TvObzor
EMMY ROSSUM

Zbogom, Fiona: Izborila se za veću plaću pa napustila Besramnike
Objavljeno 9. studenog, 2018.
Tijekom 2016. godine punila je novinske stupce nakon što je odbijala potpisati ugovor za osmu sezonu “Besramnika” dok joj ne ponude više novca nego glumačkom kolegi Williamu H. Macyju

Mlada glumica i kantautorica Emmy Rossum zna – možda i bolje od većine kolega iz svijeta zabave – da u Hollywoodu ništa nije zajamčeno. Nakon što je 2004. ostvarila svjetsku slavu (i nominaciju za Zlatni globus), zahvaljujući ulozi u filmskoj adaptaciji “Fantoma u Operi”, filmska industrija vrlo ju je brzo uvrstila na A-listu glumaca. Nažalost, za razliku od njezinog glumačkog partnera Gerarda Butlera, Emmy ponude za nove filmove nisu baš pljuštale sa svih strana.


Nakon manje uloge u prosječnom filmu katastrofe “Posejdon”, ostvarila je glavnu rolu u užasnom “Dragonball Evolutionu”, filmskoj adaptaciji popularne manga serije “Dragon Ball”. I baš kad se činilo da će talentirana glumica ostatak karijere snimati zaboravljene filmove koji se izdaju isključivo na DVD-ima, kao slamka spasa poslužila joj je Showtimeova hit-serija “Besramnici”, u kojoj već devet sezona tumači Fionu Gallagher te se upravo oprašta sa svojim likom. Serija se s drugom polovinom devete sezone vraća na Showtime u siječnju 2019.

Prolazan život glumice

- Dok mi “Besramnici” nisu ušli u život prije devet godina, vodila sam tako prolazan život glumice. I nikada nisam shvaćala koliko sam željela takav kontinuitet koji mi je ova serija pružila. Za razliku od Fione, u stvarnom životu jedino sam dijete u obitelji. Nisam odrasla u velikoj obitelji kao ona. Biti dio te zbrkane obiteljske ljubavi nešto je o čemu sam oduvijek sanjala. Prilika da utjelovim Fionu pravi je dar. No, sada je došlo vrijeme da odem. Zapravo, nemojte na to gledati kao na odlazak, zamišljajte da sam se preselila ulicu dalje. I dalje ću navijati za Gallaghere, sve do kraja – napisala je Rossum na svojoj službenoj Facebook stranici.
Podsjetimo, 2016. godine punila je novinske stupce nakon što je odbijala potpisati ugovor za osmu sezonu “Besramnika” dok joj ne ponude više novca nego glumačkom kolegi Williamu H. Macyju, koji ne nosi seriju još od druge sezone, nego je plaćen samo zbog imena. Tim je potezom htjela ne da im se plaće izjednače, nego da joj se iskupe za sve one godine kad je zarađivala znatno manje od svog televizijskog oca. Zanimljivo, kolega ju je podržao: “Emmy Rossum radi jednako naporno koliko i ja. Zaslužuje sve”, izjavio je svojedobno. Nakon što je osvojila bitku i dobila jednaku plaću kao H. Macy, Rossum je krajem kolovoza ove godine najavila da napušta seriju koja joj je povratila staru slavu.
Avanturi je došao kraj

- Nema mnogo likova na današnjoj televiziji – bilo ženskih ili muških – koji su tako slojeviti i dinamični. Ona je majka lavica, žestoka, manjkava i seksualno oslobođena. Povrijeđena je bezbroj puta, ali nikada neće odustati. Živi u besparici, ali odbija zbog toga pasti u depresiju. Odana je i nevjerojatno hrabra. Osjetila sam to čim sam prvi put pročitala scenarij za pilot-epizodu. Bila je totalno drukčija od drugih, toliko posebna – dodala je Emmy.
- Teško je osjećaje uopće pretočiti u riječi, ali dat ću sve od sebe. Ovaj je posao uvijek avantura, pun putovanja i mogućnosti za ispričati priče. Kao glumac putuješ svakih nekoliko mjeseci na neka nova mjesta, počinješ raditi na novim projektima, graditi novi lik, navikavati se na novi ritam, nove interne šale na snimanjima, sklapaš nova prijateljstva... Međutim, kod nas je bilo drukčije. Sezonu po sezonu, vraćala su se ista lica i to me oduševljavalo. Uobičajeno je da se postava ispred i iza kamere mijenja, ali mi smo bili baš povezani. Postali smo prava obitelj i to nas je prijateljstvo vraćalo na set iz sezone u sezonu – istaknula je.
Ipak, nakon provedenih deset tisuća sati na snimanju, njezinoj je avanturi došao kraj. Možda nikad nećemo znati prave razloge, ali najlogičnije je objašnjenje to da se kao glumica ipak zaželjela novih izazova, novih i drugačijih uloga. Talenta svakako ima, u što smo se najviše uvjerili u petoj sezoni “Besramnika”.
Pripremio: Adrian ANDREJEK
OSOBNA ISKAZNICA
IME I PREZIME:

Emmanuelle Grey Rossum

DATUM ROĐENJA:

12. rujna 1986.

MJESTO ROĐENJA:

New York City, NY

LJUBAV:

suprug Sam Esmail
Možda ste propustili...

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike