Novosti
OPASNOST OD BIJEGA

Ivica Todorić ostaje u istražnom zatvoru
Objavljeno 8. studenog, 2018.
Odvjetnici su rekli kako su ponudili milijun kuna jamčevine, ustvrdivši kako su u Engleskoj standardi niži

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić prihvatio je prijedlog obrane da se ukine pritvor bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, smatrajući da zbog jednog preostalog neispitanog svjedoka to ne bi bilo osnovano, ali je prihvatio novi prijedlog tužiteljstva da se Todoriću pritvor odredi zbog opasnosti od bijega.


Osnivač Agrokora osumnjičen je za izvlačenje milijardu i 142 milijuna kuna iz svoje nekadašnje tvrtke, a Hrvatskoj je iz Velike Britanije izručen u srijedu navečer i izravno je iz zagrebačke zračne luke odveden u zatvor u Remetincu gdje ga je u četvrtak, osim odvjetnika, posjetila i supruga Vesna.

Ponudili jamčevinu


Nakon odluke suca istrage o novom jednomjesečnom zatvaranju, Todorićevi branitelji Jadranka Sloković i Čedo Prodanović pojasnili su da njihov branjenik nije pritvoren zbog utjecaja na svjedoke, nego zbog opasnosti od bijega. "Ponudili smo jamčevinu, sve uvjete pod kojima je on bio pušten u Engleskoj. Identičnu jamčevinu, sve mjere opreza. No, zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isti. Ovdje je bitno viši standard i jamčevina mora biti bitno viša. Ponudili smo 118 tisuća funti. U Engleskoj je očito standard mnogo niži nego kod nas", kazali su Sloković i Prodanović, dodavši kako su ponudili milijun kuna jamčevine. "Imamo pravo na žalbu, poduzet ćemo sve da naš klijent iziđe", dodala je Sloković.
"Nedostupnost u postupku ne znači bijeg, on je u Britaniji koristio legalna prava, a treba reći i da ga nitko u Hrvatskoj tijekom šest mjeseci predistražnog postupka nije ništa pitao. On se samo zatekao u Engleskoj", rekao je nakon ročišta Prodanović.

 

Odvjetnica Sloković koja je Todorića u četvrtak prijepodne najprije posjetila u Remetincu, ranije je izjavila da Todorić nije bio u bijegu, nego se zatekao u Engleskoj, ali i da u slučaju Agrokor nije bilo izvlačenja novca za privatni račun te da je sve ostalo u koncernu.
Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12 Agrokorovih menadžera i revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Iako se nakon izručenja i smještanja u Remetinec nagađalo da će Todorić već u četvrtak biti ispitan u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, do toga nije došlo.
Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, uoči ročišta na novinarsko pitanje jesu li ispitani svi svjedoci u istrazi u kojoj se Todorić i njegovi suosumnjičenici terete za izvlačenje novca iz Agrokora kazao je da je neispitan ostao jedan svjedok "koji se prema podacima u spisu nalazi u Švicarskoj, i njegovo ispitivanje bit će provedeno zamolbenim putem". Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić izjavio je u srijedu navečer da bi istraga trebala završiti "početkom godine" te da bi brzo nakon toga trebala uslijediti "državnoodvjetnička odluka hoće li se podići optužnica, ili će se postupak obustaviti".

Više istraga

Nekad najmoćniji hrvatski gospodarstvenik Ivica Todorić izručen je točno godinu dana od uhićenja u Londonu, gdje se sklonio poslije izbijanja afere Agrokor. Na temelju europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska Todorić je lani, 7. studenoga, uhićen u Londonu, gdje je pobjegao uoči pokretanja istrage, tvrdeći da ga politički progone hrvatske vlasti. Nakon što mu je u listopadu potvrđena odluka o izručenju Hrvatskoj, izjavio je kako je "malo razočaran", ali da je spreman za daljnje bitke.
Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeni su i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly, koja je radila revizorska izvješća za Agrokor. Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu "nepripadnu imovinsku korist" od milijardu i 142 milijuna kuna, Državno odvjetništvo pribraja i dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga. Osnivač Agrokora suočen je i s istragom koja se odnosi na zajmove koje je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru i koje tužiteljstvo smatra nezakonitima. Osim Ivice Todorića, tom su istragom obuhvaćeni i njegov sin Ivan Todorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ruždjak.
Ivici Todoriću blokirana su 64,4 milijuna eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi.
Dijana Pavlović/HINA
 
"TAMO GDJE JE TODORIĆ ZAVRŠIO, NASTAVILI SU ORTACI IZ GRUPE BORG"
Todorićevo izručenje u četvrtak su komentirali predstavnici parlamentarne oporbe. Mostov politički tajnik Nikola Grmoja ustvrdio je kako se, s obzirom na dosadašnje iskustvo, može očekivati višegodišnja pravosudna trakavica, a ocijenio je i kako se sa slučajem Agrokor "nije dogodio kraj ortačkog kapitalizma, nego su se akteri samo malo izmiješali - neki su nestali, a neki su nastavili egzistirati". Rekao je kako je Most u saborsku proceduru uputio kompletnu reformu pravosuđa. "Želimo u perspektivi izgraditi institucije u kojima će svaki građanin ove zemlje imati brzo i pošteno suđenje”, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Agrokor je, kazao je, zapravo bio zavod za zapošljavanje i ministarstvo socijalne skrbi za hrvatske političare gdje su uhljebljivali rodbinu, prijatelje, kumove, a zauzvrat bi dobivali potporu i glas. "Oni su s druge strane pomagali Todoriću i kada bi on izišao s tim povjerljivim informacijama, a s druge strane i oni koji imaju povjerljive informacije, dogodio bi se nuklearni rat", ustvrdio je Grmoja.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je kako će od Ivice Todorića biti zanimljivo čuti o čemu je oko Agrokora razgovarao s premijerom i ministrima te tko mu je pomagao u stvaranju poslovnog carstva, ističući da tamo gdje je Todorić završio u Agrokoru, nastavili su "ortaci iz grupe Borg". "Todorića se tereti za izvlačenje novaca koji je postao obrazac ponašanja i grupe Borg nakon što je preuzela kontrolu za Agrokor. Ove dvije situacije, odnosno ova dva cilja, imaju kompletnu istu posljedicu, jer je novac izvučen iz Agrokora i u jednom i u drugom slučaju", rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u Puli.
Odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović najavili su žalbu na odluku o pritvoru
Možda ste propustili...