Regija
VELIKI USPJEH ZDRAVSTVENE USTANOVE

U požeškoj bolnici pacijentu prvi put ugradili pacemaker
Objavljeno 9. studenog, 2018.
Medicinski tim educirao se u Zavodu za kardiologiju KB-a Merkur
POŽEGA

Početkom studenoga u Općoj županijskoj bolnici (OŽB) Požega izveden je zahvat koji će ostati zapisan u bogatoj povijesti te zdravstvene ustanove: tim medicinskog osoblja na čelu s dr. sc. Ivanom Barišićem, specijalistom kardiologom prvi je put izveo ugradnju pacemakera – trajnog elektrostimulatora. Uz sve zdravstvene usluge koje se već pružaju pacijentima u OŽB-u Požega, ova najnovija, ugradnja pacemakera, potvrđuje kontinuitet ulaganja u zdravstvenu zaštitu pacijenata kako s područja Požeško-slavonske tako i drugih, susjednih županija.

Novo dostignuće razlog je za veliko zadovoljstvo svih zdravstvenih djelatnika u OŽB-u Požega, koja se pobrinula da na vrijeme osigura opremu za taj medicinski zahvat, privremenu transvenoznu elektrostimulaciju srca. Podsjetimo i da je prije nekoliko godina požeška bolnica proglašena najboljom županijskom bolnicom u Hrvatskoj.Nakon edukacije tima - dr. sc. Ivana Barišića, kardiologa, te Antonele Lončar, više medicinske sestre, i Damjana Šimunovića, medicinskog tehničara, u Zavodu za kardiologiju KB-a Merkur u Zagrebu, pod stručnim vodstvom kardiologa prim. dr. Darka Počanića, prvi se puta izvela implantacija trajnog elektrostimulatora kod starijeg bolesnika koji je imao krize svijesti zbog zastoja u radu srca. Prva implantacija tzv. dvokomornog elektrostimulatora srca izvedena je uz stručni nadzor prim. dr. Počanića te asistenciju dr. Ferdinanda Slišurića, subspecijalista vaskularne kirurgije, Matka Brkanića, ing. med. radiologije, Antoanete Vučice, više medicinske sestre, i Valentine Klarić, medicinske sestre.- Elektrostimulacija srca je metoda liječenja poremećaja srčanog ritma koji se uglavnom manifestiraju sporim srčanim radom, ali je moguća uporaba ove metode i u aritmijama, gdje je prisutan ubrzan rad srca. Prvi elektrostimulator (engl. pacemaker) razvijen je suradnjom kirurga i inženjera elektrotehnike u Švedskoj, gdje je i prvi put 1958. godine implantiran 44-godišnjem bolesniku, koji je kasnije doživio duboku starost. U Hrvatskoj je prva implantacija obavljena u Klinici za kirurgiju KBC-a Zagreb šest godina kasnije, 1964. godine. Elektrostimulacija srca od svojih početaka do danas u tehnološkom je smislu doživjela pravu revoluciju, tako da su današnji aparati puno napredniji, znatno manje veličine i uz isporučivanje električnih impulsa srcu mogu kontinuirano pratiti srčani ritam i detektirati srčane aritmije koje mogu biti naknadno analizirane na redovitim kontrolama – naglasio je dr. sc. Ivan Barišić, koji je posebno zahvalio prof. dr. sc. Željku Glaviću, ravnatelju OŽB-a Požega, jer, kako je rekao dr. Barišić, bez njegove pomoći i potpore svega toga ne bi bilo. AGM Kruna
U županiji približno 50 pacijenata godišnje
- Broj implantacija srčanog elektrostimulatora u europskim zemljama godišnje se kreće 70-80 na 100 tisuća stanovnika, a računajući broj stanovnika naše županije, kojih je 73 tisuće, broj bolesnika koji bi godišnje u našoj županiji zahtijevao ovakvu vrstu liječenja kreće se oko 50. Pokretanjem ovog programa u OŽB-u Požega, stanovnicima naše županije omogućuju se i redovito praćenje i kontrole rada srčanih elektrostimulatora u našoj novooformljenoj ambulanti za elektrostimulaciju, koja radi svaki tjedan ponedjeljkom, te koristim ovu prigodu da pozovem sve stanovnike naše županije koji su nositelji trajnog elektrostimulatora da nam se obrate s povjerenjem – dodao je dr. Barišić, nastavljajući kako je sve više naših sugrađana starije životne dobi, koji su u pravilu i najčešći bolesnici kada je riječ o primjeni elektrostimulacije srca. Stoga će pokretanje Ambulante za elektrostimulaciju u OŽB-u Požega biti od značajne koristi.
Najčitanije iz rubrike