Regija
GRADE FARMU MUZNIH KRAVA OD 5,5 MILIJUNA KUNA

Sirevi OPG-a Pranjić su među najboljima u državi
Objavljeno 9. studenog, 2018.
Za kušaonicu i dostavno vozilo OPG-u je odobreno nepovratnih 50.000 eura
DRENOVCI

OPG Anje i Mije Pranjić iz Drenovaca u srcu Cvelferije, koji je izabran za najbolji OPG u Hrvatskoj za 2017. i ponio laskavi naslov "Zlata vrijedan", ponovno se okitio zlatom. Na Nacionalnom ocjenjivanju sireva i drugih mliječnih proizvoda njihov polutvrdi kuhani sir s vlascem i polutvrdi kuhani dimljeni sir osvojili su zlatnu medalju, a polutvrdi kuhani dimljeni sir s paprikom srebrnu. Priznanja su im uručena na SirCrofestu održanom prošlog vikenda u Zagrebu. U sklopu Festivala hrvatski sirari predstavili su se na Trgu bana Jelačića, a štand OPG-a Pranjić izabran je za najbolje uređen štand.


Pranjići su poznati mljekari i proizvođači kravljeg sira. Obrađuju 43 hektara zemlje, vlastite i u zakupu i sami proizvode hranu za stoku. U mužnji trenutačno imaju 35 krava koje dnevno daju više 600 litara mlijeka, o čijoj kvaliteti svjedoči oznaka "Mlijeko hrvatskih farmi". Nešto više od 200 litara dnevno prerađuju u sir. Uz svježe meke, proizvode i druge vrste sireva, polutvrde, tvrde, kuhane, dimljene i s raznim dodatcima - paprikom, vlascem, bučinim sjemenkama, vrganjima, češnjakom, biberom, peršinom, koprivom...

Ulažu u proizvodnju

Za proizvodnju domaćeg sira vrhunske kvalitete zadužena je supruga Anja, koja se školovala za sirarku. S ciljem osiguranja uvjeta za proizvodnju većih količina sira, kontinuiteta proizvodnje i isporuke na tržište Pranjići su vlastitim sredstvima izgradili i opremili minisiranu u kojoj se mjesečno prerađuje više od šest tisuća litara mlijeka. Sve što dobiju i zarade ulažu u proizvodnju. Čine sve kako bi opstali i u svome dvorištu i dalje zarađivali za sebe i svojih petero djece, koji im pomažu u svakodnevnim poslovima.
Uspješni su u povlačenju europskog novca, a aplicirali su na nekoliko mjera. Odobren im projekt gradnje nove suvremene farme s robot-mužnjom kapaciteta 50 muznih krava.
- U tijeku je dogovor s bankom oko financiranja i na proljeće kreće gradnja. Ukupna vrijednost projekta je 5,5 milijuna kuna. Na mjeri 4.1.1. dobili smo 50 posto sufinanciranja, a 75 posto na mjeri 4.1.2., a tu je riječ o nitratnoj direktivi - pojašnjava Mijo.
Nova farma će im puno značiti i olakšati posao, osigurati prostor, kapacitete i sve potrebne uvjete držanja krava, od osvijetljenosti, kapaciteta zraka, mjesta ležišta do same mužnje. Robot-mužnja omogućuje da krave svojevoljno, po potrebi, odlaze na mužnju, što automatski povećava broj mužnji s dosadašnje dvije na tri dnevno. Robotizacija farme u konačnici bi trebala povećati i proizvodnju mlijeka za 30 posto.
Potražnja raste

- U sklopu projekta završit ćemo kompletnu infrastrukturu oko farme, silose za silažu, nadstrešnicu za mehanizaciju, puteve, što nam je vrlo važno - kaže Mijo. Rok za završetak realizacije odobrenog projekta je 36 mjeseci, a vjeruje da će u jesen sljedeće godine farma biti završena.
- Išli smo i na mjeru 6.2. za nepoljoprivredne djelatnosti za opremanje kušaonice i za kupnju dostavnog vozila s rashladnim uređajem i prije tjedan dana dobili smo pozitivnu odluku, a riječ je o 50.000 nepovratnih eura – ističe i napominje da nije uredio, opremio i legalizirao siranu, ne bi se mogao ni javiti na taj natječaj.
Sir prodaju na kućnom pragu, na sajmovima, a srijedom i subotom počeli su odlaziti i na vinkovačku tržnicu. Interes kupaca je, priznaju, jako dobar, potražnja je sve veća i polako povećavaju proizvodnju. Kupci najviše traže najklasičniji kuhani bijeli polutvrdi sir, jedno vrijeme hit je bio sir s bučinim sjemenkama, potom s paprikom, zatim s kombinacijom kopar-češnjak, no najobičnijeg kuhanog bijelog sira uvijek fali. Prema projektu izgradnje farme, Pranjići će na svome imanju zaposliti dvoje djelatnika, jedna žena je već prijavljena u mužnji, a još jedna bit će angažirana u sirani.
Mijo je i predsjednik Klastera sirara Vukovarsko-srijemske županije, koji okuplja šest proizvođača kravljeg i kozjeg sira. Najavljuje da u posjet županiji ovih dana dolaze poznati hotelijeri iz Istre. Bit će im priređena prezentacija svih proizvoda članova županijskog Agro-klastera jer su za sve njih iskazali interes. Udruga kuhara spremit će im jela od svih tih domaćih proizvoda. Razgovarat će se o suradnji, potrebnim količinama i trenutnim mogućnostima isporuke.
Marija Lešić Omerović
Kvalitetan rad i trud donose rezultate
Pranjići svojim primjerom pokazuju da se kvalitetnim radom, trudom i upornošću može uspjeti i u Cvelferiji, najnerazvijenijem dijelu Vukovarsko-srijemske županije, pograničnom području koje je suočeno s masovnim iseljavanjem ljudi.

- Kada je riječ o proizvodnji sira, mislim da proizvođači ipak moraju malo izaći iz nekih svojih začahurenih okvira, malo se trgnuti i dati sebe. Ne možete znati jeste li u nečemu uspješni ako ne pokušate - od ulaganja u sebe, u educiranje, školovanje, do ulaganja u objekat, opremu, u sirovinu, jer kvaliteta mlijeka tu je vrlo bitna, i doista bilo bi čudno da izostanu rezultati. Jer ne kaže se uzalud: bez rizika nema ni profita – zaključuje Mijo. U udruživanju sirara vidi priliku za još uspješniji rad, a klaster će im pomoći u birokratskim i marketinškim poslovima.
Nova suvremena farma s robot mužnjom kapaciteta je 50 muznih krava, a povećat će i proizvodnju mlijeka
plasman
U posjet županiji dolaze poznati hotelijeri iz Istre
Najčitanije iz rubrike