Novosti
MINISTAR O TEMAMA SJEDNICE VLADE

Proračun baziran na stopi rasta od 2,9 %
Objavljeno 7. studenog, 2018.
Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da će na sjednici Vlade u petak biti predložen proračun za 2019. godinu. "Mogu reći da na sjednici u petak možemo očekivati da će Vlada ići na usvajanje proračuna za 2019. s projekcijama za 2020. i 2021. Paralelno s tim napravit ćemo i rebalans proračuna za ovu godinu, s obzirom na nešto bolje prikupljanje prihodovne strane i preraspodjele na rashodovnoj strani. Što se tiče ovogodišnjeg proračuna javnih financija, imat ćemo i veliki efekt protestiranih jamstava po pitanju Uljanika", kazao je Marić.
Odgovarajući na upit novinara, Marić je rekao da je projekcija proračuna za iduću godinu bazirana na stopi rasta od 2,9 posto, što je na tragu predviđanja većine ovdašnjih i inozemnih analitičara.
Na upit kakav će utjecaj na proračun imati državna jamstva dana posrnulom Uljaniku, Marić je kazao da u ovom trenutku, mjesec i pol dana do kraja godine, ne može ništa reći sa sigurnošću. "Da nema ove situacije s Uljanikom, već sad bih vam bez ustručavanja rekao da će biti ponovno višak u proračunu za 2018. godinu. S obzirom na Uljanik, to ne mogu reći. Moramo čekati kraj godine. Ali mogu sa sigurnošću reći, unatoč situaciji s Uljanikom i činjenici da ćemo morati za ovu godinu proknjižiti u statistiku javnog duga više od tri milijarde kuna, da će se postotak javnog duga u BDP-u nastaviti smanjivati", poručio je Marić.
Najavio je i da će u petak na sjednici Vlade biti i paket izmjena poreznih zakona koji su prošli prvo čitanje u Saboru, a sada su spremni za drugo čitanje. Riječ je o trećem krugu poreznog i administrativnog rasterećenja u okviru porezne reforme koja je počela krajem 2016., a među devet zakona nalazi se i Zakon o porezu na dodanu vrijednost, kojima je predviđeno proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost na 24 posto od 2020. H
Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar