Regija
VINKOVČANI SE ŽALE ŠTO GRIJANJE RADI I KADA JE VANI TOPLO:

Otvaramo prozore i vrata da bismo izdržali vrućinu
Objavljeno 8. studenog, 2018.
VINKOVCI - Javilo nam se nekoliko Vinkovčana koji stanuju u stambenim zgradama i žale se da im je u stanovima previše vruće jer grijanje radi kao da je ciča zima, a ne proljetne temperature iznad 20 stupnjeva.
- Otvorimo sve prozore i vrata, ali ne vrijedi jer je i vani toplo. Ne znam zašto to rade, ali sve mislim da će nam to nepotrebno grijanje debelo naplatiti – kaže jedan Vinkovčanin, stanovnik stambene zgrade u Mihanovićevoj ulici.
No ima Vinkovčana kojima ne smeta grijanje u stanu i kada su vanjske temeprature visoke, gotovo ljetne.
- Meni nije prevruće i čudim se kada čujem da se netko žali. Jednostavno isključiš radijatore i problem je rIješen. Postavili smo razdjelnike, a oni i služe za to da bismo uštedjeli. Imam troje male djece i navečer je u njihovim sobama prohladno pa uključim grijanje, ali preko dana ne jer nema potrebe. Ako se netko žali da je u stanu vruće i nakon isključenja grijanja, možda i dalje griju cijevi radijatora koje znaju biti jako vruće. Zbog manjeg uključivanja grijanja očekujem da će biti i manji računi – kaže Nikolina Ivančević, koja s obitelji živi u stanu u stambenoj zgradi u Lapovačkoj ulici.
U gradskoj tvrtki GTG koja skrbi o grijanju stanova kažu kako ne griju punim kapacitetom već smanjenim upravo zato što su natprosječno visoke temperature.
- Nekome je pretoplo, a nekome hladno, tko bi svima udovoljio. S grijanjem smo krenuli 15. listopada kako zakon nalaže i grijemo smanjenim intenzitetom jer smo svjesni da su temperature jako visoke za ovo doba godine. U nekim zgradama je toplije, u nekima hladnije, a to ovisi od nekoliko stvari. Stanovi okrenuti prema jugu su topliji, kao i oni čija je fasada obnovljena, stavljena izolacija i nova stolarija. Sve to utječe na toplinu stanova i stanari će biti zadovoljni kada bude prava zima. Znamo da je nekima prevruće, ali mi smo nemoćni. Razmišljanja kako mi namjerno grijemo i sada kada je vani toplo samo da bismo što više naplatili od naših korisnika sasvim su pogrešna. Mi radimo ono što nam je obveza i za svoj rad odgovaramo Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji, koja određuje i cijene grijanja – kaže Elvis Kovačević, direktor gradske tvrtke GTG. Dodaje kako imaju šest kotlovnica, od kojih pet kao energent koriste plin, a jedna je i dalje na mazut.
Stručnjaci podsjećaju kako je razdjelnik uređaj koji bilježi potrošnju toplinske energije i sam po sebi nema funkciju štednje. Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana