Osijek
GRADONAČELNIK NA GRADILIŠTU

Uz konture trga, nazire
se novi izgled pekare
Objavljeno 6. studenog, 2018.
Zabavni, edukativni i kulturno-turistički sadržaji oživjet će staru jezgru i privući turiste

Nakon što je polovinom srpnja prošle godine počela dugo iščekivana obnova stare Vojne pekare, kao i gradnja Trga Vatroslava Lisinskog, Osječani napokon ovih dana mogu vidjeti obrise novog ruha stare Tvrđe. U to se uvjerio i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić koji je jučer sa suradnicima obišao gradilište i s Vladimirom Iličićem, direktorom tvrtke Monte-mont koja je izvođač radova otkrio sve pojedinosti velikog projekta.

- Dinamika izvođenja radova ide prema planu i već su vidljivi znatni pomaci jer se polako počinju nazirati konture trga, kao i novi izgled stare Vojne pekare. Najzahtjevniji je dio gradnje završen, sada se obavlja konstruktivna sanacija na kojoj je svakodnevno angažirano minimalno 50 - 60 radnika - otkriva Iličić, direktor tvrtke koja se već 20 godina bavi obnovom spomeničke baštine. Trenutačnim je stanjem na gradilištu zadovoljna i Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo Grada Osijeka, koja je naglasila kako će zabavni, edukativni i kulturno-turistički sadržaji oživjeti Tvrđu i privući turiste.- Osim hostelskog dijela, odnosno 15 smještajnih jedinica s 55 kreveta, u prostoru Stare pekare planiramo se bazirati na ugostiteljstvo, enogastro ponudu, spoj tradicije i starih obrta, kao i na umjetnost. Nastojimo razviti dovoljno dinamičan sadržaj koji će privući mlade, pa surađujemo s Akademijom za kulturu i umjetnost, Udrugom kuhara, Hrvatskom glazbenom unijom, Udrugom Pannonian, Hrvatskim društvom kulturnog turizma, Osijek software cityjem te tvrtkom Fade In iz Zagreba, koja će ovdje otvoriti Muzej osobne povijesti - ističe pročelnica Mlinarević, otkrivajući kako će se na novom trgu održavati festivali, koncerti, manifestacije, izložbe i brojne druge aktivnosti.
Marko Mandić
OBNOVA CIJELE INFRASTRUKTURE U TVRĐI
“U sljedeće četiri godine očekuje nas obnova cijele infrastrukture u Tvrđi. Tako već u prosincu očekujemo raspisivanje natječaja za projekt vrijedan stotinjak milijuna kuna, u sklopu čega ćemo pronaći i novi režim prometovanja i parkiranja”, ukazuje gradonačelnik Vrkić, zadovoljan da sve započinje upravo projektom ‘’Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog’’, koji je procijenjen na 66 milijuna kuna, od čega je 84 % financirala EU. U sklopu njega trenutačno se obnavlja i prenamjenjuje površina od 9437 m2, a završetak s radova očekuje u jesen iduće godine. Projekt službeno traje do veljače 2020.
Najčitanije iz rubrike