski jer je uključio i Kinu i Japan, ali se primarno vodio u Europi. Završio je potpunom promjenom političke slike Europe u kojoj su nestala carstva, a u Rusiji je počela boljševička revolucija koja će obilježiti 20. stoljeće. Stoga je i stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata, rečeno je, europski projekt kojim se šalje poruka važnosti multilaterale i dogovora koji trebaju biti budućnost Europe kroz NATO i Europsku uniju. Uz francusku veleposlanicu Corinne Meunier sudjelovali su predstavnici njemačkog, britanskog, austrijskog i talijanskog veleposlanstva te kanadski ambasador koji je govorio s pozicije Kanade koja je početkom 20. stoljeća bila dio britanskog imperija,
Moderator povjesničar Tvrtko Jakovina ustvrdio je kako je samo u Hrvatskoj između 1914. i 1918. od gladi umrlo 100.000 ljudi, a više od 100.000 stradalo ih je na bojištu.
Ratovi su teške katastrofe u kojima stradavaju generacije, rekla je veleposlanica Meunier, upozorivši da mir nije stabilan pojam, nego se na njemu treba raditi kako se ne bi ponovio rat u kojem je samo na bojištima stradalo 15 milijuna ljudi.
Rasprava u Zagrebu održana je uoči Pariškog mirovnog foruma, središnjeg obilježavanja stogodišnjice kraja rata koji je promijenio Europu. Pariški mirovni forum počinje u nedjelju, 11. studenoga, točno na godišnjicu potpisivanja mirovnog sporazuma u Versaillesu, a očekuje se dolazak između 70 i 80 svjetskih lidera. Na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, na obljetnici će biti i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Svečanost će se održati podno Slavoluka pobjede u Parizu na stotu obljetnicu potpisivanja primirja. S predsjednikom Macronom te ostalim svjetskim čelnicima Grabar-Kitarović će se nakon svečanosti susreti u Elizejskoj palači. Istoga dana, u poslijepodnevnim satima, hrvatska predsjednica govorit će na plenarnoj sjednici Pariškog foruma za mir koju će otvoriti Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel te glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.
Dan ranije, u subotu, Grabar-Kitarović nazočit će svečanoj večeri koju će za visoke uzvanike prirediti Emmanuel Macron.
Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu obilježit će stotu godišnjicu završetka Prvoga svjetskog rata, izložbom "1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj", koja se otvara u nedjelju, 11. studenoga, s fokusom na ključnim događajima tijekom posljednje ratne godine za rješavanje hrvatskog nacionalnog pitanja. Izložba donosi 518 izložaka, muzejskih predmeta, arhivske, filmske i knjižnične građe, koji svjedoče o vojnim, političkim, socijalnim prilikama te o svakodnevici tog razdoblja. H/D.Pav.
518

izložaka prikazuje izložba "1918. - prijelomna godina u Hrvatskoj" u Hrvatskom povijesnom muzeju