TvObzor
ŽELJKO VELA

Dobar sportski komentator ne smije upasti u zamku narcisoidnosti
Objavljeno 9. studenog, 2018.
Osim onih bazičnih stvari - poznavanje sporta o kojemu se govori, objektivan pristup, glas i dikcija koji ne iritiraju, dobar komentator mora imati osjećaj za mjeru

Nogometni fanatici već su svjesni činjenice da će Nova TV ekskluzivno prenositi sve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na svim natjecanjima u sljedeće četiri godine. Tijekom prijenosa, kroz igru na terenu gledatelje će voditi dva komentatora, među kojima je Željko Vela, jedan od najistaknutijih sportskih komentatora na ovim područjima.

Budući da smo s kolegama iz sportske redakcije, Sašom Lugonjićem i Milanom Stjeljom, već razgovarali u vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, ovaj put riječ smo dali Veli, kojemu su hodnici Nove TV već dobro poznati otprije.
Radna temperatura
Eto vas ponovo na Novoj TV, doduše, samo u ulozi suradnika na projektu. Kakav je osjećaj vratiti se na poznati teren, među poznatu ekipu?- To što se već otprije znamo i što smo već radili zajedno, sigurno je pozitivno za projekt. Preskačemo onaj dio međusobnog upoznavanja i privikavanja i možemo brže dostići radnu temperaturu. A i ugodno je jer svi smo međusobno ostali u dobrim odnosima i nakon što sam ja promijenio posao. Uostalom, da nije tako, vjerojatno me ne bi ni zvali (smiješi se).Iskusan ste sportski komentator, a prema anketama i jedan od omiljenijih. Što je važno da bi se netko mogao nazvati dobrim sportskim komentatorom? Što se mora, a što se ne smije?- Osim onih bazičnih stvari - poznavanje sporta o kojemu se govori, objektivan pristup, glas i dikcija koji ne iritiraju, dobar komentator mora imati osjećaj za mjeru. Zadatak je obogatiti prijenos, a ne ‘udaviti‘ gledatelje beskrajnom pričom. Nikada se ne smije upasti u zamku narcisoidnosti, odnosno pomisliti da je tvoj komentar važniji od utakmice na terenu. Ne, utakmica i igrači su zvijezde, a komentator je samo začin. U tom smislu neka jela mogu biti jače začinjena, ali ne smiju biti prezačinjena jer su onda nejestiva. I vrlo je važno da komentator, osim sporta, jako dobro vlada i jezikom, jer bez toga ne ide.Je li u današnje vrijeme jednostavnije komentirati utakmice nego devedesetih?- U tehničkom smislu jest, jer, za razliku od devedesetih godina, podatci o klubovima i igračima neusporedivo su dostupniji. Internet i društvene mreže su tu kreirali golemo novo područje koje još prije 25 godina nije postojalo ili je postojalo samo u tragovima. Nekoć je bio izazov naći na jednom mjestu, primjerice, popis igrača Bordeauxa s pripadajućim brojevima, datumom rođenja i državljanstvom. Danas su vam na raspolaganju izdašni paketi podataka i statističkih analiza. Dalje, televizijska tehnika otišla je naprijed golemim koracima - bolje kamere, bolji objektivi, bolji monitori, sve to olakšava gledanje gledatelju i rad komentatoru. Ali, dostupnost je svega svima i pojačala ranjivost komentatora. Svaka rečenica, svaki podatak, provjerljivi su u par sekundi, svaka pogreška se vidi i čuje. Jednostavno, nema kampanjskog rada. Ako hoćete biti dobri u svom poslu, onda to morate živjeti svaki dan, a ne od prijenosa do prijenosa.
Nova energija
Koje su prednosti za krajnje gledatelje to što će sljedeće četiri godine utakmice hrvatske nogometne reprezentacije prenositi upravo Nova TV?- To će najbolje ocijeniti sami gledatelji, nema potrebe da ja odgovaram umjesto njih.Hajdemo onda ovako: po čemu se prijenosi na Novoj TV razlikuju od konkurencije?- Ideja je da Nova TV donese novu energiju u praćenje reprezentacije. Da se u mnogim segmentima pojave neka nova lica, kako novinarska, tako i gostiju u studiju. Ipak, ne bih da upadamo u zamku da će se sada sve stubokom promijeniti i da će biti otkrivena topla voda. Ne, utakmica će i dalje trajati 90 minuta i imati dva poluvremena od po 45 minuta. U studiju će biti voditelj i gosti, a susret će komentirati komentatori.Vjerujem da među vama komentatorima nema klasične konkurencije pa ćete bez problema priznati vidite li nekoga od mlađe generacije kao svojevrsnog nasljednika i zašto?- Najprije bih odbacio pojam nasljednika jer mislim da nikome od komentatora ne bi trebao biti cilj postati nečiji nasljednik, a još manje kopija. Korisno je vidjeti kako rade neki drugi ljudi, može se tu dosta naučiti, no svatko tko želi biti uspješan komentator mora pronaći svoj način rada, svoj stil i izgraditi svoju osobnost. U tom smislu iznimno mi se sviđa kako radi Marko Šapit na HRT-u, a jako puno potencijala ima i Ivan Hodoba sa Sportkluba.
Pad sistema
Liga nacija nešto je novo u svijetu nogometa i odmah je naišla na kritike. Po čemu je to natjecanje bolje od standardnih prijateljskih utakmica koje su se do sada igrale?- Ligu nacija mnogi su pokopali u startu, a ja bih okrenuo priču ovako: to natjecanje omogućilo je Hrvatskoj da igra sa Španjolskom i Engleskom, a HNS je dogovorio prijateljske utakmice s Portugalom i Jordanom. Što je od toga bolje? Bez obzira na to što je jedan od važnijih razloga za osnivanje Lige nacija povećanje UEFA-inih prihoda, to je u svakom slučaju priča koja ima potencijala. Drugačija je u odnosu prema ostalim natjecanjima reprezentacija, treba se malo zadubiti u nju, proučiti je. Dosta dobro pogođene su nagrade za najuspješnije i to će mnogima biti motiv, pogotovo manjim reprezentacijama. Mislim da smo je u Hrvatskoj, vjerojatno još opijeni mundijalskim srebrom, prelagano proglasili bezveznom izmišljotinom. Što se tiče ovih priča klupskih trenera da im se dodatno opterećuju igrači, to jednostavno nije istina. Liga nacija smjestila se u termine koji su i do sada bili rezervirani za okupljanja nacionalnih momčadi.Ligu nacija započeli smo nezapamćenim porazom, 6:0 protiv Španjolske. Kako to komentirate? Jeste li optimistični glede rezultata 15. studenoga u Zagrebu?- Na toj utakmici dogodio se potpuni pad sistema naše reprezentacije. Izgledalo je nevjerojatno, nestvarno. Momci su bili potpuno neprepoznatljivi. Klasična posljedica velikog pražnjenja u Rusiji. Ta šamarčina koju smo tamo primili je i najveći zalog mog optimizma za uzvratnu utakmicu. Hrvatska će morati pokazati inat.Kako se vi kao ekipa pripremate za 15. i 18. studenoga?- Pripreme su počele davno, pogotovo za utakmicu u Zagrebu, jer tu, osim TV programa, treba proizvesti prijenos utakmice koji će ići u sve zemlje svijeta koje su otkupile prava. Što se programskog dijela tiče, ja se pripremam uobičajeno kao i za ostale prijenose, a ekipa u redakciji Nove TV bavi se emisijom, prilozima, javljanjima.
Nikola Kučar
INTERVJU
Nekoć je bio izazov naći na jednom mjestu, primjerice, popis igrača Bordeauxa s pripadajućim brojevima, datumom rođenja i državljanstvom, a danas su vam na raspolaganju izdašni paketi podataka i statističkih analiza
DINAMIČAN POSAO
Vaš posao s punim radnim vremenom je onaj u MYD Sportsu. Recite nam nešto više o tome što radite.- MYD Sports švicarska je agencija koja se bavi trgovinom medijskim pravima i marketingom. Ja sam voditelj svih njihovih ureda i operacija u regiji. Sviđa mi se to što vlasnici agencije cijene moje iskustvo i daju mi gotovo potpunu slobodu. Ja se trudim isporučiti im pravi rezultat. Dinamičan posao, u neku ruku inverzan u odnosu prema onome što sam radio prije kao sportski TV urednik. Volim reći da je “bivši ja” klijent mom “sadašnjem ja”.