Sport
DAVORKA BALIĆ

Vratila se pomoći Mursi, zaigrala i teško se ozlijedila
Objavljeno 7. studenog, 2018.
Samo se nadam da neću ponovno morati "pod nož", rekla je iskusna košarkašica povratnica u redove Mursu

Davorka Balić trebala je biti veliko pojačanje košarkašicama Murse koje su se nakon punih devet godina vratile u A-1 hrvatsku ligu. Nekoliko dana uoči početka prvoligaške sezone došla je u matično jato, no za osječki klub odigrala je samo dvije minute.


Tijekom susreta 2. kola protiv Trešnjevke u Domu sportova napravila je jedan okret, čašica koljena je "proštetala" i Davorka je morala na klupu.
- Znala sam da ne mogu nastaviti utakmicu, ali mislila sam da ću već sljedeću igrati. No, evo ni dandanas ne mogu na parket - kaže 30-godišnja Davorka Balić, koja je s 15 godina debitirala za prvu ekipu Murse i potom se prometnula u jednu od glavnih igračica.
Potom je 2009. godine napustila Osijek i uputila se u šibenski Jolly JBS pa igrala u Zadru i Splitu, onda preko Francuske, Njemačke i Švedske stigla do Španjolske. Ovo se ljeto vratila u svoj prvi klub, ali povratak je obilježen ozljedom. Čini se dosta teškom jer prvi nalaz magnetske rezonance pokazao je kako su stradali križni ligamenti.
- To je pokazao prvi nalaz, ali za mjesec dana moram ponoviti ‘magnet‘ kako bi dr. Zelić bio sasvim siguran. On mi je dva puta operirao koljeno i sad sumnja da su križni ligamenti baš pukli, zato i želi novu snimku. Koljeno mi je dosta čvrsto, a i znam kako je to kad stradaju ‘križni‘, kad mi se to dogodilo prije 11 godina nisam mogla stati na nogu od bola. Ovaj put boli, ali ne toliko, koljeno malo otiče, ali mogu normalno hodati, čak radim fitness i sve ostale vježbe, samo ne treniram na parketu s loptom.
Davorka se tješi da križni ligament nije pukao, kaže ako je samo malo napukao odradit će terapije i vraća se na parket. I do kraja sezone bi ostala s ‘mursašicama‘. O nekom scenariju kako bi karijera mogla biti gotova ne želi razmišljati.
- Ma čak i ako su pukli, ne mislim da bi to mogao biti kraj karijere. Želim igrati, u ženskoj košarci možeš dugo trajati, i nakon 35. godine, pa razmišljam u tom smjeru i kako je ispred mene još par godina karijere - rekla je.
Nakon što se vratila u Mursu, dogovor je bio ostati ovu polusezonu, a plan je bio vratiti se u Španjolsku.
- Sad sve ovisi o težini ozljede i kako će se ova priča s koljenom završiti. Mogla sam i ovo ljeto potpisati s jednim španjolskim klubom, no zaželjela sam se biti kod kuće, a kad sam već u Osijeku odlučila sam pomoći Mursi. No, nisam se baš naigrala. Sad je teško pričati što dalje, situacija će biti mnogo jasnija nakon druge magnetske rezonance i što će kazati dr. Zelić. Moja je želja jasna, a to je što brži povratak na parket - kaže Davorka Balić, koja igra na poziciji krilnog centra, ali prema potrebi može biti i play, ali i bek šuter ili nisko krilo.
Zbog svoje raznovrsnosti, od tinejdžerskih je dana bila vrlo tražena igračica, već kada je imala 15 ili 16 bilo je jasno da će brzo napustiti Osijek. Otisnula se u bijeli svijet, a karijera bi vjerojatno bila mnogo uspješnija da nije bilo tih problema s koljenom. Prije 11 godina je zbog križnih ligamenata morala na operacju i bila je izvan parketa godinu dana. Potom je 2013. ponovno imala problema s koljenom, zbog toga je propustila i nastup s hrvatskom reprezentacijom na EP-u.
- Koljeno stvara probleme, ali nikada to nije bilo baš tako teško. Bilo je bolova i oticanja, ali sve je išlo u skupinu ozljeda nakon kojih se brzo vratiš, naravno osim one 2007. godine kada su pukli križni ligamenti i stradao meniskus. Nadam se da ovaj put nije takva situacija, Mursi ću u nastavku sezone trebati u borbi za o(p)stanak i želim se što prije priključiti djevojkama na treningu.
Ivana Liović
Od Murse do Španjolske
Davorka je promijenila mnoge sredine u karijeri koja traje gotovo 15 godina. Iz osječke Murse otišla je 2009. godine u tada najbolji hrvatski ženski košarkaški klub - šibenski Jolly JBS. Poslije je igrala u Zadru i Splitu, a onda se otisnula u francuski Le Havre. Slijedio je odlazak u Njemačku (Chemnitz), odakle se uputila u švedski Alvik. Posljednje tri sezone bila je u Španjolskoj, godinu dana u Adba Avilesu, zatim dvije sezone u AD Cortegadi.
Davorka Balić

osječka košarkašica

Čak i ako su pukli križni ligamenti, ne razmišljam da bi to mogao biti kraj karijere
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana