Mozaik
POČAST FILMSKOJ POETICI S POČETKA STOLJEĆA

PSSST! Festival nijemog filma donosi remek-djela
Objavljeno 8. studenog, 2018.

PSSST! Festival nijemog filma, koji u eri ubrzanih tehnoloških inovacija odaje počast jedinstvenoj filmskoj poetici s kraja 19. i početka 20. stoljeća, počeo je u četvrtak prvim programom konkurencije u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka.


U međunarodnom natjecateljskom programu 12. izdanja festivala tijekom tri dana prikazat će se 24 suvremena kratkometražna filma iz Europe, Azije i Amerike. Filmovi se natječu za glavnu nagradu Veliki Brcko (nazvanu po prvom junaku hrvatskog nijemog igranog filma "Brcko u Zagrebu") i nagradu publike. Ove godine festival će u dva dijela predstaviti remek-djela talijanske kinematografije - prvi dio posvećen je talijanskim divama, a u drugome su poznati talijanski blockbusteri tog vremena.
Neke od najpoznatijih glumica iz tog razdoblja bile su Lyda Borelli, Francesca Bertini i Eleonora Duse. Borelli je ostvarila najzapaženije uloge od 1913. do 1918., a jedna od njih je i uloga u filmu koji će se prikazati na festivalu, "Moja ljubav nikad ne umire" iz 1913. Publika će Bertini upoznati u dva filma, "Assunta Spina" i "Dama s kamelijama", a Duse je međunarodnu slavu stekla je kao kazališna glumica na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a snimila je samo jedan film "Pepeo" (1916.). Glazbenom izvedbom uživo tu će projekciju pratiti posebna gošća festivala, talijanska pijanistica i skladateljica Rossella Spinosa. U suradnji s Kinotekom sa Sardinije u program je uvršten nijemi film snimljen na Sardiniji, "Caina" (1922.), a prikazat će se i "Quo vadis" (1913.) Enrica Guazzonija te najveći blockbuster talijanskog nijemog filma, "Cabiria" (1914.) Giovannija Pastronea.
PSSST! je s partnerom, Hrvatskom kinotekom, odjelom Hrvatskog državnog arhiva, osmislio program prezentacije hrvatske filmske baštine. Ove godine fokus će biti na samim početcima filma, ranim filmskim snimkama Hrvatske koje predstavljaju najvrjednije filmsko blago Hrvatske kinoteke te zaslužuju ponovnu prezentaciju javnosti.
- U uzbudljivom putovanju u prošlost naše domovine proći ćemo raznim hrvatskim gradovima i selima te svjedočiti raznolikim manifestacijama, od pogreba do karnevala, od vjerskih procesija do političkih skupova. Zagrebački pionir filma Josip Halla snimio je, među ostalima, rane snimke hrvatskog velikana Stjepana Radića, a splitski Josip Karaman u svojem zapisu o Sudamji napravio je prvi selfi u hrvatskoj filmskoj povijesti - najavljeno je na web-stranicama PSSST! Festivala. Ulazak na sve projekcije je besplatan. Hina
Najčitanije iz rubrike