Regija
GRADI SE MULTIFUNKCIONALNI CENTAR

Virovitica želi postati
HR Silicijska dolina
Objavljeno 7. studenog, 2018.
IT tvrtke dobit će idealan prostor za rad, a virovitički studenti mogućnost za izravan odlazak s fakulteta na posao
VIROVITICA - Virovitica u budućnosti želi postati "HR Silicijska dolina". Nositelj projekta bila bi Virovitičko-podravska županija, partner Grad Virovitica, a radilo bi se konkretno o multifunkcionalnom centru u kojemu bi se smjestile IT tvrtke s ovog prostora, ali i oni koji žele djelovati u tom području, a sve na jednom mjestu koje bi takvim tvrtkama i ljudima koji bi radili u njima, ponudilo optimalne uvjete za rad.
– Cilj nam je osigurati prostor za rad, rast i razvoj IT tvrtki u Virovitici, ali i Virovitičko-podravskoj županiji, i to u središtu grada, svima nadohvat ruke, u neposrednoj blizini Visoke škole. Osim toga, u blizini uskoro počinje i gradnja Tehnološko-inovacijskog centra za što smo već dobili sredstva za gradnju. Budući IT stručnjaci bi izlaskom iz Visoke škole ušli u prostor gdje će im se nalaziti posao. Ovo će biti doista, i fizički, provođenje ideje s fakulteta na posao. Na Visokoj školi u Virovitici imamo preddiplomski studiji računarstva (programsko inženjerstvo) i elektrotehnike (telekomunikacija i informatika), a u našem Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici radi i djeluje Plava tvornica, višestruko nagrađivana IT tvrtka koja svoje znanje i softverska rješenje izvozi u Australiju, SAD, europske zemlje, Kuvajt… Moram zahvaliti na potpori u realizaciji ove ideje i Gradu Virovitici i tvrtki Plava tvornica. Ulaganje u obrazovanje je i ulaganje u našu budućnost, ulaganje u gospodarstvo i ostanak mladih u ovim krajevima – naglasio je župan Igor Andrović.
Ovome u prilog ide i činjenica kako iduće godine prva generacija studenata računarstva Visoke škole završava sa školovanjem i oni će se naći na tržištu rada, a budući IT centar ponudio bi im sve za rad i ostvarenje njihovih snova. U Virovitičko-podravskoj županiji povodili su se za primjerom Osječko-baranjske županije u kojoj je ostvaren sjajan rezultat.
– Prema tom primjeru iz Osijeka vidimo kako u posljednje dvije godine velik broj stranih tvrtki otvara svoje poslovnice u Slavoniji, a mi u Virovitičko-podravskoj županiji i gradu Virovitici, u skoroj budućnosti želimo biti "HR Silicijska dolina" – zaključio je župan Andrović. Virovitičko-podravska županija vodeća je slavonska županija po izdvajanju za obrazovanje, a četvrta u Hrvatskoj. Prošle je godine Županija prva u Hrvatskoj, u suradnji s Poduzetničkim inkubatorom, u osnovnim školama, kojima je osnivač Virovitičko-podravska županija, započela "STEM revoluciju" za učenike petih razreda, dok se u ostatku RH ona provodila u šestim razredima. Bio je to projekt koji se provodio uz suradnju Ministarstva znanosti i obrazovanja.
I to je pokazatelj kako se u Virovitičko-podravskoj županiji želi povećati razina IT znanja već u osnovnim školama uvođenjem novih tehnologija.
Vladimir Grgurić
VPŽ-u uzor Osječko-baranjska županija
Virovitičko-podravska županija je u ovom projektu koji uskoro kreće kao uzor za provođenje i željeni rezultat uzela susjednu Osječko-baranjsku županiju. U njoj su, prema podatcima Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek, 2013. godine bile 83 tvrtke iz IT sektora, a 2017. ih je bilo 149. I dok su 2013. njihovi ukupni prihodi iznosili 83.426.000 kuna, u 2017. su navedeni prihodi narasli na 181.913.000 kuna, s činjenicom kako je udio od prodaje u inozemstvo prošle godine iznosio 49 posto. Dobit je bila 35.044.000 kuna.
Župan Andrović

Cilj nam je osigurati prostor za rad, rast i razvoj IT tvrtki u VPŽ-u i Virovitici, i to u središtu grada, svima nadohvat ruke, u blizini Visoke škole. Želja nam je u skoroj budućnosti postati „HR Silicijska dolina“.
Možda ste propustili...

OSPOSOBLJAVANJE I OPREMA ZA SVE VATROGASNE POSTROJBE

Novo kombi-vozilo Javnoj vatrogasnoj postrojbi Slatina

REALIZACIJA PROJEKTA VRIJEDNOG VIŠE OD TRI MILIJUNA KUNA

Novi dječji vrtić za 20 mališana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PORTRET DOKTORA BOŽIDARA LOLIĆA

Počast legendarnom našičkom
liječniku na Odjelu kirurgije

2

VELIKA SVEČANOST ZA VALPOVAČKU ŽUPU

Nadbiskup posvetio oltar i blagoslovio župni dom

3

SLAVA DLESK PROSLAVILA STOTU:

Bilo mi je teško, ali sada uživam