Osijek
INŽENJERI URBANE IDEJE I FGZ-A VISE IZNAD DRAVE

Pješački most: Osječki je simbol pod povećalom stručnjaka
Objavljeno 8. studenog, 2018.
Stručnjaci za ovakva specijalistička ispitivanja ponudit će i projekt sanacije da se građevina može pouzdano eksploatirati

Vezani članci

OŠTEĆENA ČELIČNA KONSTRUKCIJA SIMBOLA GRADA

Ima li razloga za strah od urušavanja pješačkog mosta?

NAKON NAPISA U GLASU SLAVONIJE

Sanirani oštećeni čelični dijelovi pješačkog mosta

Je li stanje cjelokupne konstrukcije ovješenog mosta u alarmantnom stanju ili nije, saznat će se nakon završetka detaljnog i stučnog pregleda koji je počeo jučer prema zahtjevu Grada Osijeka. Kako doznajemo stanje mosta prati se godinama u određenim intervalima. Ipak, nedavni je slučaj s oštećenim metalnim dijelom, o čemu smo pisali prije nekoliko dana, malo protresao odgovorne i pokrenuo ih s mrtve točke. Naime, već se drugu godinu odgađa kontrola zbog nekih nesporazuma o tome tko će i kako što odraditi prema ugovornim obvezama, pa se planirani početak pregleda nepotrebno razvukao.

No, kako god bilo, sada je taj problem razriješen, važno je da se stvar pokrenula s mrve točke. Posao je na sebe preuzela ekipa stručnjaka iz tvrtke Urbane ideje iz Samobora, s kojima smo jučer proveli dan na stručnom pregledu i razgovarali o tome što će i kako odraditi nakon pregleda, i analize detaljnih snimaka dronom iz zraka cjelokupne konstrukcije.Mate Baričević, direktor Urbane ideje, tvrtke specijalizirane upravo za ovakve poslove, kaže kako se bave i drugim inženjerskim djelatnostima, ali specijalizirani su za ispitivanje armirano-betonskih konstrukcija objekata u eksploataciji - mostova, tunela i kolničkih konstrukcija - te za sanaciju. To im je jedna od primarnih djelatnosti. Ovo generalno snimanje, upotpunjeno ispitivanjima koja ukazuju na neke moguće nedostatke, treba dati odgovor na pitanje u kakvom je stanju pješački most. Ovisno o ocjeni, definira se projektni zadatak na izvedbenoj razini za specijalistički pregled koji u konačnici uz sebe vodi određene istražne radove i projekt sanacije za očekivani mogući projektirani daljnji vijek građevine.- To obuhvaća sve konstruktivne elemente, u ovom slučaju je izuzetno kompleksna inženjerska konstrukcija koja je ovješena. Zatege koje su postavljene preko čeličnih pilona osnova su svega, i tu se događa problem vitkosti konstrukcije koja visi na čeličnoj užadi. Znači, ako nešto od toga ne odgovara, može vrlo jednostavno doći do neželjenih situacija. Zato pregledavamo sve, jer smo ugovorili u projektnom zadatku istražne radove i projekt sanacije, što će u konačnici dati rješenje kako objekt održati takvim kakav jest, odnosno poboljšati ga da bude siguran za korištenje - navodi Baričević. diplomirani inženjer građevine.U iduća će se dva-tri dana ispitati fizikalno-mehaničke karakteristike svih materijala, u ovom slučaju betona i čelika. Podizvođač je Građevinski fakultet Zagreb - Zavod za tehničku mehaniku, koji će provestii modalnu analizu objekta, mjerenje sile u osnovnoj užadi i zategama koje drže rasponsku konstrukcij te to usporediti s osnovnim modelom iz vremena gradnje mosta. Pregledat će i unutrašnjost pilona, gornju platformu, odnosno sedlo, sidrišta i ostalo, a za potrebe dijela poslova angažirat će i vatrogasnu opremu.
Darko Pejić
Možda ste propustili...

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike